Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘ ‘t Polderuus heeft ook nu nog genoeg te bieden’

‘ ‘t Polderuus heeft ook nu nog genoeg te bieden’

WESTKAPELLE – In het Polderhuis in Westkapelle wordt, ondanks de coronamaatregelen, niet stilgezeten. Het museum is nog gesloten, maar er zijn wel mooie exposities en gezellige activiteiten en evenementen. 

DOOR ELLEN DE VRIEND

Het Polderhuis is nu nog in aangepaste vorm open. “Aan de achterkant is een afhaalloket waar iedereen taart en koffie kan halen. Wie er een sleutelhanger bij wil, moet die vier uur van tevoren bestellen,’ zegt beheerder Ivo van Beekhuizen nuchter. Hij vertelt dat hij zich er in het begin erg druk om heeft gemaakt, nu niet meer. Hij gaat ervan uit dat het museum op 1 juni weer open mag. Alles eerder is meegenomen.”In de winkel zijn ook rugzakjes te koop met een flesje water, een stroopwafel, een vrijkaart voor het museum en een toffe speurtocht. Met de speurtocht ’Ontdek wat er leeft op de grens van zee en land’ kun je speuren naar sporen van kustvogels en andere kustbewoners. Vanaf de leeftijd van tien jaar is mee te doen aan de fotospeurtocht ’Zie Westkapelle op een andere manier’ en de herdenkingstocht ’Memoria Walcheren 40-45’ krijgt een nieuw jasje.


Zeeuws Meisje mozaïeken
Aan de muren in het museumcafé hangen de Zeeuws Meisje mozaïeken van Els Goudt en haar cursisten. In het Polderhuis zijn mozaïekpakketjes to go te koop van onder andere vuurtoren ’t Hoge Licht aan de Zuidstraat, die ook beheerd wordt door het Polderhuis. Daar exposeert Dingeman Lievense tot november zijn schilderijen. De actie om voor vijftig euro een felicitatievlag op de vuurtoren uit te laten hangen loopt boven verwachting goed. Geld dat het museum goed kan gebruiken.


Klompenkot heringericht
Normaal zijn er ongeveer tweehonderd vrijwilligers in meer of mindere mate betrokken bij het Polderhuis, verdeeld over verschillende werkgroepen. “Ze hebben een eigen plan en budget en gaan er zelfstandig mee aan de slag,” legt Ivo uit. “Ik zit er niet te kort bovenop, anders dienken ze doe ’t me lekker zelf. Er zijn voldoende mensen om ze ‘ugelwies’ te maken, zoals we dat hier zeggen.” Een van die projecten is het klompenkot, waar het na de grote verbouwing in 2019 nog een allegaartje was, dat wordt omgetoverd tot een woonkamer uit 1920 met een ‘kammenet’ gevuld met boerengoed, meubels en een vitrine gevuld met streekdrachtsieraden.


Foto’s van Shermantank
Deze week gaat de Nationale Museumweek (19-25 april) bij het Polderhuis gewoon door. Thema is ‘Ontdek samen ons echte goud’. De twee dorpsscholen zijn er actief bij betrokken en alle reacties zijn in de drie bomen gehangen die in de etalage van het museum staan. De landingsboot in de achtertuin van het Polderhuis wordt opnieuw geschilderd met verf die is gesponsord door Amels. Verder is het museum op zoek naar foto’s waarop de Shermantank staat, die momenteel wordt gerestaureerd door het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Verschillende mensen zijn bezig om een boekje te schrijven over alle tanks die in 1944 zijn geland in Westkapelle. Ivo hoopt dat de tank vóór de herdenking op 1 november terug op de dijk staat.

Meer uit Middelburg

Middelburger Johan Murre voltooit zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws

MIDDELBURG - De Bijbel, het Oude Testament, lezen in de oorspronkelijke taal? In Zeeland gebeurt dit volop. Veel Zeeuwen willen weten wat er echt in de Bijbel staat. Middelburger Johan Murre stond aan de wieg van veel cursussen Bijbels Hebreeuws. Hij gaf ze jarenlang zelf; inmiddels doen zijn gevorderde leerlingen dit. Op het Middelburgse Bijbelevent op 31 mei verschijnt zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws, het ideale woordenboek voor de bijbelliefhebber. Een eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Eduard Smit, wethouder cultuur van Middelburg. Ook de nieuwe Naardense Bijbel wordt gepresenteerd en er is een orgelconcert met koorzang.

32 minuten geleden
Vuurwerk aangetroffen in woning Middelburg, EOD ingezet

MIDDELBURG - De politie heeft donderdagmiddag meerdere dozen illegaal vuurwerk aangetroffen in een woning in Middelburg. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingezet.

3 uur geleden
Oudere man gewond na valpartij in Middelburg

MIDDELBURG - Een oudere man is donderdagmiddag gewond geraakt bij een valpartij in het centrum van Middelburg. De man is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
Auto beschadigd bij ongeval N57 Middelburg

MIDDELBURG - Bij een eenzijdig ongeval op de N57 bij Middelburg is donderdagmiddag een personenauto beschadigd geraakt. Eén rijbaan werd afgesloten.

3 uur geleden
Tentoonstellingsproject Jumping Fences komt naar Middelburg

MIDDELBURG - Op uitnodiging van Vleeshal komt Jumping Fences, een tentoonstellingsproject waarin artistieke ontwikkeling en collectief curatorschap centraal staan, naar Middelburg. Jumping Fences is een evoluerend tentoonstellingsproject en is dit jaar bij Het Paviljoen in Gent georganiseerd in samenwerking met studenten van KASK Curatorial Studies. 

4 uur geleden
Een weekend vol evenementen in de Oostkerk

MIDDELBURG - Aankomend weekend is het weer goed vertoeven in de Oostkerk. Met Bird on the wire die Leonard Cohen meest geliefde klassiekers laten horen op vrijdag, op zaterdag de Singer-songwriter die meeschreef aan Rollercoaster van Danny Vera en op zondag kan je lekker wijntjes proeven onder het genot van wijn cabaret door de Aimabele Schoften.

5 uur geleden
Basisschool Het Element krijgt modderkeuken van Soroptimisten

MIDDELBURG - Soroptimist club Walcheren heeft voor de kleutergroepen van basisschool Het Element in Middelburg een modderkeuken aangeschaft. Die werd donderdag feestelijk 'geopend'. De keuken is voor een groep grotendeels taalarme kinderen met verschillende culturele achtergronden.

5 uur geleden