Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

T-Mobile breidt 5G-netwerk uit naar Noordzee

T-Mobile breidt 5G-netwerk uit naar Noordzee

DEN HAAG (ANP) - T-Mobile gaat ook supersnelle 5G-verbindingen aanbieden op de Noordzee. Het telecombedrijf slaagde erin om op de frequentieveiling hiervoor van de overheid de benodigde vergunning te bemachtigen. Hierdoor breidt T-Mobile als eerste Nederlandse provider zijn 5G-netwerk over de 700MHz-band uit naar het drukste en meest bevaren gebied op zee.

Sinds de lancering van zijn landelijk dekkend 5G-netwerk in 2020 biedt T-Mobile zijn netwerk al aan in delen van het directe kustgebied van de Noordzee. Dat is tot en met circa 22 kilometer uit de kust. Door de veiling kan het bedrijf met zijn netwerk straks ook de hele economisch exclusieve zone van Nederland in Noordzee beslaan.

De veiling van de overheid bestond uit diverse biedronden en heeft in totaal 975.000 euro opgebracht. Daarvan komt 325.000 euro voor rekening van T-Mobile. Er zijn ook nog vergunningen vergeven aan Tampnet, dat zich vooral richt op offshorecommunicatie. Die vergunningen hebben betrekking op andere frequenties.

Volgens de overheid gaat het om belangrijke communicatie voor bijvoorbeeld personeel op olieplatforms, voor windparken en voor schepen. Met de komst van 5G op zee kan een alternatief voor satellietcommunicatie worden gecreƫerd. De snelle mobiele verbindingen kunnen onder meer gebruikt worden voor private bedrijfsnetwerken of automatisering van bedrijfsprocessen. Maar denk ook aan communicatie met varende en vliegende drones.

Meer uit Financieel

Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

27 minuten geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

1 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

11 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

11 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

11 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

12 uur geleden