Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban-delegatie in Oslo voor driedaagse gespreksronde

Taliban-delegatie in Oslo voor driedaagse gespreksronde

OSLO (ANP/AFP) - Een delegatie van de Taliban is zondag in de Noorse hoofdstad Oslo begonnen met driedaagse besprekingen met Afghaanse organisaties en vertegenwoordigers van westerse landen. Het is voor het eerst sinds de islamitische fundamentalisten de macht in Afghanistan in augustus overnamen dat een officiële afvaardiging uit Kabul Europa bezoekt.

De vijftienkoppige delegatie bestaat uitsluitend uit mannen en staat onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Amir Khan Muttaqi. Onder hen ook Anas Haqqani, een prominent lid van het Haqqani-netwerk, dat de Verenigde Staten beschouwt als een terroristische groepering.

De eerste dag staat in het teken van ontmoetingen met onder anderen Afghaanse feministische activisten, journalisten en mensenrechtengroeperingen. Gesprekken met westerse diplomaten staan voor maandag en dinsdag op het programma.

Geen erkenning

De discussies worden achter gesloten deuren gevoerd in een hotel aan de rand van Oslo. De contacten betekenen geen legitimatie of erkenning van het regime, zei de Noorse buitenlandminister Anniken Huitfeldt vooraf. De regering van de Taliban is tot nu toe door geen enkel land erkend. De groepering had het tussen 1996 en 2001 ook voor het zeggen in Afghanistan. Het bewind werd toen onder leiding van de Verenigde Staten verdreven, als vergelding voor de aanslagen van 11 september.

De Taliban hebben het Westen herhaaldelijk opgeroepen banktegoeden vrij te geven, mede vanwege de nijpende humanitaire situatie in het land. De internationale gemeenschap is huiverig en wil eerst aankijken hoe de fundamentalisten het land regeren. Duidelijk is dat vrouwen minder rechten hebben dan onder de vorige, pro-westerse regering, maar de Taliban lijken minder militant dan tijdens hun vorige bewind.

Overleg

De delegatie spreekt maandag met vertegenwoordigers van de VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en de Europese Unie. In november hadden de Taliban al overleg in Pakistan met China, Rusland en de VS over de gevolgen van de machtsovername.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

7 uur geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

7 uur geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij heeft Israël naar eigen zeggen drie doelen geraakt van Hamas, de groep die het gebied controleert. Twee van de doelen werden met een drone beschoten en een derde met een tank. Volgens Palestijnse media gaat het om checkpoints die zijn geraakt. Bij de operatie zouden 28 Palestijnen gewond zijn geraakt.

9 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

9 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

10 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

12 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

12 uur geleden