Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban veroveren nog twee provinciehoofdsteden, waaronder Kunduz

Taliban veroveren nog twee provinciehoofdsteden, waaronder Kunduz

KUNDUZ (ANP/AFP) - De Taliban hebben in Afghanistan opnieuw twee provinciehoofdsteden veroverd. Ze liepen volgens Afghaanse functionarissen de noordelijke steden Kunduz en Sar-e Pol in gelijknamige provincies onder de voet. Dat betekent dat de moslimextremisten in drie dagen tijd vier hoofdsteden van provincies in handen hebben gekregen.

In Kunduz was zondag melding gemaakt van zware straatgevechten. Lokale functionarissen bevestigden later dat de Taliban vrijwel alle belangrijke overheidsgebouwen controleren. Een lid van de provincieraad vertelde persbureau DPA dat lokale bestuurders naar het vliegveld zijn gevlucht. Dat zou nog wel in handen zijn van veiligheidstroepen. De Taliban liepen Kunduz ook in 2015 en 2016 onder de voet, maar wisten de stad nooit lang vast te houden.

Ook in Sar-e Pol trokken de Taliban het centrum van de stad binnen. Ze hebben volgens lokale functionarissen onder meer het kantoor van de gouverneur en het hoofdkantoor van de politie bezet. "De Taliban hebben een bataljon van het leger omsingeld aan de buitenrand van de stad. Alle andere stadsdelen zijn in handen van de Taliban", zei een lid van de provincieraad.

Opmars

De moslimextremisten zijn bezig aan een opmars nu internationale troepen na twee decennia vertrekken uit Afghanistan. De Taliban hebben de afgelopen dagen twee andere provinciehoofdsteden ingenomen. Ze liepen vrijdag Zaranj onder de voet in het zuidwesten van Afghanistan en een dag later Sjeberghan, in het noorden van het land.

De Taliban heersten in de jaren negentig al over een groot deel van het land. Hun regime kwam ten val toen de VS binnenvielen na de terreuraanslagen op Amerikaans grondgebied van 11 september 2001. De Taliban voerden de afgelopen twintig jaar een guerrillastrijd tegen troepen van de regering in Kabul en de internationale strijdkrachten in hun land.

Vredesoverleg

De situatie veranderde toen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump vorig jaar een akkoord met de extremisten sloot om Amerikaanse troepen uit Afghanistan te kunnen terughalen. De Taliban beloofden met de Afghaanse regering in Kabul over vrede te onderhandelen en zeiden dat ze niet meer zullen toestaan dat terreurorganisaties als al-Qaeda hun land als uitvalsbasis gebruiken.

In het vredesoverleg tussen de Taliban en de Afghaanse regering zit echter weinig beweging. De ontwikkelingen in Afghanistan worden door de internationale gemeenschap met groeiende bezorgdheid gevolgd. Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben hun burgers onlangs opgeroepen het land zo snel mogelijk te verlaten.

In de provincie Kunduz is ook Nederland actief geweest. Nederlanders hebben er politiemensen getraind. Die missie begon in 2011 en kwam ongeveer twee jaar later vervroegd tot een einde.

Meer uit Buitenland

Duitsland zwijgt voortaan over wapenleveranties aan Oekraïne

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland zwijgt voortaan over zijn wapenleveranties aan Oekraïne om aanvaller Rusland niet in de kaart te spelen. Na drie jaar van verregaande transparantie zal de nieuwe Duitse regering de zendingen opnieuw grotendeels geheim houden.

2 uur geleden
Duitse Holocaustoverlevende Margot Friedländer (103) dood

BERLIJN (ANP/DPA) - Margot Friedländer, een bekende Joodse overlevende van de Holocaust, is op 103-jarige leeftijd overleden, heeft haar stichting bekendgemaakt.

2 uur geleden
India: nieuwe Pakistaanse droneaanvallen op Kasjmir

JAMMU (ANP/AFP) - Voor de tweede avond op rij zijn droneaanvallen uitgevoerd op Indiaas Kasjmir, waaronder op de stad Jammu. Dat vertelde een Indiase defensiebron tegen persbureau AFP. Pakistan ontkende eerder al dergelijke aanvallen uit te voeren.

3 uur geleden
Iran en VS praten zondag verder over atoomprogramma Teheran

MUSCAT (ANP/AFP) - Iran en de Verenigde Staten houden zondag in Oman opnieuw gesprekken over het atoomprogramma van Iran, meldt het Iraanse persbureau Tasnim. Trumps speciale gezant Steve Witkoff zal namens de VS bij de gesprekken zijn, melden bronnen tegen persbureaus Reuters en AFP.

4 uur geleden
Mexico klaagt Google aan voor wijzigen naam Golf na bevel Trump

MEXICO STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft het Amerikaanse bedrijf Google aangeklaagd omdat het de naam van de Golf van Mexico heeft veranderd in Golf van Amerika voor gebruikers van Google Maps in de Verenigde Staten. Google nam de stap nadat de Amerikaanse president Donald Trump de naamswijziging had bevolen.

4 uur geleden
Afrikaanse natuurorganisatie geeft mensenrechtenschendingen toe

LONDEN (ANP/AFP) - Een grote Afrikaanse liefdadigheidsinstelling heeft toegegeven dat haar rangers van natuurparken in Congo-Brazzaville mensenrechten hebben geschonden. "African Parks erkent dat bij sommige incidenten mensenrechten geschonden zijn en we betreuren de pijn en het lijden van de slachtoffers ten zeerste", stelt African Parks in een verklaring. De Britse prins Harry is bestuurslid van African Parks.

5 uur geleden
Kremlin reageert niet op plannen voor tribunaal Russische inval

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin weigert een reactie op plannen van Europese landen voor een speciaal tribunaal voor de vervolging van de hoofdverantwoordelijken van de Russische inval in Oekraïne. "We reageren hier niet op", zei een woordvoerder volgens staatspersbureau TASS.

7 uur geleden