Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taghi: ik zie alleen de langer wordende neus van de kroongetuige

Taghi: ik zie alleen de langer wordende neus van de kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - Ridouan Taghi heeft zich er woensdag tijdens het verhoor van kroongetuige Nabil B. uitvoerig over beklaagd dat hij hem niet of nauwelijks kan zien. In de zittingszaal van de Amsterdamse gerechtsbunker zit B. met een van zijn advocaten in een speciale, deels afgeschermd box. "Hij zit achter een muurtje. Ik zie alleen zijn neus langer worden als hij liegt", zo onderbrak Taghi het verhoor door de rechtbank. "Wij zijn hier toch gekomen om dat leugenachtige gezicht van hem te zien."

De rechtbank is op 22 maart, de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van het omvangrijke liquidatieproces, begonnen met het verhoor ter zitting van B. Hij had in het voortraject van het proces dat Marengo heet, tientallen belastende verklaringen afgelegd tegen Taghi en zijn medeverdachten. Woensdag zette de rechtbank dat verhoor voort.

De beperkte zichtbaarheid van B. in de zaal is een chronische bron van ergernis en klachten bij verdachten en advocaten. Zij willen zijn gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal tijdens de verhoren kunnen zien, omdat deze van betekenis kunnen zijn. De rechtbank heeft toegezegd verbetering van de situatie te zullen onderzoeken.

Pathologische leugenaar

Op de klacht van Taghi zei B. dat hij aan zijn zichtbaarheid zelf niets kon veranderen. "Het is niet dat ik meneer Taghi wil ontwijken."

Op 22 maart noemde Taghi de kroongetuige een "pathologische leugenaar", een "fantast" en een "orakel".

Geen loopjongen

De rechtbank stelde B. (33) onder meer vragen over zijn positie binnen de veronderstelde organisatie van Taghi. De kroongetuige zei dat hij in de jaren 2012 en 2013 intensiever betrokken raakte bij de groep. Hij was destijds al bevriend met de broers Saïd en Mohamed R., die door justitie tot de subtop van de organisatie worden gerekend. Taghi en de zijnen zouden zich op grote schaal hebben beziggehouden met de internationale drugshandel, waarvan de liquidaties en het overige geweld een uitvloeisel zou zijn geweest.

B. zag zichzelf als "algemeen medewerker" binnen de organisatie, hij zat niet heel hoog in de boom maar was ook geen 'loopjongen'. Hij wilde aanvankelijk met moorden niks te maken hebben, verklaarde hij. Later, toen er plannen van vijanden boven water kwamen voor een ontvoering van Saïd R., veranderde zijn opvatting daarover. "Je moet sterk in je schoenen staan", aldus B. "Het is eten of gegeten worden."

Het Openbaar Ministerie verdenkt B. van betrokkenheid bij twee liquidaties en een poging daartoe. In ruil voor zijn verklaringen als kroongetuige heeft het OM hem een gehalveerde strafeis toegezegd: 12 in plaats van 24 jaar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Meeste gevaccineerden blijven zich aan coronaregels houden

HILVERSUM (ANP) - Vrijwel niemand laat na een vaccinatie tegen corona de coronaregels helemaal los. Veel mensen wachten tot hun dierbaren ook zijn ingeënt, meldt EenVandaag na onderzoek.

2 uur geleden
Bonaire begint voorzichtig met versoepelen coronamaatregelen

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire wordt voorzichtig begonnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Gezaghebber Edison Rijna kondigde donderdag aan dat het risiconiveau 6 wordt verlaagd naar 5. Volgens Rijna is Bonaire er nog niet en moet er nog veel gevaccineerd worden voordat er verder versoepeld kan worden. Vanaf vrijdag kan dat nu ook zonder afspraak. Het nieuwe risiconiveau geldt tot 29 april. Op 18 maart voerde Bonaire een lockdown in vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen.

3 uur geleden
Haagse steker Malek F. hoort strafeis in hoger beroep

ROTTERDAM (ANP) - De Syrische vluchteling Malek F. krijgt vrijdag in hoger beroep te horen welke straf het OM tegen hem eist voor het neersteken van drie willekeurige mensen op straat in Den Haag. Op deze derde zittingsdag van het hof houdt het OM een ruim twee uur durend requisitoir. F.’s advocaten Job Knoester en Yvonne van der Hut houden daarna een pleidooi van ruim drie uur.

5 uur geleden
Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA). Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

5 uur geleden
Brandweer is grote brand in schuren in Gelderse Meddo meester

MEDDO (ANP) - De brandweer heeft het sein brand meester gegeven voor de zeer grote brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak in meerdere schuren in de Gelderse plaats Meddo, in de gemeente Winterswijk. Brandweerlieden zijn nog bezig met nablussen. De twee betreffende schuren zijn niet meer te redden. Een naastgelegen grote hal en een woning zijn wel gespaard gebleven.

5 uur geleden
NL-Alert verstuurd wegens uitslaande brand in Drachten

DRACHTEN (ANP) - In de Friese plaats Drachten staan meerdere loodsen van een bedrijf in brand. De brandweer heeft een NL-Alert verstuurd om omwonenden te waarschuwen voor de rookontwikkeling. De brandweer heeft nog vier extra brandweerwagens ingeschakeld om het vuur te bestrijden.

5 uur geleden
Artis en Concertgebouw verwelkomen testbezoekers

AMSTERDAM (ANP) - De komende dagen krijgen de dieren in Artis weer bezoek en kunnen liefhebbers een concert bijwonen in het Concertgebouw. De Amsterdamse locaties doen vrijdag, zaterdag en zondag mee aan Testen voor toegang, waarbij mensen op vertoon van een negatieve coronatest naar binnen mogen.

5 uur geleden