Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taakstraf voor man uit Oud-Vosemeer die stiefdochter misbruikte

Taakstraf voor man uit Oud-Vosemeer die stiefdochter misbruikte

OUD-VOSSEMEER - Een taakstraf van 240 uur, vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en betaling van een schadevergoeding van een kleine drieduizend euro. Dat is de straf die een 53-jarige man uit Oud-Vossemeer opgelegd heeft gekregen voor het seksueel misbruik en bedreiging van zijn 20-jarige stiefdochter die het Syndroom van Down heeft. Het misbruik vond op of rond 24 december 2017 plaats. De man uit Oud-Vossemeer heeft zijn daden bekend.

Het misbruik vond plaats op of rond Kerstavond 2017. De 53-jarige inwoner van Oud-Vossemeer is de stiefvader van het slachtoffer dat het Syndroom van Down heeft. Tijdens de rechtszaak benadrukte de moeder van het slachtoffer dat dit alles ingrijpende gevolgen voor haar dochter heeft. "Zij is jaren terug in haar ontwikkeling, vraagt veel meer zorg, durft niet meer alleen te slapen, heeft nachtmerries, is niet meer zindelijk en loopt weg", aldus de moeder van het slachtoffer.

Kwetsbaar

De rechter stelde dat er sprake is van strafverzwarende omstandigheden, waaronder de kwetsbaarheid van het slachtoffer en mede daardoor rekent de rechter hem het vergrijp zwaar aan. "Hoewel zij ten tijde van het feit 20 jaar oud was, functioneerde zij op het niveau van een 4-jarig kind. Het feit heeft zich afgespeeld in de slaapkamer van de stiefdochter, een voor haar vertrouwde omgeving, waar zij zich veilig moet kunnen voelen. De verdachte heeft misbruik gemaakt van het feit dat zijn stiefdochter een kwetsbare vrouw is en heeft het vertrouwen dat zij in hem als stiefvader stelde in zeer ernstige mate geschonden", zo blijkt uit het rechtbankverslag.

Openheid van zaken

De advocaat van de dader voerde aan dat het misbruik eenmalig en van korte duur is geweest. Ook wees de advocaat op het blanco strafblad van de 53-jarige dader en het feit dat hij hulp heeft gezocht. "Hij heeft spijt betuigt, hetgeen ook is terug te zien in zijn processtrategie, waarbij hij openheid van zaken heeft gegeven. Zijn handelen heeft ook gevolgen voor en impact op verdachte zelf. Tot slot heeft het proces geruime tijd boven het hoofd van de dader gehangen", zo luidde de verdediging. De advocaat hamerde erop de dader een werkstraf op te leggen van 200 en eventueel een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. De verdediging drong aan om af te zien van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Behandeling

Bij de uitspraak op 27 mei stelde de rechter bewezen geacht dat de inwoner van Oud-Vossemeer zijn stiefdochter geeft aangerand en spreekt van een ernstig feit. De rechter heeft naar eigen zeggen rekening gehouden met het feit dat de dader bekend heeft en openheid van zaken gaf. Verder hield de rechtbank er rekening mee dat de man nooit eerder is veroordeeld voor het plegen van strafbare feiten en dat hij vrijwel direct na het plegen van het feit op eigen initiatief hulp en behandeling heeft gezocht. De straf viel echter hoger uit dan gevraagd door de officier van justitie, want de rechter wil vond dat de eis voldoende recht deed aan de ernst van het delict. 

Meer uit Tholen

Meerdere straten Sint-Maartensdijk zonder water door lekkage

SINT-MAARTENSDIJK - Vijf straten in Sint-Maartensdijk zitten momenteel zonder water. Dat komt doordat er tijdens werkzaamheden een brandkraan werd geraakt. 

12 uur geleden
UWV: 'Arbeidsmarkt Zeeland blijft zeer krap, ondanks eerste lichte afname'

ZEELAND - In het vierde kwartaal van 2022 is de spanning op de arbeidsmarkt in Zeeland voor het eerst sinds eind 2021 licht afgenomen. De arbeidsmarkt blijft echter zeer krap: voor elke direct inzetbare werkzoekende waren er aan het einde van afgelopen jaar gemiddeld 6,5 openstaande vacatures. Dat blijkt uit cijfers van UWV. Door de aanhoudende krapte blijft het voor werkgevers moeilijk om nieuw personeel te werven. In het vierde kwartaal van 2022 daalde het aantal openstaande vacatures in Zeeland van zo’n 11.600 naar 10.000 (-14 procent). Tegelijkertijd nam het aantal personen met een verstreken WW-duur van maximaal een half jaar juist iets toe, van ongeveer 1.300 naar 1.500 (+18,5 procent). Samen zorgt dat voor de eerste voorzichtige afname van de spanning sinds eind 2021. Jaar op jaar is echter nog altijd een flinke stijging zichtbaar.

14 uur geleden
Politie houdt vier verdachten aan voor woninginbraken en Toyota-diefstallen

BREDA - Bij een grootschalig onderzoek naar autodiefstallen en inbraken in de regio heeft de politie de afgelopen weken vier verdachten aangehouden. Het gaat om 35 inbraken en diefstallen in bijna heel West-Brabant en Zeeland.

15 uur geleden
112 automobilisten op de bon geslingerd tijdens MONO-controle rondom Zeeland

ZEELAND - Bij een grootschalige politiecontrole op de snelwegen in én rondom Zeeland, zijn 112 automobilisten op de bon geslingerd. De meeste van hen kregen een boete voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. 

1 dag geleden
Popkoor Voix houdt jubileumconcert ter ere van 12,5 jarig bestaan

OUD-VOSSEMEER - Op zaterdag 1 april (geen grapje) houdt popkoor Voix uit Oud-Vossemeer hun jubileumconcert. Het popkoor, dat 12,5 jaar geleden is opgericht, brengt met regelmaat een breed repertoire aan de man: van ABBA tot U2 en van de top 2000 tot Proud Mary.

1 dag geleden
Bingo voor het goede doel: Ruim 5000 euro naar Stavoord6 en Klimmen voor Ria en Denise

OUD-VOSSEMEER - Fanatieke bingo-spelers hebben afgelopen zaterdag in De Vossenkuil ruim 5000 euro bij elkaar gespeeld voor het goede doel. De opbrengst gaat naar Stavoord6 en Klimmen voor Ria en Denise

2 dagen geleden
12 bedrijven openen de deuren tijdens tweede editie Thoolse Open Banen Dag

THOLEN - Twaalf bedrijven openen op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april de deuren tijdens de tweede editie van de Thoolse Open Banen Dag. Het aanbod is breed: van techniek tot logistiek en van sales & marketing tot productie. Ook sectoren als ICT, onderwijs en administratie doen mee. 

2 dagen geleden