Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban-delegatie in Oslo voor driedaagse gespreksronde

Taliban-delegatie in Oslo voor driedaagse gespreksronde

OSLO (ANP/AFP) - Een delegatie van de Taliban is zondag in de Noorse hoofdstad Oslo begonnen met driedaagse besprekingen met Afghaanse organisaties en vertegenwoordigers van westerse landen. Het is voor het eerst sinds de islamitische fundamentalisten de macht in Afghanistan in augustus overnamen dat een officiële afvaardiging uit Kabul Europa bezoekt.

De vijftienkoppige delegatie bestaat uitsluitend uit mannen en staat onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Amir Khan Muttaqi. Onder hen ook Anas Haqqani, een prominent lid van het Haqqani-netwerk, dat de Verenigde Staten beschouwt als een terroristische groepering.

De eerste dag staat in het teken van ontmoetingen met onder anderen Afghaanse feministische activisten, journalisten en mensenrechtengroeperingen. Gesprekken met westerse diplomaten staan voor maandag en dinsdag op het programma.

Geen erkenning

De discussies worden achter gesloten deuren gevoerd in een hotel aan de rand van Oslo. De contacten betekenen geen legitimatie of erkenning van het regime, zei de Noorse buitenlandminister Anniken Huitfeldt vooraf. De regering van de Taliban is tot nu toe door geen enkel land erkend. De groepering had het tussen 1996 en 2001 ook voor het zeggen in Afghanistan. Het bewind werd toen onder leiding van de Verenigde Staten verdreven, als vergelding voor de aanslagen van 11 september.

De Taliban hebben het Westen herhaaldelijk opgeroepen banktegoeden vrij te geven, mede vanwege de nijpende humanitaire situatie in het land. De internationale gemeenschap is huiverig en wil eerst aankijken hoe de fundamentalisten het land regeren. Duidelijk is dat vrouwen minder rechten hebben dan onder de vorige, pro-westerse regering, maar de Taliban lijken minder militant dan tijdens hun vorige bewind.

Overleg

De delegatie spreekt maandag met vertegenwoordigers van de VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en de Europese Unie. In november hadden de Taliban al overleg in Pakistan met China, Rusland en de VS over de gevolgen van de machtsovername.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 3 maanden geleden
komen ze om een zak geld vragen? met zulke idioten moet je niet willen praten. wij zij n toch het zo verfoeide ongelovige westen?? ga maar bedelen bij de olielanden.
Louis53 3 maanden geleden
De taliban wil toch graag baasje spelen in Afghanistan dus laat ze hun eigen boontjes doppen anders hadden ze zich anders = westers moeten gedragen maar dat willen ze niet. Dus........los het dan zelf maar op
Tinus Grijpstuiver 3 maanden geleden
Ik neem aan Dat Kaag de Woordvoerder is ,Die heeft daar de meeste kennis over dit soort schavuiten

Meer uit Buitenland

UNHCR: wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Voor het eerst zijn er meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd gedwongen op de vlucht. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, is die negatieve mijlpaal bereikt door dodelijke conflicten zoals de oorlog in Oekraïne.

1 uur geleden
Anthony Albanese beëdigd als nieuwe premier Australië

CANBERRA (ANP/AFP) - Anthony Albanese is maandag beëdigd als nieuwe premier van Australië. Dat gebeurde slechts een paar uur voordat hij later op de dag naar de Japanse hoofdstad Tokio afreist om zijn eerste internationale top bij te wonen als leider van het land. Albanese, leider van de centrumlinkse Labourpartij in Australië, zegt dat zijn land bereid is meer te gaan doen om klimaatverandering aan te pakken.

2 uur geleden
Iconische gitaar Kurt Cobain geveild voor 5 miljoen dollar

NEW YORK (ANP) - De blauwe gitaar waar Nirvana-frontman Kurt Cobain op speelde in de videoclip van wereldhit Smells Like Teen Spirit uit 1991 is zondag geveild voor vijf miljoen dollar, omgerekend ruim 4,7 miljoen euro. Vooraf werd verwacht dat de blauwe Fender Mustang een bedrag van zo'n 800.000 dollar op zou brengen. Een ander item van Cobain, zijn Dodge Dart uit 1965 bracht 375.000 dollar op, meldt Julien's Auction, dat de veiling verzorgde. De opbrengst gaat voor een deel naar een liefdadigheidsinstelling voor geestelijke gezondheidszorg.

7 uur geleden
Honderden betogen tegen bezoek koning Juan Carlos aan Spanje

MADRID (ANP/AFP) - Zo'n driehonderd mensen hebben zondag in Madrid geprotesteerd tegen het bezoek van de gepensioneerde Spaanse koning Juan Carlos aan zijn geboorteland. De demonstranten kwamen bijeen in de buurt van het koninklijk paleis in de Spaanse hoofdstad en hielden borden omhoog met teksten zoals "gerechtigheid" en "de Bourbon in de gevangenis", verwijzend naar het huis waarvan hij lid is.

9 uur geleden
Poolse burgers in Oekraïne krijgen dezelfde rechten als andersom

KIEV (ANP/RTR) - Poolse burgers in Oekraïne krijgen daar dezelfde rechten als Oekraïense vluchtelingen die in Polen verblijven. Die belofte maakte de Oekraïense president Volodimir Zelenski zondag tijdens een bezoek van zijn Poolse ambtsgenoot Andrzej Duda in Kiev.

12 uur geleden
Shanghai past strikte lockdownmaatregelen aan

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese miljoenenstad Shanghai gaat de strikte lockdownmaatregelen vervangen door een systeem dat delen van de stad indeelt op basis van de mate van risico: hoog, midden of laag. Dit systeem gebruikte de stad ook al voor de huidige uitbraak van de omikronvariant van het coronavirus, die de stad al sinds april in zijn greep houdt.

13 uur geleden
Oekraïne verlengt staat van beleg met 90 dagen

KIEV (ANP/DPA) - Het Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu tot 23 augustus. Een dag later viert Oekraïne traditioneel zijn Onafhankelijkheidsdag.

14 uur geleden