Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tanken aan de pomp wordt zaterdag opnieuw fors duurder

Tanken aan de pomp wordt zaterdag opnieuw fors duurder

EINDHOVEN (ANP) - Tanken aan de pomp in Nederland wordt dit weekend nog duurder als gevolg van de onrust op de oliemarkt door de oorlog in Oekraïne. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers gaan de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen zaterdag opnieuw met meerdere centen omhoog, net als vrijdag het geval was.

Van de vier concerns waarvan al gegevens binnen zijn, loopt de geadviseerde literprijs voor Euro95 (E10) tussen de 2 en 6 cent op. Bij diesel moeten automobilisten zoals het er nu uitziet rekening houden met prijsstijgingen van 2 tot 8 cent per liter. Maar van één groot bedrijf ontbreken de nieuwe prijzen nog.

Vrijdag gingen de prijzen al fors omhoog. Daardoor was de adviesprijs voor Euro95 al opgelopen tot een record van 2,311 euro per liter. Voor diesel gaat het om 2,012 euro, wat eveneens het hoogste niveau ooit is. Marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers noemt de prijsstijgingen van de laatste dagen "ongekend".

Aanval kerncentrale

De stemming op de financiële markten stond vrijdag extra onder druk door de Russische aanval op de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne waarbij brand uitbrak. De brand in de grootste kerncentrale van Europa is geblust en de stralingsniveaus zouden normaal zijn, maar Russische troepen hebben de centrale in handen.

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen, die UnitedConsumers al sinds het begin van deze eeuw bijhoudt. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs de snelweg. Op andere locaties geven tankstations vaak kortingen, hoewel tanken onder de 2 euro per liter benzine nu niet meer mogelijk lijkt. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl ben je bij goedkope pompen inmiddels ook al minstens 2,02 euro per liter kwijt.

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

1 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

3 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

11 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

14 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

15 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden