Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tandartspraktijken kampen met tekort aan nieuwe professionals

Tandartspraktijken kampen met tekort aan nieuwe professionals

AMSTERDAM (ANP) - Door de vergrijzing komen er te weinig nieuwe tandartsen bij om het aantal dat de komende jaren met pensioen gaat te vervangen. Daarvoor waarschuwt ABN AMRO in een nieuw rapport over de tandheelkunde. Jaarlijks gaan 300 tandartsen met pensioen, terwijl er er ongeveer 210 instromen op de arbeidsmarkt. Binnen tien jaar gaat 40 procent van alle tandartsen in Nederland met pensioen.

Volgens de bank kan het tekort aan gekwalificeerd personeel en andere mondzorgprofessionals de groei van veel praktijken belemmeren. Daarom zijn maatregelen nodig om de mondzorg toegankelijk te houden. Sectoreconoom Thera Evers van ABN AMRO zegt dat er meer tandartsen moeten worden opgeleid. "Daar is onvoldoende aandacht voor geweest en daar heeft de beroepsorganisatie van tandartsen ook al voor gepleit."

Daarnaast werken jonge mensen niet meer graag fulltime en volgen veel vrouwen de opleiding tot tandarts, maar die werken over het algemeen ook niet fulltime, aldus Evers. "Je moet ook kijken naar het aantal uren dat instromers op de arbeidsmarkt beschikbaar zijn." Als er niet voldoende Nederlandse tandartsen zijn, kunnen deze uit het buitenland gehaald worden, maar daarvoor kan de verplichte taaltoets weer een belemmering zijn, denkt Evers. En er moet volgens Evers meer aandacht komen voor het verdelen van de taken in tandartspraktijken.

Daarnaast becijferde ABN AMRO dat ondanks de coronacrisis het aantal praktijken dat deel uitmaakt van een keten het afgelopen jaar is gegroeid. Eén op de tien tandartspraktijken is nu onderdeel van een keten, zegt de bank. De toename van mondzorgcentra zorgt tevens voor een prijsopdrijvend effect.

De stijging komt onder meer doordat jongere tandartsen meer in teamverband zijn gaan werken. Ook zijn er binnen een tandartspraktijk meer verschillende functies bijgekomen en bieden mondzorgcentra verschillende disciplines en specialisaties onder één dak aan. "Ketens hebben de crisis als iets tijdelijks gezien en zagen nog volop acquisitiekansen", aldus Evers.

De bank verwacht dat de gemiddelde omvang van tandartspraktijken en het aantal klanten de komende jaren blijft groeien. Het aantal eenpitters neemt verder af. Middelgrote en grote groepspraktijken die werken in een team en met verschillende specialismen zijn volgens de bank het meest toekomstbestendig en overdraagbaar vanwege de toenemende samenwerking die in de mondzorg plaatsvindt.

Sinds vorig jaar zijn de zogenoemde 'nul-praktijken', opgericht door zzp'ers en zonder patiëntenbestand, in opkomst. Dat komt onder meer door de concurrentie van ketens, het tandartsentekort en het vertrouwen dat financiers hebben in dit soort praktijken, denkt de bank. Een praktijk opzetten biedt namelijk veel kansen, maar ook risico's, zoals het vinden van een geschikte locatie en patiënten.

Er zijn in Nederland circa 4725 tandartspraktijken. In die centra werken ruim 9500 tandartsen. Van de actieve beroepsgroep is bijna de helft vrouw. Landelijk zijn er gemiddeld 1820 inwoners per tandarts. In Zeeland zijn de minste tandartsen per inwoner, in Noord-Holland de meeste.

Meer uit Financieel

Zuckerberg sprak met Japanse premier over risico's AI

TOKIO (ANP/AFP) - Topman Mark Zuckerberg van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft in Japan een ontmoeting gehad met premier Fumio Kishida om te praten over de risico's rond kunstmatige intelligentie (AI). Zuckerberg is momenteel bezig met een tour door Azië, met bezoeken aan ook Zuid-Korea en India.

29 minuten geleden
Google-topman veroordeelt blunders met Gemini-app

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google-topman Sundar Pichai heeft in een brief aan zijn werknemers de recente blunders met de Gemini-afbeeldingengenerator in scherpe bewoordingen veroordeeld. De fouten die met de AI-technologie zijn gemaakt, zijn volgens hem "volkomen onaanvaardbaar".

58 minuten geleden
Lobbyisten Amazon niet meer welkom bij Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP/AFP) - Het Europees Parlement weert voortaan lobbyisten in dienst van webwinkelconcern Amazon. Het Amerikaanse bedrijf weigerde meerdere keren om tekst en uitleg te geven over vermeende misstanden in distributiecentra. Daarom mag het techconcern ook niet doorgaan met het beïnvloeden van Europarlementariërs.

1 uur geleden
Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU in 2023

BRUSSEL (ANP/RTR/DPA) - In de Europese Unie is vorig jaar voor een recordhoeveelheid aan nieuwe productiecapaciteit voor windenergie gebouwd. Volgens lobbygroep WindEurope ging het om een totale productiecapaciteit door nieuwe windparken van 16,2 gigawatt. Het grootste deel van die nieuwe windparken werd op land gebouwd, aldus WindEurope.

1 uur geleden
Sam Bankman-Fried wil lagere celstraf voor FTX-fraude

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Sam Bankman-Fried, de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, pleit voor een veel lagere celstraf voor zijn rol in de fraude bij FTX dan hem momenteel boven het hoofd hangt. Zijn advocaten verklaarden aan een Amerikaanse rechter dat een celstraf van 63 tot 78 maanden, ofwel maximaal 6,5 jaar, "passend" zou zijn. Bankman-Fried riskeert een gevangenisstraf van maximaal 110 jaar, nadat een jury hem in november schuldig had bevonden aan zeven aanklachten om fraude en samenzwering.

2 uur geleden
Allianz waarschuwt voor verdere toename bankroeten in Nederland

DEN BOSCH (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk opnieuw flink op. Dat voorspelt kredietverzekeraar Allianz Trade. "In geen enkel ander Europees land gaat de stijging zo hard", zegt risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms.

3 uur geleden
Chipbedrijf ASMI zakt in lagere AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ASMI zakte woensdag ruim 2 procent in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. De chiptoeleverancier wist de winst in 2023 bijna te verdubbelen. Het aantal nieuwe orders nam in het laatste kwartaal van 2023 wel opnieuw af. Het bedrijf uit Almere verwacht in de eerste jaarhelft van dit jaar te kunnen blijven profiteren van de sterke vraag uit China naar zijn producten, maar gaf volgens analisten desondanks een tegenvallende omzetverwachting af.

3 uur geleden