Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sylvana maakt zich op voor EK Rolstoelbasketbal

Sylvana maakt zich op voor EK Rolstoelbasketbal

OUD-VOSSEMEER – Sylvana van Hees is als rolstoelbasketbalster actief op een zeer hoog niveau. Ze doet zelfs aan het Europees Kampioenschap mee, wat van 30 juni tot en met 7 juli plaatsvindt in Rotterdam. Sylvana maakt er haar persoonlijke missie van om de populariteit van haar sport te vergroten. "Als ik mensen kan inspireren om deze sport ook te doen, zou ik dat echt geweldig vinden."

Sylvana van Hees is vanwege een medische misser op jonge leeftijd in een rolstoel terecht gekomen. Haar ledematen stierven in zeer korte tijd af. De enige mogelijkheid waarop Van Hees nog verder kon leven was als haar ledematen geamputeerd zouden worden. Ze was slechts 21 maanden oud toen dit gebeurde, dus eigenlijk weet ze niet beter. "Ik heb er gewoon mee leren leven. Ik was natuurlijk ook heel erg jong toen dit allemaal gebeurde, dus voor mij is het nu normaal. Ik heb zelf meer respect voor mijn moeder, want zij zag op 23- jarige leeftijd haar dochter bijna overlijden."

Rolstoelbasketbal

De rolstoelbasketbalsport is voor Van Hees een essentiële rol gaan spelen in haar dagelijks leven. Toen ze zestien was werd er een basketbalclinic gegeven op haar opleiding. Ze was gelijk enthousiast. Inmiddels heeft ze haar hele leven aangepast op de sport: "Ik train ongeveer twintig uur per week door heel Nederland en speel mee in het Nederlands damesteam. Ik heb afgelopen week ook te horen gekregen dat ik ben geselecteerd voor het EK, waar ik enorm veel zin in heb."

Keuze
Naast het basketballen studeert Van Hees nog. Ze zit in haar tweede jaar van haar studie Leisure & Event Management. Kiezen tussen haar opleiding en de sport is voor haar echter een makkelijke keuze: "Ik zou sowieso voor de basketbalsport kiezen. Het is voor mij echt een uitlaatklep en de enige manier waarop ik veel kan bewegen. Daarnaast heb ik er sinds ik met de sport bezig ben ook een hele nieuwe club vrienden bij."

Studie

Haar studie heeft ze echter niet zomaar gekozen. "Toen ik in mijn examenjaar van de opleiding Grafisch Vormgever zat, begon ik na te denken wat ik verder nog wilde. Ik wilde eigenlijk altijd al evenementen organiseren. Het leek mij erg gaaf om zelf als vormgever aan de slag te gaan bij evenementen. Maar ik vind dat er ook aan de organisatorische kant wel wat kan veranderen. Ik vind bijvoorbeeld dat sanitaire voorzieningen voor mensen met een beperking op evenementen echt veel beter kunnen. Toen ik op een festival was, moest ik water omhoog pompen met mijn voeten om mijn handen te kunnen wassen. Dat gaat toch lastig als je geen voeten hebt," grapt Van Hees.

Nadelen
Rolstoelbasketbal is voor Van Hees haar hele leven geworden. Maar er kleven ook nadelen aan een relatief onbekende sport beoefenen op een hoog niveau. "Eén van de nadelen van de sport is dat ik reserveonderdelen voor mijn rolstoel op voorraad moet hebben. Het kan namelijk wel eens gebeuren dat je rond het trainen een onderdeel moet laten vervangen. Er wordt wel een deel door van mijn stoel door de gemeente vergoed, maar het grootste deel moet ik zelf betalen."

Sponsoren

Sponsoren zijn voor van Hees dus van essentieel belang. En ze roept mensen dan ook vooral op om contact met haar op te nemen als ze een bijdrage willen leveren: "Als mensen een bijdrage willen leveren is dat natuurlijk heel fijn. Mocht u in de positie zijn om contact met mij op te nemen kan dat op [email protected], of via mijn profielen op Facebook en Instagram."

BIJDRAGE JEFFREY HAGE

Meer uit Tholen

Thoolse ateliers openen zaterdag hun deuren tijdens 10e Open Atelierroute

THOLEN - Cultuurplein Tholen organiseert dit weekend de eerste Open Atelierroute van deze zomer. Veertien Thoolse kunstenaars openen hun deuren voor bezoekers op iedere eerste zaterdag van de maand van juni tot en met september. Het aanbod is heel divers. Je kunt verschillende vormen van schilderkunst bewonderen, maar ook glaskunst, kunst van strandvondsten, vilt- en textielkunst en keramiek.

2 uur geleden
Auto volledig uitgebrand in Sint-Annaland, politie doet onderzoek

SINT-ANNALAND - Een geparkeerde auto aan de Domineeshof in Sint-Annaland is gisteravond volledig uitgebrand. Het is niet bekend hoe het vuur kon ontstaan. De politie doet onderzoek naar het incident. 

6 uur geleden
Silke en Liva van Olympia Tholen eindigen hoog in regiofinale meerkamp

THOLEN - Silke van Houdt en Liva Visscher van gymnastiekvereniging Olympia Tholen speelden afgelopen weekend tijdens de regiofinale meerkamp turnen in het Brabantse Drunen. In Sporthal Dillenburcht streden ze om de prijzen met de beste regionale turnsters.

1 dag geleden
Nog nooit werden er zo weinig hennepkwekerijen ontmanteld als in 2023

THOLEN - De politie heeft nog nooit zo weinig hennepkwekerijen in Zeeland en West-Brabant ontdekt als vorig jaar. Het aantal ontmantelde kwekerijen is met 67 procent gedaald ten opzichte van 2019, wat neerkomt op 117 locaties waar hennep werd gekweekt. Ook op Tholen werden enkele kwekerijen opgerold.

1 dag geleden
Flinke schade bij botsing tussen twee auto's in Scherpenisse

SCHERPENISSE - Twee auto's liepen dinsdagmiddag flinke schade op nadat ze met elkaar in botsing kwamen op de Veerdijkseweg. Het ambulancepersoneel heeft de inzittenden gecontroleerd op verwondingen, maar niemand raakte gewond bij de aanrijding.

1 dag geleden
Nieuwe wieken voor twee stilstaande molens in Smerdiek en Stalland

THOLEN - Twee molens op Tholen hebben nieuwe wieken. De gemeente besloot vorig jaar om vier molens stil te zetten vanwege veiligheidsrisico's. Dit besluit volgde op enkele incidenten waarbij onverwacht de stalen roeden afbraken bij verschillende molens in Nederland. Molen De Nijverheid in Sint-Maartensdijk en de Standerdmolen in Sint-Annaland kunnen waarschijnlijk eind mei weer beginnen met draaien.

2 dagen geleden
Bekijk hier de foto's van het eerste Thools Muziekfestival [FOTOALBUM]

SINT-MAARTENSDIJK - Afgelopen weekend vond de eerste editie van het Thools Muziekfestival plaats. Het was een groot succes. Op de Markt in Sint-Maartensdijk werden zes concerten gegeven door vijf verschillende muziekverenigingen. Het festival werd afgesloten met een gezamenlijk mammoetorkest, waarbij meer dan 200 muzikanten van alle verenigingen meededen.

2 dagen geleden