Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tam beursdebuut vastgoedbedrijf CTP op Damrak, AEX vrijwel vlak

Tam beursdebuut vastgoedbedrijf CTP op Damrak, AEX vrijwel vlak

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse ontwikkelaar van bedrijventerreinen CTP beleefde donderdag een tam beursdebuut op het Damrak. De Europese aandelenbeurzen lieten overwegend kleine verliezen zien. De striktere coronamaatregelen in veel landen wakkerden de zorgen aan over het economische herstel. De aandacht ging verder uit naar de blokkade van het Suezkanaal, waar een groot containerschip dinsdag vastliep. Het kanaal is belangrijk voor de bevoorrading van olie, aardgas en andere handelsgoederen.

CTP liet weinig beweging zien ten opzichte van de introductiekoers van 14 euro per aandeel. De in Nederland gevestigde logistieke vastgoedinvesteerder, met Tsjechiƫ als belangrijkste markt, haalde met zijn beursgang zo'n 850 miljoen euro op en wil dat geld gebruiken om verder te groeien. CTP, dat op termijn ook actief wil worden in Nederland, heeft een beurswaarde van zo'n 5,6 miljard euro.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel een fractie hoger op 686,24 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 1004,10 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,3 procent. Londen bleef vrijwel vlak.

EU-top

Beleggers hielden ook de EU-top in de gaten. De 27 EU-leiders houden donderdag en vrijdag hun traditionele voorjaarstop, die vanwege de verslechterde coronasituatie per videoverbinding plaatsvindt. De hoofdpunten zijn het versnellen van het inenten van de bevolking en een exportverbod van coronavaccins die in de EU worden gemaakt. De Amerikaanse president Joe Biden is ook van de partij, om over de trans-Atlantische samenwerking en internationale ontwikkelingen te praten.

Dataleverancier RELX was de grootste stijger in de AEX met een winst van 1,1 procent. Uitzender Randstad (min 2,8 procent) noteerde ex dividend. Galapagos zakte 2,4 procent in de MidKap. Topman Onno van de Stolpe doet een stap terug bij het biotechnologiebedrijf. Hij draagt een deel van zijn verantwoordelijkheden over aan Bart Filius, die zich tot nu toe met financiƫn bezighield. Van de Stolpe, die wel de rol van topman houdt, blijft de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten overzien.

AstraZeneca

In Londen won AstraZeneca 0,8 procent. Volgens de farmaceut is zijn vaccin in proeven in de Verenigde Staten voor 76 procent effectief gebleken in het voorkomen van symptomatische coronabesmettingen. De bekendmaking volgde na kritiek van Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen dat AstraZeneca "verouderde informatie" zou hebben gebruikt.

De euro was 1,1807 dollar waard, tegenover 1,1834 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 60,35 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 63,75 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Digitaal betalen tijdens Koningsdag steeds populairder

AMSTERDAM (ANP) - Digitaal betalen wordt steeds populairder op Koningsdag. Vorig jaar werden op deze dag 30 procent meer Tikkie-transacties verricht dan in 2022. ABN AMRO zag vorig jaar onder meer veel particulieren die zich via Tikkie lieten betalen voor het gebruik van hun toilet. Ook bij de Rabobank worden meer betaalverzoeken verstuurd tijdens Koningsdag.

55 minuten geleden
Vergelijkingssite: zonnepanelen pas na tien jaar terugverdiend

UTRECHT (ANP) - De terugverdientijd van zonnepanelen is voor een gemiddeld huishouden opgelopen naar meer dan tien jaar. Dat zegt energievergelijker Keuze.nl op basis van eigen onderzoek. Dat zou flink langer zijn dan wat installateurs klanten doen geloven.

2 uur geleden
Moederbedrijf Douglas stijgt fors bij beursgang op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - CVC Capital Partners is vrijdag hard gestegen bij de beursgang in Amsterdam. De eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling noteerde kort na aanvang van de handel op 17,55 euro. Dat is een kwart meer dan de introductieprijs van 14 euro per aandeel.

2 uur geleden
KLM-personeel mag voortaan ook sneakers dragen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM-medewerkers mogen binnenkort ook sneakers onder hun uniform dragen tijdens het werk. De meeste vrouwelijke medewerkers dragen nu nog hakken, maar vanaf 6 mei mogen ze ook kiezen voor een sportieve schoen. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Luchtvaartnieuws. Volgens de vliegtuigmaatschappij zorgt dit voor meer comfort tijdens het werk en draagt het bij aan het welzijn van de medewerkers.

2 uur geleden
Lagere gasprijzen drukken winst TotalEnergies

PARIJS (ANP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Door de milde winter en goed gevulde gasopslagen in Europa lagen de prijzen voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) veel lager, wat de resultaten van het Franse energiebedrijf drukte.

3 uur geleden
Mijnbouwer Anglo American wijst miljardenbod BHP af

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - Mijnbouwer Anglo American heeft het overnamevoorstel van zijn grotere concurrent BHP afgewezen. Volgens het bestuur van het Britse en Zuid-Afrikaanse bedrijf is het bod te laag. BHP, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, bevestigde donderdag zijn rivaal te willen kopen voor 31,1 miljard pond. Dat is ruim 36 miljard euro.

3 uur geleden
Aandacht voor beursgang moederbedrijf Douglas op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de beursgang van investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. De in Luxemburg gevestigde eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling, verwacht in totaal 2,3 miljard euro op te halen. De introductieprijs bedraagt 14 euro per aandeel. Het gaat om een van de grootste beursgangen in tijden op Beursplein 5.

3 uur geleden