Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taakstraffen en geldboetes voor haatberichten aan NRC-columniste

Taakstraffen en geldboetes voor haatberichten aan NRC-columniste

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam heeft 24 personen veroordeeld tot taakstraffen tot 58 uur en geldboetes tot 450 euro voor het plaatsen van hatelijke reacties bij een livestream van NRC-journalist Clarice Gargard. De mannen en vrouwen reageerden twee jaar geleden op een filmpje dat Gargard deelde op Facebook waarop demonstranten te zien waren van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet tijdens de sinterklaasintocht in Amstelveen in 2018.

In totaal 25 personen moesten voor de rechter verschijnen voor het plaatsen van discriminerende, opruiende en beledigende berichten onder een livestream op Facebook. Een van hen is vrijgesproken omdat de rechtbank niet kon vaststellen of de verdachte het bericht zelf had geplaatst. 18 personen zijn veroordeeld voor opruiing, met en zonder discriminerende aspecten. 3 mensen maakten zich met hun reacties schuldig aan discriminatie, 2 worden veroordeeld voor het aanzetten tot discriminatie. In één geval acht de rechtbank belediging bewezen.

"Alle verdachten gebruikten in hun opmerkingen grove taal en sommigen lieten zich daarbij zeer kwetsend uit over zwarte mensen", aldus de rechtbank. "Sommige verdachten zetten met hun woorden bovendien aan tot mishandeling of zelfs moord of doodslag op de demonstranten. Gelukkig is dit niet daadwerkelijk gebeurd, maar zij hadden wel degelijk iemand op het idee kunnen brengen."

Aanpak OM

De rechtbank haalde in het vonnis uit naar het Openbaar Ministerie, dat ervoor had gekozen om alle 25 verdachten tegelijkertijd te laten verschijnen en niet voor de politierechter bij de rechtbank waar de verdachten wonen. "Het OM mocht voor deze aanpak kiezen. Wel had de zaak hierdoor - en ook door de grote media-aandacht - meer impact op de verdachten." Onder de livestream op Facebook van Gargard kwamen in totaal 7600 reacties, waarvan het OM er maar 200 heeft onderzocht "terwijl er sprake was van veel meer mogelijk strafbare reacties". De rechtbank noemt deze werkwijze van het OM "onvoldoende zorgvuldig". Maar: "dit betekent echter niet dat deze 25 verdachten op basis van hun berichten niet vervolgd mochten worden".

De zaak was al roerig begonnen, omdat het OM een dag van tevoren had bekendgemaakt dat officier van justitie Jacobien Vreekamp van de zaak was gehaald. Vreekamp was medeverantwoordelijk voor het besluit de vervolging van rapper Akwasi te seponeren, maar er ontstond ophef over haar rol toen bekend werd dat zij eerder met een voorman van Kick Out Zwarte Piet in het bestuur zat van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Gargard en haar advocaat moesten dit in de media lezen.

Meer uit Binnenland

Meer dan 35 graden in De Bilt, officieel een zeer hete dag

DE BILT (ANP) - De temperatuur op het hoofdstation in De Bilt steeg dinsdag tot boven de 35 graden. Om 15.50 uur werd het 35,3 graden in De Bilt, waarmee het officieel een zeer hete dag is, meldt Weeronline.

11 minuten geleden
Ziekenhuis Erasmus MC geeft Europese subsidie terug

ROTTERDAM (ANP) - Het universitair medische centrum Erasmus MC in Rotterdam zal ongeveer 335.000 euro aan Europese subsidies teruggeven aan de EU. Voor de aanvraag had het ziekenhuis een speciaal bedrijf ingehuurd, Percuros, maar dat is in opspraak gekomen door mogelijke fraude.

12 minuten geleden
Schatting: 20.000 mannen plegen kindermisbruik in buitenland

DEN HAAG (ANP) - Minstens 20.000 Nederlandse mannen per jaar maken zich schuldig aan seksueel kindermisbruik in het buitenland, denken onderzoekers die daar in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) een inschatting van hebben gemaakt. De onderzoekers van de Vrije Universiteit en onderzoekscentrum NSCR baseren zich op een onlinesteekproef onder ruim 9000 mannen. Die gaven daarin zelf anoniem aan dat ze seks hebben gehad met minderjarigen.

23 minuten geleden
Oorlogsarchief voor het eerst digitaal doorzocht in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - In de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag konden mensen met een reservering dinsdag voor het eerst het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) digitaal raadplegen. "Dat is prima gegaan", laat een woordvoerder van het archief weten. In de studiezaal staan vijf beveiligde computers waarop belangstellenden de tot nu toe gedigitaliseerde dossiers van het omvangrijke oorlogsarchief kunnen doorzoeken. In totaal waren daarvoor dinsdag vijftien tijdslots van drie uur beschikbaar.

30 minuten geleden
Gemeente Amsterdam komt met extra opvangplekken voor daklozen

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam gaat een proef doen met extra nachtopvang voor dak- en thuisloze mensen. In totaal gaat het om 132 extra opvangplekken die een aanvulling moeten zijn op de zogeheten winteropvang van 250 plekken.

47 minuten geleden
Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

DEN HAAG (ANP) - De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.

59 minuten geleden
Telegraaf hoeft column over ex-advocaat Taghi niet te rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - De Telegraaf hoeft een column die misdaadjournalist John van den Heuvel vorige maand schreef niet te rectificeren, oordeelde de rechtbank Amsterdam dinsdag. Advocaat Vito Shukrula had dat geëist in een kort geding omdat Van den Heuvel volgens hem "feitelijk onjuiste, kwalijke en lasterlijke informatie" had gepubliceerd over hem. De rechtbank wees alle eisen van Shukrula af.

1 uur geleden