Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘t Onverwachte: Zeeuwse Lichting 2020 werkt in zomeratelier 2021

‘t Onverwachte: Zeeuwse Lichting 2020 werkt in zomeratelier 2021

MIDDELBURG - Van 1 juli t/m 20 augustus 2021 zijn diverse kunstenaars, op wisselende dagen aan het werk te zien bij CBK Zeeland, aan de Balans in Middelburg.

‘t Onverwachte
13 maart 2020; op vrijdag de dertiende werd bekend gemaakt dat de hogescholen en universiteiten moesten sluiten in verband met de oprukkende pandemie. Zo ook de kunstacademies, een paar maanden voor het afstuderen waarbij de werkplaatsen en de ateliers werden ingeruild voor kleine studentenkamers.

Herontdekking
Onmogelijk leek het, een zware wolk die zich samenpakte terwijl de dagen zich langzaam maar zeker vulden met de ene Zoom-meeting na de andere. De scherm- uren begonnen flink op te lopen. Maar juist het beperkte kader waarin gewerkt diende te worden, bood onverwachte mogelijkheden. Voor Marit Adriaanse, Jona Biemans, Marit Biemans, Daan Haak, en Puck Kroon werd het – weliswaar op andere wijze dan verwacht – een vruchtbare periode.
De isolatie bracht de vrijheid om te herzien welke interne behoeftes er lagen en hoe juist de beperkingen van een sociaal leven de ruimte konden geven om te ontdekken en te onderzoeken wat er wél nog mogelijk was, in plaats van te benadrukken wat er niet meer kon. Anderhalf jaar later en de wereld lijkt haar deuren voorzichtig weer te openen, de kaders vervallen. Hoe ga je om met de overvloed? Adriaanse, de zusjes Biemans, Haak en Kroon vormen deze zomer een tentoonstelling bestaande uit afstudeerwerken, experimenten en nieuw werk, waarin de onverwachte gift die de beperkingen met zich mee brachten zichtbaar gemaakt wordt: herontdekking staat centraal.

Deelnemende kunstenaars
Marit Adriaanse, Jona Biermans, Marit Biermans, Daan Haak, Puck Kroon.

Je kunt de kunstenaars van 1 juli t/m 20 augustus 2021 op variabele dagen aan het werk zien bij CBK Zeeland, Balans 17 te Middelburg.
De tentoonstelling loopt tot 17 september 2021.

Meer uit Middelburg

Performancemiddag in Vleeshal Middelburg met Emma Jääskeläinen, Verneri Pohjola, Joonas Riippa & Even Minn

MIDDELBURG - Op zaterdag 17 juni vinden er in de Vleeshal in Middelburg bijzondere eenmalige performances plaats in de huidige tentoonstelling ‘Slo Mo Mother’ van Emma Jääskeläinen. Voor deze middag zijn musici Verneri Pohjola en Joonas Riippa en schrijver en dramaturg Even Minn uitgenodigd door Jääskeläinen om haar sculpturen tot leven te wekken. De performances zijn een zoektocht naar ritme, geluid, beweging en tekst in het werk van Jääskeläinen. Voor de eerste performance heeft Jääskeläinen de trompettist Pohjola en percussionist Riippa uitgenodigd. Zij zullen tijdens een improvisatiesessie de kettingen van het sculptuur ‘At Her Fingertips’ gebruiken als instrument. De geluiden die Jääskeläinen hoort tijdens haar werkproces, zoals de ritmische slag van het beitelen en de eentonige hoge noot van de schuurmachine, zijn de aanleiding voor het idee om de stenen als instrument te gebruiken.Voor het tweede deel van de middag heeft Jääskeläinen kunstenaar, dramaturg en schrijver Minn uitgenodigd om hun essay ‘Alien Mother’ (2023) voor te dragen. De eerste voordracht ‘Aliens, mothers, gorillas’ was op het evenement ‘Veranda’ van Sorbus Art Space in Helsinki (2017). De tweede versie ‘Äitini on Alien’ is een audio-essay uitgezonden door Yle Radio (2018). Eén van de dingen die aan bod komt in het essay is een manier om met grote veranderingen om te gaan, zoals klimaatverandering en wetenschappelijke ontdekkingen. Gevoelig zijn en het onbekende omarmen is de juiste benadering volgens Minn. Jääskeläinen hoorde dit essay voor het eerst in 2019, toen ze net moeder was geworden en werkte aan een ensemble van sculpturen die te maken hadden met familie. Het opschalen van haar praktijk en het verse moederschap bracht veel gevoelens met zich mee die voor Jääskeläinen weerklinken in het essay, zoals je bewust zijn van het veranderende lichaam.De performance middag vindt plaats te midden van de sculpturen in de tentoonstelling in de Vleeshal op zaterdag 17 juni van 16.00 tot 18.00 uur.

1 dag geleden
Een Tiny Forest voor Koudekerke

KOUDEKERKE - Op donderdag 25 mei 2023 was er tijdens de dorpsraadvergadering in Koudekerke een presentatie te zien van de gemeente Veere in samenwerking met IVN Natuureducatie. Tijdens deze presentatie deelde de gemeente Veere mede waarom zij trots is op de komst van een Tiny Forest in Koudekerke.

1 dag geleden
Roze Limousine rijdt door Zeeland

ZEELAND - Op 9 juni komt de Roze Limo naar Zeeland om aandacht te vragen voor de lhbti+ community. De host van deze dag is auteur/fotograaf Eveline Van de Putte namens Roze 50+ Zeeland. De andere limo gasten zijn vertegenwoordigers van Anti Discriminatie Bureau Zeeland, LFB, Roze 50+ Zeeland, GSA en Gekozen Familie Zeeland.

1 dag geleden
Een avond vol spanning tijdens het Zeeuws Thriller Festival in Middelburg

MIDDELBURG - Op vrijdag 9 juni 2023 van 19.00 tot 23.30 uur is het zover: in de gotische sferen van de Wandelkerk in Middelburg kun je als thrillerfan je hart sneller laten kloppen. Schrijvers Jeroen Windmeijer, Jet van Vuuren, Mark de Groot en Wim Hendrikse gaan onder leiding van presentator Myrthe Jansen in gesprek over de kunst van een sterke thriller en de kracht van Zeeland als decor. Een avond vol spanning, interviews, signeersessies en een sinistere wandeling.

2 dagen geleden
Politieauto en fietser in botsing in Serooskerke, één gewonde

SEROOSKERKE (W) - Een politieauto is woensdagmiddag op de Wilgenhoekweg bij Serooskerke (W) in botsing gekomen met een plotseling overstekende fietser. De fietser raakte bij het ongeluk gewond, zo bevestigt de politie.

2 dagen geleden
Douane onderschept 939 kilo cocaïne in Zeeland

MIDDELBURG/VLISSINGEN - In samenwerking met de politie heeft de Douane op dinsdag 6 juni tijdens een algemene controle 430 kilo cocaïne aangetroffen bij een bedrijf in Middelburg. Daarnaast heeft de organisatie diezelfde dag, tijdens een andere reguliere controle, 509 kilo cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Hierbij heeft de Douane bijstand ontvangen van de Koninklijke Marechaussee.

3 dagen geleden
Drugs ontdekt bij bedrijf Middelburg, geen betrokkenheid

MIDDELBURG - Bij een bedrijf in Middelburg is dinsdag drugs aangetroffen in een container. Volgens de politie heeft het bedrijf echter zelf niets met de zaak te maken. Volgens een woordvoerder van de politie bleek op het bedrijfsterrein dat verdovende middelen verstopt zaten in een container. 

3 dagen geleden