Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taalmaatje leert Nederlands om te kunnen werken

Taalmaatje leert Nederlands om te kunnen werken

VLISSINGEN - Zehra Dogan (42) is Turks en woont nu zo’n tweeënhalf jaar in Nederland. Op Scalda Vlissingen leert ze de Nederlandse grammatica, als taalmaatje oefent ze het spreken, begrijpend lezen en de juiste uitspraak zodat ze kan gaan werken, misschien wel als verpleegkundige. 

Dogan is naar Nederland verhuisd vanwege de baan van haar man. In Turkije werkte ze als verpleegkundige en assistent professor. “Ik ben 42 jaar. Een nieuwe taal leren is lastig.” Dogan probeert op allerlei manieren haar Nederlands te verbeteren. “Ik zoek vrijwilligerswerk. Maar toen ik met een organisatie sprak, werd mij verteld dat mijn Nederlands niet goed genoeg was. “Ik heb altijd gewerkt, wil ook werken, maar kan dat nu niet vanwege communicatieproblemen.” Om aan de slag te kunnen, is het beheersen van de Nederlandse taal een pré en dus is ze vorig jaar december, naast het volgen van lessen op Scalda, begonnen als taalmaatje. Jan de Veen, taalcoach van Dogan: “Zehra hoort bij de top van taalmaatjes. Bij hoog opgeleiden zoals zij ligt de focus op onder andere de uitspraak.” Hij merkt dat Dogan, die thuis ook veel oefent, goed vooruit gaat. “De eerste les was lastig, want ik kon bijna niets zeggen. Maar nu, ten opzichte van december, gaat het beter”, zegt Dogan, die te spreken is over De Veen. “Door Jan leer ik meer woorden dan op school en hij corrigeert mij grammaticaal. Ook het oefenen met het lezen en navertellen van krantenartikelen is heel belangrijk”

Meer uit Vlissingen

Politie treft vuurwapen en drugs aan in woning aan de Vincent van Goghlaan

VLISSINGEN- De politie heeft vrijdagochtend 22 september in een huis aan de Vincent van Goghlaan in alle vroegte een 28-jarige man aangehouden. De man bleek in het bezit te zijn van een vuurwapen. Tevens had hij drugs en geld in huis.

11 uur geleden
Letsel bij botsing taxibusje-scooter Vlissingen

VLISSINGEN - Bij een botsing met een taxibusje is vrijdagmiddag in Vlissingen de bestuurder van een snorscooter gewond geraakt. De persoon hoefde niet naar het ziekenhuis te worden gebracht.

1 dag geleden
House of Reggae in De Piek

VLISSINGEN - Zaterdag 23 september staat De Piek in het teken van reggae tijdens House of Reggae 2023. Vanaf 20 uur treden achtereenvolgens JR Kenna, Uwe Banton met de Rude Cut Band en High Tide Sounds op.

2 dagen geleden
Speelgoedbank Zeeland kan weer beregoed verder

VLISSINGEN - Op 18 september heeft de Speelgoedbank Zeeland een waardevolle beer cadeau gekregen. De knuffelbeer symboliseert de opbrengst van 12.500 euro, bijeen gefietst tijdens de Benefiet Tour Walcheren op 26 augustus 2023.  

3 dagen geleden
Graffiti, hiphop en rap op nieuw festival Royal Flush

VLISSINGEN - Op 23 september 2023 is Vlissingen de place to be voor liefhebbers van urban cultuur. De allereerste editie van het Urban Culture Festival ‘Royal Flush’ brengt een line-up van getalenteerde hip-hop dansers, Bboys, graffiti artiesten, rappers en meer, allemaal live in actie. De festiviteiten beginnen en om 11.30 uur en duren tot 17 uur. 

3 dagen geleden
Ontwerp omgevingsvisie ter inzage

VLISSINGEN – Het college heeft ingestemd met de ontwerp ‘Omgevingsvisie Vlissingen – Vlissingen in balans’. Dat betekent dat deze visie nu ter inzage wordt gelegd van 21 september tot en met 1 november 2023. Per 1 januari 2024 zal dan eindelijk de Omgevingswet in werking treden.De gemeentelijke omgevingsvisie is het (verplichte) gemeentelijke instrument waarin een gemeente haar visie op de fysieke leefomgeving vastlegt voor de lange termijn. De ‘Omgevingsvisie Vlissingen – Vlissingen in balans’ vervangt de structuurvisie en vormt het geactualiseerde strategische beleid op de fysieke leefomgeving, waarbij de Strategische visie 2040, zoals vastgesteld in 2021, als uitgangspunt dient. ParticipatieMet een uitvoerig participatietraject zijn inwoners, organisaties en ondernemers betrokken bij de totstandkoming van de omgevingsvisie. De omgevingsvisie is ook aan hen een uitnodiging om gezamenlijk de ambities waar te maken. De ontwerp ‘Omgevingsvisie Vlissingen – Vlissingen in balans’ ligt van 21 september tot en met 1 november 2023 ter inzage. Iedereen kan reageren op de ontwerp omgevingsvisie. De ontwerp omgevingsvisie is te vinden op www.vlissingen.nl/inspraak. Daarnaast komt er een publicatie in het gemeenteblad op www.vlissingen.nl/bekendmakingen en via www.ruimtelijkeplannen.nl. Na de ter inzage periode worden alle reacties verzameld en gedeeld met de gemeenteraad. Begin 2024 wordt de omgevingsvisie ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad van Vlissingen. De omgevingsvisie vormt het belangrijkste sturingsinstrument voor de fysieke leefomgeving.

4 dagen geleden
Nieuwe muurschildering siert woning Prinsenstraat

VLISSINGEN - In aanloop naar het Urban Culture Festival Royal Flush is op een gevel aan de Prinsenstraat een nieuwe muurschildering aangebracht. De reusachtige visarend is aangebracht door kunstenaar Joram Roukes.

4 dagen geleden