Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban-delegatie in Oslo voor driedaagse gespreksronde

Taliban-delegatie in Oslo voor driedaagse gespreksronde

OSLO (ANP/AFP) - Een delegatie van de Taliban is zondag in de Noorse hoofdstad Oslo begonnen met driedaagse besprekingen met Afghaanse organisaties en vertegenwoordigers van westerse landen. Het is voor het eerst sinds de islamitische fundamentalisten de macht in Afghanistan in augustus overnamen dat een officiële afvaardiging uit Kabul Europa bezoekt.

De vijftienkoppige delegatie bestaat uitsluitend uit mannen en staat onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Amir Khan Muttaqi. Onder hen ook Anas Haqqani, een prominent lid van het Haqqani-netwerk, dat de Verenigde Staten beschouwt als een terroristische groepering.

De eerste dag staat in het teken van ontmoetingen met onder anderen Afghaanse feministische activisten, journalisten en mensenrechtengroeperingen. Gesprekken met westerse diplomaten staan voor maandag en dinsdag op het programma.

Geen erkenning

De discussies worden achter gesloten deuren gevoerd in een hotel aan de rand van Oslo. De contacten betekenen geen legitimatie of erkenning van het regime, zei de Noorse buitenlandminister Anniken Huitfeldt vooraf. De regering van de Taliban is tot nu toe door geen enkel land erkend. De groepering had het tussen 1996 en 2001 ook voor het zeggen in Afghanistan. Het bewind werd toen onder leiding van de Verenigde Staten verdreven, als vergelding voor de aanslagen van 11 september.

De Taliban hebben het Westen herhaaldelijk opgeroepen banktegoeden vrij te geven, mede vanwege de nijpende humanitaire situatie in het land. De internationale gemeenschap is huiverig en wil eerst aankijken hoe de fundamentalisten het land regeren. Duidelijk is dat vrouwen minder rechten hebben dan onder de vorige, pro-westerse regering, maar de Taliban lijken minder militant dan tijdens hun vorige bewind.

Overleg

De delegatie spreekt maandag met vertegenwoordigers van de VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en de Europese Unie. In november hadden de Taliban al overleg in Pakistan met China, Rusland en de VS over de gevolgen van de machtsovername.

Meer uit Buitenland

Leraren Tennessee mogen voortaan vuurwapens dragen op school

NASHVILLE (ANP) - Leraren en schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan bewapend zijn. Het door Republikeinen gedomineerde parlement van de staat nam dinsdag een wet aan waardoor pistolen en revolvers onzichtbaar gedragen mogen worden op school. De hoop is dat het afschrikt en dus de veiligheid vergroot.

3 uur geleden
Hezbollah meldt grote raketaanval op noorden Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De door Iran gesteunde Hezbollah-groep in Libanon meldt tientallen raketten te hebben afgevuurd op het noorden van Israël. Het zou een reactie zijn op de dood van meerdere burgers bij een aanval in het zuiden van Libanon.

4 uur geleden
EU-buitenlandchef spreekt steun uit voor UNRWA na rapport

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de VN-organisatie UNRWA te steunen. Hij zegt dat de organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen over voldoende financiering moet beschikken om haar missie uit te voeren.

8 uur geleden
Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

11 uur geleden
Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

15 uur geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

16 uur geleden
Britse minister: doe alles om tragedies op Kanaal te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de dood van zeker vijf mensen op het Kanaal laat zien dat er ingegrepen moest worden. Daar is de regering ook mee bezig, benadrukt hij. Een belangrijk onderdeel van het beleid is de omstreden Rwandawet, die enkele uren eerder was aangenomen.

16 uur geleden