Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sweelinck was een muzikaal genie

Sweelinck was een muzikaal genie

MIDDELBURG – Tijdens het Sweelinck-weekend van 5, 6 en 7 november wordt Jan Pieterszoon Sweelinck herdacht. Vierhonderd jaar geleden overleed de Amsterdamse organist en componist, maar zijn muziek wordt nog altijd met veel plezier gespeeld en gezongen.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


Tijdens het openingsconcert in de St. Augustinuskerk zal organist en klavecinist André Poortvliet met een vocaal ensemble onder leiding van Aleida Post de luisteraars een impressie geven van Sweelincks werk. “Cultuurhistoricus Marjolijn van Leeuwen zal tijdens het concert met beeld en tekst vertellen over het culturele klimaat in Amsterdam tijdens de Gouden Eeuw, de periode dat Sweelinck daar leefde en werkte,” vertelt Bram de Wolf, bestuurslid van Stichting De Rijckere orgel 1776 en betrokken als lid bij de Zeeuwse afdeling van Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici.

Verschillende klankkleuren
Deze twee organisaties hebben in samenwerking het Sweelinck-weekend in Middelburg opgezet. “We willen mensen laten ervaren hoe mooi Sweelincks muziek is en dat kan het beste op de instrumenten die hij tot zijn beschikking had, zoals klavecimbel en orgel. Bij een orgel kun je dankzij de verschillende registers het instrument verschillende klankkleuren laten weergeven. Je zou het kunnen zien als de synthesizer van de Gouden Eeuw. Het idee dat er op het orgel enkel kerkelijke muziek, in een mineur toonsoort, werd gespeeld is onjuist. Sweelinck had zoveel verstand van muziek en orgels dat hij als expert gevraagd werd om nieuwe orgels te keuren. Zo kwam hij in 1603 naar Middelburg om het orgel in de toenmalige Nieuwe Kerk te beoordelen. “Tijdens een stadswandeling op zaterdag neemt Marjolijn van Leeuwen de mensen mee langs plekken van Middelburg waar Sweelinck geweest zou kunnen zijn. Aansluitend zal er een lunchconcert met klavecimbelmuziek gegeven worden in de Engelse Kerk.”

Masterclass
Voor orgelstudenten en amateur-organisten is er op zaterdagmiddag een masterclass om de muziek van Sweelinck beter en met meer inzicht te leren spelen. “Léon Berben is een specialist op het gebied van Sweelincks muziek. We zijn dan ook trots dat hij naar Middelburg komt en zowel een masterclass als een orgelconcert komt verzorgen. Sweelinck had als organist van de multifunctionele Oude Kerk een vooraanstaande functie in het publieke domein en speelde tijdens de openbare inloopconcerten “ter lering ende vermaeck” daarom veel variatiewerken op de nieuwe melodieën van het Geneefs psalter, maar ook op populaire deuntjes. Sweelinck was een genie: zijn muziek klinkt zo eenvoudig maar is tegelijkertijd ongelofelijk geraffineerd en virtuoos” In de opkomende protestantse cultuur was er tijdens de diensten zelf geen rol voor het orgel weggelegd, instrumentale muziek was zelfs verboden! Hoe ging de van huis uit katholieke Sweelinck om met deze ingewikkelde situatie? Ds. Leuny de Kam zal tijdens de zondagsdienst in de Doopsgezinde kerk ingaan op de religieuze aspecten van Sweelincks muziek en dienst plaats in de godsdienstige veelkleurigheid van Amsterdam eind 16e, begin 17e eeuw.


Kijk voor het hele programma en het reserveren van kaarten voor het Sweelinck-weekend op www.derijckereorgel.nl.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Galerie-T Middelburg lanceert jubileumboek ‘Kunst op z’n Plek’

MIDDELBURG -  Galerie T, gevestigd aan de Turfkaai en Vismarkt in Middelburg, bestaat 25 jaar. Om het jubileum te vieren, hebben galeriehouder Lia Hector en haar dochter Ilja de afgelopen maanden, samen met kunstliefhebbers uit de galerie, een jubileumboek samengesteld. Het jubileumboek ligt vanaf 2 december ter inzage in de galerie. Via de website is een digitale versie van het boek gratis te downloaden.

12 uur geleden
CDA Middelburg presenteert nieuwe kandidatenlijst

MIDDELBURG - Het CDA Middelburg heeft de nieuwe kandidatenlijst voor de komende raadsperiode 2022 – 2026 gepresenteerd. Op 29 november werd deze door de leden van het CDA Middelburg vastgesteld tijdens een online ledenvergadering. Er is sprake van continuïteit maar ook van vernieuwing. Johan Aalberts, nu wethouder voor het CDA in Middelburg, voert de lijst opnieuw aan als lijsttrekker. 

12 uur geleden
Amnesty roept Zeeuwen op om brieven te schrijven

MIDDELBURG - Wist je dat er wereldwijd jaarlijks rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens - miljoenen brieven worden geschreven tegen onrecht? Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Oók in Middelburg kan je meedoen met Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Doe mee met ’s werelds grootste mensenrechtenevenement en verander vandaag nog een leven.

1 dag geleden
Kandidatenlijst VVD Veere vastgesteld

MELISKERKE - De VVD Veere heeft de kandidatenlijst vastgesteld voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Marja Osté-Aarnoutse voert de lijst aan; zij is vml. recreatie- en agrarisch ondernemer, diep geworteld in de Veerse gemeenschap en heeft een breed netwerk. Sinds 2014 heeft ze als raadslid  een grote dossierkennis en raadsbreed aanzien opgebouwd. Op nummer 2 en 3 staan respectievelijk Ruud van Houten en Paul Barendregt; zij hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan als commissielid. Op nummer 4 staat nieuwkomer Ad van Broekhoven.

1 dag geleden
UniPharma Middelburg kiest voor groen met 1.086 zonnepanelen

MIDDELBURG - UniPharma in Middelburg zet in op gezonder en duurzamer ondernemen. Het bedrijf wil graag maatschappelijk betrokken zijn en een bijdrage leveren aan het terugdringen van de uitstoot van CO2. UniPharma heeft daarom gekozen voor het opwekken van elektriciteit door middel van zonnepanelen.

1 dag geleden
Cyberteam Zeeuwse politie arresteert 3 oplichters, onderzoekt circa 100 delicten

MIDDELBURG - De politie onderzoekt zo’n honderd cyberdelicten, waarbij criminelen steeds weer op een laffe manier slachtoffers in hun portemonnee en veiligheidsgevoel weten te raken. Dit jaar werden al ruim 250 Zeeuwen getroffen. De politie hield al drie cybercriminelen aan en kreeg zicht op tientallen vooralsnog onbekende verdachten. De politie vraagt de hulp van het publiek bij de herkenning van vijf onbekende daders.

1 dag geleden
Opbouw ijsbaan Middelburg opnieuw uitgesteld

MIDDELBURG -  Er komt vooralsnog geen op de Markt in Middelburg. Dat heeft de exploitant van de ijsbaan, Patrick Gabriëlse, vanochtend bekendgemaakt. Gabriëlse had het graag anders gezien, maar volgens hem kleven er op dit moment nog te veel risico’s en onzekerheden aan de opbouw van de baan.

1 dag geleden