Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Talpa verkoopt persbureau ANP aan voormalig DSW-baas Chris Oomen

Talpa verkoopt persbureau ANP aan voormalig DSW-baas Chris Oomen

DEN HAAG (ANP) - Talpa Network, het mediaconcern van John de Mol, verkoopt het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) aan investeerder Chris Oomen. Hij is bekend als de voormalige topman van zorgverzekeraar DSW en houdt zich momenteel vooral bezig met maatschappelijke investeringen.

Talpa, het bedrijf achter de televisiezenders van SBS en Radio 538 en Sky Radio, kocht het persbureau in 2018 en was van plan om een eigen nieuwsmerk op te zetten. Aan het begin van de coronapandemie werd bekend dat de plannen werden aangepast. De Mol noemt het ANP nog steeds een "prachtig bedrijf", maar geeft aan dat het persbureau nu niet meer zo goed bij de kernonderdelen van Talpa past.

Oomen koopt het ANP omdat hij vindt dat het persbureau een essentiële maatschappelijke taak heeft. Hij benadrukt dat het ANP al sinds 1934 een grote rol speelt in de Nederlandse journalistiek en wil het graag voor de toekomst behouden.

'ANP heeft belang bij stabiele aandeelhouder'

De ondernemer werkte decennialang bij DSW maar dankt zijn vermogen vooral aan beurshandelshuis Optiver, waarvan hij in 1986 de bedenker en een van de oprichters was. Bij zijn vertrek bij de verzekeraar besloot hij om al het geld dat hij ooit bij DSW had verdiend terug te geven aan de zorgsector. Het geld ging naar diverse instellingen en goede doelen. Onlangs haalde de 72-jarige Oomen ook nog het nieuws met een bod op het Haagse ziekenhuis Bronovo met als doel de zorginstelling voor sluiting te behoeden, maar kreeg te horen dat het ziekenhuis vooralsnog niet te koop was.

Martijn Bennis, algemeen directeur van het ANP, is blij met de nieuwe eigenaar. "Het ANP heeft een groot belang bij een stabiele aandeelhouder die oog heeft voor zowel het maatschappelijke als het financiële rendement", aldus Bennis. "Het is voor ons heel positief dat Oomen zelf heeft aangegeven het ANP nooit te willen verkopen."

Geen aanleiding voor sanering

Hoeveel geld er met de overname van het ANP is gemoeid, wordt niet naar buiten gebracht. De huidige directie van het ANP blijft gewoon zitten en er is, volgens Bennis, geen aanleiding voor sanering.

Ook ANP-hoofdredacteur Freek Staps is tevreden met de komst van Oomen. "Onze journalistieke onafhankelijkheid is ook onder deze eigenaar gewaarborgd." Voor de afnemers van de ANP-kopij, waaronder nagenoeg alle Nederlandse kranten, nieuwssites, radio- en tv-stations, verandert er dus niets. "Nieuws zelf is al hectisch genoeg", aldus Staps.

Meer uit Binnenland

Tata: externe partijen mogen uitstoot fabriek Velsen komen meten

VELSEN (ANP) - Tata Steel nodigt 'externe partijen' uit om onderzoek te doen naar de uitstoot van de staalfabriek in Velsen. Zo reageert het bedrijf op een rapport van een expertgroep onder leiding van arts-onderzoeker Marcel Levi. Daarin pleit de groep voor een onafhankelijke instantie die de uitstoot van de fabriek in Velsen controleert. Ook moeten de meetresultaten openbaar worden gemaakt.

45 minuten geleden
Provincie Noord-Holland wil 'voordeel doen' met advies over Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland hoopt te kunnen profiteren van de adviezen die een groep experts heeft opgesteld om de Tata Steel-fabriek te vernieuwen en te vergroenen. De groep onder leiding van arts en onderzoeker Marcel Levi overhandigde vrijdag een tweede adviesrapport aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.

55 minuten geleden
Kleine 38.000 gedupeerden toeslagen erkend, dwangsommen lopen op

DEN HAAG (ANP) - Van de ruim 69.000 mensen die zich gemeld hebben als gedupeerde van het toeslagenschandaal, zijn 37.758 mensen als zodanig erkend. Nog niet alle mensen die zich hebben gemeld hebben een eerste toets of beoordeling doorlopen. De organisatie die verantwoordelijk is voor de compensatie, heeft inmiddels al 44 miljoen euro aan dwangsommen betaald.

59 minuten geleden
Advies: controleer uitstoot Tata en maak metingen openbaar

DEN HAAG (ANP) - Een onafhankelijke instantie moet de uitstoot van Tata Steel in Velsen controleren en de meetresultaten moeten openbaar worden gemaakt, zodat iedereen ze kan zien. Een groep van experts, onder leiding van vooraanstaand arts en onderzoeker Marcel Levi, pleit daarvoor. Een advies van de groep is vrijdag aangeboden aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.

2 uur geleden
Eerste repatriëringsvlucht onderweg van Libanon naar Eindhoven

BEIROET (ANP) - De eerste Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Libanon is vertrokken uit Beiroet. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Volgens Flightradar24 is het toestel om 16.36 uur (Nederlandse tijd) opgestegen. Het toestel, een militaire Airbus A330, komt vrijdagavond aan op de luchtmachtbasis Eindhoven. Hoeveel Nederlanders er precies aan boord zijn, maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend bij aankomst in Nederland.

2 uur geleden
Advies inspectie: geen nieuwe vergunning Chemours om open eindjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de provincie Zuid-Holland geadviseerd om een nieuwe vergunningaanvraag van Chemours niet in behandeling te nemen, omdat de aanvraag "opvallend veel open eindjes" zou bevatten. De Chemours-fabriek in Dordrecht wil de bestaande omgevingsvergunning aanpassen, om bepaalde stoffen te mogen lozen die onder de verzamelnaam PFAS vallen. De ILT vindt echter dat "belangrijke informatie" ontbreekt, zoals hoe schadelijk de aangevraagde stoffen zijn voor het milieu en de gezondheid.

4 uur geleden
Nederlandse repatriëringsvlucht geland in Libanon

BEIROET (ANP) - De Nederlandse repatriëringsvlucht die vrijdagochtend vertrok vanuit Eindhoven, is geland in de Libanese hoofdstad Beiroet. Dat bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Defensie. Het toestel, een militaire Airbus A330, keert later vrijdag terug naar Nederland met aan boord mensen die zich hebben aangemeld voor terugkeer.

5 uur geleden