Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na mishandeling conducteur

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na mishandeling conducteur

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag twee mannen van 21 en 23 jaar uit Heiloo en Anna Paulowna veroordeeld tot 93 dagen celstraf, waarvan negentig voorwaardelijk. Daarnaast kregen beiden een werkstraf van 180 uur opgelegd. Het tweetal ging op 13 september vorig jaar in de trein richting Alkmaar bij station Schagen een conducteur te lijf. De NS-beambte werd geslagen, geschopt, gebeten en met een schroevendraaier in zijn hand gestoken. Ook treinreizigers die de man te hulp schoten kregen klappen.

De geweldsuitbarsting vond plaats toen de conducteur ter hoogte van Schagen wilde controleren of de mannen in het bezit waren van een vervoersbewijs. Hij had op dat moment de indruk dat het tweetal hem ontliep. Toen hij ze aansprak, escaleerde het snel. De mannen, die hadden gedronken en onder meer al een medepassagier hadden bespuugd, pleegden daarbij geweld, aldus de officier van justitie. De verdachten vluchtten weg, maar werden kort na het incident in Schagen aangehouden.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden zes maanden gevangenisstraf tegen de mannen, waarvan de helft voorwaardelijk. De officier van justitie stond toen uitgebreid stil bij het toenemende geweld tegen medewerkers in het openbaar vervoer. "Hoelang moet het personeel in de trein dit gedrag nog tolereren? Hoelang moeten we dit als samenleving nog tolereren?", sprak ze.

2500 euro smartengeld

De rechtbank sprak van "volstrekt ontoelaatbaar" gedrag en rekende het de mannen daarnaast zwaar aan dat zij gevoelens van angst en onveiligheid bij treinreizigers hebben veroorzaakt, maar kwam mede op basis van de landelijke strafmaat voor openlijk geweld tot een lagere straf dan geëist. Als gevolg van de uitspraak hoeven de twee niet terug de cel in. De drie dagen die zij moeten zitten, brachten ze al door in voorarrest. Aan hun voorwaardelijke straffen koppelde de rechtbank een proeftijd van twee jaar. Gaan de mannen in die periode opnieuw over de schreef, dan moeten zij alsnog drie maanden de cel in.

De twee moeten de betrokken conducteur 2500 euro smartengeld betalen. De NS-medewerker zat als gevolg van het incident 202 dagen ziek thuis. Het was de eerste keer in zijn 25-jarige loopbaan dat hij werd geconfronteerd met geweld. Behalve het lichamelijke letsel door een zenuwbeschadiging in zijn hand kampte hij met ernstige psychische klachten. Vorige maand hervatte hij zijn werkzaamheden.

Meer uit Binnenland

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. "De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal."

1 uur geleden
Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

DE KOOG (ANP) - Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

2 uur geleden
Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

10 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

13 uur geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

15 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

19 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

20 uur geleden