Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘ ‘t Polderuus heeft ook nu nog genoeg te bieden’

‘ ‘t Polderuus heeft ook nu nog genoeg te bieden’

WESTKAPELLE – In het Polderhuis in Westkapelle wordt, ondanks de coronamaatregelen, niet stilgezeten. Het museum is nog gesloten, maar er zijn wel mooie exposities en gezellige activiteiten en evenementen. 

DOOR ELLEN DE VRIEND

Het Polderhuis is nu nog in aangepaste vorm open. “Aan de achterkant is een afhaalloket waar iedereen taart en koffie kan halen. Wie er een sleutelhanger bij wil, moet die vier uur van tevoren bestellen,’ zegt beheerder Ivo van Beekhuizen nuchter. Hij vertelt dat hij zich er in het begin erg druk om heeft gemaakt, nu niet meer. Hij gaat ervan uit dat het museum op 1 juni weer open mag. Alles eerder is meegenomen.”In de winkel zijn ook rugzakjes te koop met een flesje water, een stroopwafel, een vrijkaart voor het museum en een toffe speurtocht. Met de speurtocht ’Ontdek wat er leeft op de grens van zee en land’ kun je speuren naar sporen van kustvogels en andere kustbewoners. Vanaf de leeftijd van tien jaar is mee te doen aan de fotospeurtocht ’Zie Westkapelle op een andere manier’ en de herdenkingstocht ’Memoria Walcheren 40-45’ krijgt een nieuw jasje.


Zeeuws Meisje mozaïeken
Aan de muren in het museumcafé hangen de Zeeuws Meisje mozaïeken van Els Goudt en haar cursisten. In het Polderhuis zijn mozaïekpakketjes to go te koop van onder andere vuurtoren ’t Hoge Licht aan de Zuidstraat, die ook beheerd wordt door het Polderhuis. Daar exposeert Dingeman Lievense tot november zijn schilderijen. De actie om voor vijftig euro een felicitatievlag op de vuurtoren uit te laten hangen loopt boven verwachting goed. Geld dat het museum goed kan gebruiken.


Klompenkot heringericht
Normaal zijn er ongeveer tweehonderd vrijwilligers in meer of mindere mate betrokken bij het Polderhuis, verdeeld over verschillende werkgroepen. “Ze hebben een eigen plan en budget en gaan er zelfstandig mee aan de slag,” legt Ivo uit. “Ik zit er niet te kort bovenop, anders dienken ze doe ’t me lekker zelf. Er zijn voldoende mensen om ze ‘ugelwies’ te maken, zoals we dat hier zeggen.” Een van die projecten is het klompenkot, waar het na de grote verbouwing in 2019 nog een allegaartje was, dat wordt omgetoverd tot een woonkamer uit 1920 met een ‘kammenet’ gevuld met boerengoed, meubels en een vitrine gevuld met streekdrachtsieraden.


Foto’s van Shermantank
Deze week gaat de Nationale Museumweek (19-25 april) bij het Polderhuis gewoon door. Thema is ‘Ontdek samen ons echte goud’. De twee dorpsscholen zijn er actief bij betrokken en alle reacties zijn in de drie bomen gehangen die in de etalage van het museum staan. De landingsboot in de achtertuin van het Polderhuis wordt opnieuw geschilderd met verf die is gesponsord door Amels. Verder is het museum op zoek naar foto’s waarop de Shermantank staat, die momenteel wordt gerestaureerd door het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Verschillende mensen zijn bezig om een boekje te schrijven over alle tanks die in 1944 zijn geland in Westkapelle. Ivo hoopt dat de tank vóór de herdenking op 1 november terug op de dijk staat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Motorrijder vliegt uit de bocht bij Veere

VEERE - Een motorrijder is zondagmiddag bij Veere uit de bocht gevlogen. De bestuurder verloor op de weg de controle over het voertuig.

13 uur geleden
Middelburger Sjaak den Herder brengt boek uit over Dameswielrennen in Zeeland tussen 1959 en 2020

MIDDELBURG - Middelburger Sjaak den Herder brengt deze maand een boek uit over Dameswielrennen in Zeeland. De publicatie omvat een overzicht van de uitslagen van alle damescriteriums en eendaagse en meerdaagse wielerwedstrijden in Zeeeland, tussen 1959 en 2020.

2 dagen geleden
Blauwe vlag toegekend aan zeven Veerse locaties

DOMBURG - De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend aan 127 jachthavens en 56 stranden. In de gemeente Veere wappert in 2021 de blauwe vlag op zeven locaties: op de stranden van Zoutelande, Domburg, Vrouwenpolder, Westkapelle, Oostkapelle en Dishoek. Ook krijgt Jachthaven Jachtclub Veere dit jaar de blauwe vlag uitgereikt.

2 dagen geleden
Rijkswaterstaat start werkzaamheden ophogen stranden Walcheren

Rijkswaterstaat start in het weekend van 8 mei 2021 met de werkzaamheden voor het ophogen van het strand tussen Zoutelande en Westkapelle. Het ophogen van het strand tussen Dishoek en Vlissingen start begin september 2021.

2 dagen geleden
Brand in woning Middelburg

MIDDELBURG - De brandweer is vrijdag aan het einde van de middag met groot materieel uitgerukt voor een woningbrand in een appartement aan de Stationsstraat in Middelburg.

2 dagen geleden
Krijgers, assemblages van Gerda Kramer bij atelier Hoed Gezien

MIDDELBURG -  De expositie ‘Krijgers’, van Gerda Kramer, is tot en met 5 juni 2021 van zonsopgang tot zonsondergang te zien voor het raam bij atelier Hoed Gezien aan de Nadorstweg 38 te Middelburg.

3 dagen geleden
Geen Rit & Rock voor de Molukken dit jaar, organisatie wel in actie voor het goede doel

MIDDELBURG - Net als in 2020 zal er dit jaar ook geen Rit & Rock voor de Molukken worden georganiseerd. Dat heeft de organisatie via Facebook laten weten. De belangrijkste reden is dat de organisatie nog niet de zekerheid heeft dat het evenement op een veilige en verantwoorde manier gehouden kan worden.

4 dagen geleden