Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban roepen op tot internationale hulp voor Afghanen

Taliban roepen op tot internationale hulp voor Afghanen

KABUL (ANP/AFP) - De Taliban roepen op tot internationale hulp voor de Afghaanse bevolking, die te maken heeft met een humanitaire crisis. De wereld moet volgens vicepremier Abdul Ghani Baradar het volk steunen "zonder enige politieke vooringenomenheid en zijn humanitaire verplichtingen nakomen".

De vicepremier en medeoprichter van de Taliban verklaart dat op verschillende plekken mensen geen eten, onderdak, warme kleding of geld hebben. Dat deed hij in een videoboodschap die vrijdag door Afghaanse staatsmedia is gedeeld.

Sinds de machtsovername van de Taliban in augustus is de economische crisis in Afghanistan alleen maar groter geworden. Volgens de Verenigde Naties hebben bijna 23 miljoen mensen, circa 55 procent van de bevolking, te maken met extreme honger. Voor bijna 9 miljoen mensen dreigt hongersnood. Wegens de winter nemen de zorgen over de Afghanen toe.

Beperkte hulp

Sinds de Taliban aan de macht zijn, leveren landen en hulporganisaties maar beperkt hulp aan de inwoners van Afghanistan. De extremistische groepering wordt niet erkend als de legitieme regering. Daarnaast zijn de Taliban door verschillende landen aangemerkt als terroristisch, waardoor Afghaanse tegoeden in het buitenland zijn bevroren.

Westerse landen zijn bezorgd over de rechten van meisjes en vrouwen, die zwaar werden onderdrukt toen de Taliban eerder in Afghanistan aan de macht waren. Ook nu worden vrijheden van deze groep beperkt. Zo kunnen veel meisjes niet naar de middelbare school en worden sommige beroepen niet meer door vrouwen uitgeoefend. De Taliban heeft nu in de hoofdstad Kabul posters opgehangen waarop staat dat vrouwen zich in lijn met de sharia moeten bedekken.

Meer uit Buitenland

Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

43 minuten geleden
Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

1 uur geleden
Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

1 uur geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

3 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

3 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

3 uur geleden
Paus Franciscus ondergaat buikoperatie zonder complicaties

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft woensdag een buikoperatie ondergaan, meldt het Vaticaan. Daarbij traden geen complicaties op. Het gaat goed met het hoofd van de rooms-katholieke kerk. Hij maakte volgens zijn arts een grapje vlak nadat hij wakker werd.

3 uur geleden