
Taghi: nooit plannen gehad voor gewelddadige uitbraak
ROTTERDAM (ANP) - Ridouan Taghi heeft nooit plannen gehad voor een gewelddadige uitbraak uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij sinds zijn arrestatie in december 2019 in voorarrest zit. Hetzelfde geldt voor plannen om met geweld te ontsnappen uit de bunker in Amsterdam-Osdorp of tijdens een transport. Dat heeft hij vrijdag via zijn advocaat Inez Weski laten weten.
Taghi en zijn raadsvrouw reageren daarmee op een artikel in NRC Handelsblad over de strafzaak tegen advocaat Youssef T., een neef van Taghi. Hij werd in oktober gearresteerd, omdat hij als schakel tussen Taghi en de buitenwereld zou hebben gefungeerd.
Taghi zit vast als hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo. In de talrijke contacten met zijn neef zou ook zijn gesproken over uitbraakplannen. NRC meldde donderdag op basis van stukken uit het dossier in de zaak tegen Youssef dat Taghi aan drie verschillende scenario's werkte.Twee daarvan hadden moeten worden uitgevoerd door getrainde professionals.
Openbare zitting
Volgens NRC vermoedt de politie dat een gewelddadige bevrijdingsactie had moeten plaatsvinden bij de EBI in Vught of bij de extra beveiligde 'bunker', de rechtszaal waar de Marengo-zaak wordt behandeld. Dat waren twee mogelijke scenario’s. Voor het derde moest informatie worden vergaard over vier medewerkers van de EBI bij de Belastingdienst. Het vermoeden is dat zij zouden worden gegijzeld om Taghi op die manier vrij te krijgen.
Taghi laat Weski in een persbericht noteren dat hij geen plannen heeft gehad voor "op mensen gerichte gewelddadige gijzelingen, aanvallen op de bunker of op transporten". Hij wijst erop dat hij nooit naar een zitting wilde worden vervoerd; hij heeft tot dusver niet willen verklaren. De rechtbank heeft bepaald dat hij aanwezig moet zijn op zittingen waarin zijn aandeel in zaken in Marengo aan de orde komt.
Op 20 januari vindt bij de rechtbank Amsterdam een eerste openbare zitting plaats in de zaak tegen Youssef T.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar kregen meer dan 485.000 mensen hulp bij het huishouden betaald uit de Wmo-pot, bedoeld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het aantal is 27 procent hoger dan in de eerste helft van 2019, becijferde statistiekbureau CBS.
3 uur geledenVINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
9 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.
10 uur geledenWESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.
10 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.
10 uur geleden