
Taakstraffen en geldboetes voor haatberichten aan NRC-columniste
AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam heeft 24 personen veroordeeld tot taakstraffen tot 58 uur en geldboetes tot 450 euro voor het plaatsen van hatelijke reacties bij een livestream van NRC-journalist Clarice Gargard. De mannen en vrouwen reageerden twee jaar geleden op een filmpje dat Gargard deelde op Facebook waarop demonstranten te zien waren van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet tijdens de sinterklaasintocht in Amstelveen in 2018.
In totaal 25 personen moesten voor de rechter verschijnen voor het plaatsen van discriminerende, opruiende en beledigende berichten onder een livestream op Facebook. Een van hen is vrijgesproken omdat de rechtbank niet kon vaststellen of de verdachte het bericht zelf had geplaatst. 18 personen zijn veroordeeld voor opruiing, met en zonder discriminerende aspecten. 3 mensen maakten zich met hun reacties schuldig aan discriminatie, 2 worden veroordeeld voor het aanzetten tot discriminatie. In één geval acht de rechtbank belediging bewezen.
"Alle verdachten gebruikten in hun opmerkingen grove taal en sommigen lieten zich daarbij zeer kwetsend uit over zwarte mensen", aldus de rechtbank. "Sommige verdachten zetten met hun woorden bovendien aan tot mishandeling of zelfs moord of doodslag op de demonstranten. Gelukkig is dit niet daadwerkelijk gebeurd, maar zij hadden wel degelijk iemand op het idee kunnen brengen."
Aanpak OM
De rechtbank haalde in het vonnis uit naar het Openbaar Ministerie, dat ervoor had gekozen om alle 25 verdachten tegelijkertijd te laten verschijnen en niet voor de politierechter bij de rechtbank waar de verdachten wonen. "Het OM mocht voor deze aanpak kiezen. Wel had de zaak hierdoor - en ook door de grote media-aandacht - meer impact op de verdachten." Onder de livestream op Facebook van Gargard kwamen in totaal 7600 reacties, waarvan het OM er maar 200 heeft onderzocht "terwijl er sprake was van veel meer mogelijk strafbare reacties". De rechtbank noemt deze werkwijze van het OM "onvoldoende zorgvuldig". Maar: "dit betekent echter niet dat deze 25 verdachten op basis van hun berichten niet vervolgd mochten worden".
De zaak was al roerig begonnen, omdat het OM een dag van tevoren had bekendgemaakt dat officier van justitie Jacobien Vreekamp van de zaak was gehaald. Vreekamp was medeverantwoordelijk voor het besluit de vervolging van rapper Akwasi te seponeren, maar er ontstond ophef over haar rol toen bekend werd dat zij eerder met een voorman van Kick Out Zwarte Piet in het bestuur zat van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Gargard en haar advocaat moesten dit in de media lezen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De William Schrikker Stichting en pleegzorgorganisatie Enver zijn aansprakelijk gesteld omdat ze de biologische moeder van het Vlaardingse pleegmeisje de kans hebben ontnomen als familie verder te leven. Dat is een schending van het recht op familieleven, bevestigt advocaat Frank Hamers berichtgeving van De Telegraaf.
5 uur geledenTEL AVIV (ANP) - De Nederlander Mark van Rennes, de kapitein van een activistenschip dat naar de Gazastrook wilde varen, wordt maandag Israël uitgezet. Dat meldt de Arabisch-Israëlische mensenrechtenorganisatie Adalah. Van Rennes en twee andere vrijwilligers werden daar vastgehouden nadat ze waren opgepakt toen ze met het schip Madleen hulpgoederen wilden afleveren in Gaza.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die Israël willen verlaten vanwege de raketaanvallen, moeten dat over land doen via Egypte of Jordanië. Vanaf daar kan de reis richting Europa worden vervolgd met het vliegtuig. In Israël is het luchtruim gesloten, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
10 uur geledenVUGHT (ANP) - Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught zijn zondagmiddag de kindertransporten van juni 1943 herdacht. Onder anderen Esther en Selma Huffener, kleindochters van oud-gevangene Lotty Huffener die haar zusje verloor, hielden samen een toespraak.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De eerste deelnemers aan het Rode Lijn-protest in Den Haag hebben het Malieveld weer bereikt, ziet een ANP-verslaggever. De groep demonstranten liep zondagmiddag vanaf het Malieveld, waar eerst nog een podiumprogramma was, naar het Vredespaleis en terug. Het Malieveld is het eindpunt van het protest.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os is zaterdagavond in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat laat zijn familie weten. Van Os is 87 jaar geworden.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aan het Rode Lijn-protest tegen het geweld in Gaza zondag in Den Haag doen 150.000 mensen mee, meldt de organisatie. In hoeverre het aantal van 150.000 deelnemers klopt, is lastig na te gaan. De politie spreekt zich tegenwoordig doorgaans niet meer uit over aantallen deelnemers van demonstraties.
14 uur geleden