Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taakstraf voor man uit Oud-Vosemeer die stiefdochter misbruikte

Taakstraf voor man uit Oud-Vosemeer die stiefdochter misbruikte

OUD-VOSSEMEER - Een taakstraf van 240 uur, vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en betaling van een schadevergoeding van een kleine drieduizend euro. Dat is de straf die een 53-jarige man uit Oud-Vossemeer opgelegd heeft gekregen voor het seksueel misbruik en bedreiging van zijn 20-jarige stiefdochter die het Syndroom van Down heeft. Het misbruik vond op of rond 24 december 2017 plaats. De man uit Oud-Vossemeer heeft zijn daden bekend.

Het misbruik vond plaats op of rond Kerstavond 2017. De 53-jarige inwoner van Oud-Vossemeer is de stiefvader van het slachtoffer dat het Syndroom van Down heeft. Tijdens de rechtszaak benadrukte de moeder van het slachtoffer dat dit alles ingrijpende gevolgen voor haar dochter heeft. "Zij is jaren terug in haar ontwikkeling, vraagt veel meer zorg, durft niet meer alleen te slapen, heeft nachtmerries, is niet meer zindelijk en loopt weg", aldus de moeder van het slachtoffer.

Kwetsbaar

De rechter stelde dat er sprake is van strafverzwarende omstandigheden, waaronder de kwetsbaarheid van het slachtoffer en mede daardoor rekent de rechter hem het vergrijp zwaar aan. "Hoewel zij ten tijde van het feit 20 jaar oud was, functioneerde zij op het niveau van een 4-jarig kind. Het feit heeft zich afgespeeld in de slaapkamer van de stiefdochter, een voor haar vertrouwde omgeving, waar zij zich veilig moet kunnen voelen. De verdachte heeft misbruik gemaakt van het feit dat zijn stiefdochter een kwetsbare vrouw is en heeft het vertrouwen dat zij in hem als stiefvader stelde in zeer ernstige mate geschonden", zo blijkt uit het rechtbankverslag.

Openheid van zaken

De advocaat van de dader voerde aan dat het misbruik eenmalig en van korte duur is geweest. Ook wees de advocaat op het blanco strafblad van de 53-jarige dader en het feit dat hij hulp heeft gezocht. "Hij heeft spijt betuigt, hetgeen ook is terug te zien in zijn processtrategie, waarbij hij openheid van zaken heeft gegeven. Zijn handelen heeft ook gevolgen voor en impact op verdachte zelf. Tot slot heeft het proces geruime tijd boven het hoofd van de dader gehangen", zo luidde de verdediging. De advocaat hamerde erop de dader een werkstraf op te leggen van 200 en eventueel een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. De verdediging drong aan om af te zien van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Behandeling

Bij de uitspraak op 27 mei stelde de rechter bewezen geacht dat de inwoner van Oud-Vossemeer zijn stiefdochter geeft aangerand en spreekt van een ernstig feit. De rechter heeft naar eigen zeggen rekening gehouden met het feit dat de dader bekend heeft en openheid van zaken gaf. Verder hield de rechtbank er rekening mee dat de man nooit eerder is veroordeeld voor het plegen van strafbare feiten en dat hij vrijwel direct na het plegen van het feit op eigen initiatief hulp en behandeling heeft gezocht. De straf viel echter hoger uit dan gevraagd door de officier van justitie, want de rechter wil vond dat de eis voldoende recht deed aan de ernst van het delict. 

Meer uit Tholen

Aan de keukentafel met Natasja Ooms: 'Mijn enthousiasme en drive zijn echt mijn kracht'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Natasja Ooms, eigenaresse van Keijzerskroon. 

2 uur geleden
Marechaussee vindt bij controle meer dan 40.000 euro onder vloermat van voertuig

HALSTEREN- Tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid controle heeft de Marechaussee afgelopen week meer dan 40.000 euro gevonden onder de vloermat van een Frans voertuig. Dit gebeurde tijdens een controle op de A4 nabij de afrit Tholen. De bestuurder en zijn bijrijder zijn aangehouden op verdenking van witwassen. 

3 uur geleden
Trouwen wordt steeds duurder: Dit kost een bruiloft in Zeeland

ZEELAND - Een Zeeuwse bruiloft kostte vorig jaar gemiddeld 21.926 euro. Deze trouwkosten zijn hoger dan elders in het land. Vooral de kosten voor de catering zijn in Zeeland duurder dan in andere provincies.

5 uur geleden
Sint Philipsland trapt wandelseizoen op het eiland af met wandeltocht

SINT PHILIPSLAND - Het wandelseizoen in Flupland gaat binnenkort weer van start. Op zaterdag 16 maart organiseert Sportdorp Sint Philipsland de eerste wandeltocht van dit jaar op het eiland. De routes zijn uitgestippeld in en rond het dorp. Ook wordt er een stukje Brabant bij betrokken. 

21 uur geleden
Brandweerboot ingezet bij medisch noodgeval bij een brug Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - De reddingboot van de brandweer Tholen is vrijdag aan het einde van de middag ingezet om te helpen bij een medische noodsituatie. Ook de brandweer van Nieuw-Vossemeer werd ingezet.

1 dag geleden
Katten met de naam Simba raken het vaakst vermist en andere feitjes

ZEELAND - In Zeeland zijn vorig jaar 329 katten vermist geraakt. Drie vierde van deze spoorloze katten zijn weer teruggevonden, maar de resterende 82 katten waren aan het einde van 2023 nog steeds zoek. Opvallend genoeg worden in onze provincie de minste katten vermist. Katten met de naam Simba liepen het vaakst van huis weg.

1 dag geleden
Vooraankondiging participatiebijeenkomst en ter inzage legging Ontwerp Omgevingsvisie

THOLEN - In 2023 hebben we een concept omgevingsvisie gepresenteerd, ter inzage gelegd, participatiebijeenkomsten georganiseerd en hierover met de gemeenteraad gesproken. Van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties ontvingen we daarop veel inspraakreacties. Die leidden er toe om een tussenraadpleging te houden. Het gevolg hiervan is dat we nu een Ontwerp Omgevingsvisie hebben gemaakt, waarin we de hiervoor vermelde ingebrachte reacties hebben verwerkt.

2 dagen geleden