Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taghi: ik zie alleen de langer wordende neus van de kroongetuige

Taghi: ik zie alleen de langer wordende neus van de kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - Ridouan Taghi heeft zich er woensdag tijdens het verhoor van kroongetuige Nabil B. uitvoerig over beklaagd dat hij hem niet of nauwelijks kan zien. In de zittingszaal van de Amsterdamse gerechtsbunker zit B. met een van zijn advocaten in een speciale, deels afgeschermd box. "Hij zit achter een muurtje. Ik zie alleen zijn neus langer worden als hij liegt", zo onderbrak Taghi het verhoor door de rechtbank. "Wij zijn hier toch gekomen om dat leugenachtige gezicht van hem te zien."

De rechtbank is op 22 maart, de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van het omvangrijke liquidatieproces, begonnen met het verhoor ter zitting van B. Hij had in het voortraject van het proces dat Marengo heet, tientallen belastende verklaringen afgelegd tegen Taghi en zijn medeverdachten. Woensdag zette de rechtbank dat verhoor voort.

De beperkte zichtbaarheid van B. in de zaal is een chronische bron van ergernis en klachten bij verdachten en advocaten. Zij willen zijn gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal tijdens de verhoren kunnen zien, omdat deze van betekenis kunnen zijn. De rechtbank heeft toegezegd verbetering van de situatie te zullen onderzoeken.

Pathologische leugenaar

Op de klacht van Taghi zei B. dat hij aan zijn zichtbaarheid zelf niets kon veranderen. "Het is niet dat ik meneer Taghi wil ontwijken."

Op 22 maart noemde Taghi de kroongetuige een "pathologische leugenaar", een "fantast" en een "orakel".

Geen loopjongen

De rechtbank stelde B. (33) onder meer vragen over zijn positie binnen de veronderstelde organisatie van Taghi. De kroongetuige zei dat hij in de jaren 2012 en 2013 intensiever betrokken raakte bij de groep. Hij was destijds al bevriend met de broers Saïd en Mohamed R., die door justitie tot de subtop van de organisatie worden gerekend. Taghi en de zijnen zouden zich op grote schaal hebben beziggehouden met de internationale drugshandel, waarvan de liquidaties en het overige geweld een uitvloeisel zou zijn geweest.

B. zag zichzelf als "algemeen medewerker" binnen de organisatie, hij zat niet heel hoog in de boom maar was ook geen 'loopjongen'. Hij wilde aanvankelijk met moorden niks te maken hebben, verklaarde hij. Later, toen er plannen van vijanden boven water kwamen voor een ontvoering van Saïd R., veranderde zijn opvatting daarover. "Je moet sterk in je schoenen staan", aldus B. "Het is eten of gegeten worden."

Het Openbaar Ministerie verdenkt B. van betrokkenheid bij twee liquidaties en een poging daartoe. In ruil voor zijn verklaringen als kroongetuige heeft het OM hem een gehalveerde strafeis toegezegd: 12 in plaats van 24 jaar.

Meer uit Binnenland

RIVM en inspectie zetten vraagtekens bij onderzoek Chemours

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours trekt op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet duidelijk is welke data zijn gebruikt.

19 minuten geleden
Tieman wil lappendeken aan fietsregels voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.

26 minuten geleden
Soepboer wil zetel teruggeven aan NSC na vertrek naar FNP

DEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.

1 uur geleden
Tielen: jeugdzorg kan soms niet anders dan kind opsluiten

DEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."

1 uur geleden
Aantal incidenten met nepagenten stijgt, 35 babbeltrucs per dag

DEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.

1 uur geleden
Van Weel: optredens Wilders bij lokale asielprotesten helpen niet

DEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.

1 uur geleden
Twentse burgemeesters pleiten voor strengere wetten voor sekten

TUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.

1 uur geleden