
Suu Kyi vraagt hof om stopzetten genocide-zaak
DEN HAAG (ANP) - De regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft in het Vredespaleis aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag gevraagd te stoppen met de zaak over de vermeende volkerenmoord in haar land. Ze zei op de derde en voorlopig laatste zittingsdag dat justitie in haar land een kans moet krijgen te werken. Het hof liet aan het slot van de zitting weten zo snel mogelijk met een oordeel te komen in deze zaak die het West-Afrikaanse Gambia heeft aangespannen.
Het overwegend islamitische Gambia beschuldigt Myanmar ervan het VN-verdrag tegen volkerenmoord uit 1948 te schenden. De regering van Myanmar zou genocide plegen in de westelijke deelstaat Rakhine door de moslimminderheid van de Rohingya systematisch te verdrijven of uit te moorden. Tientallen islamitische landen steunen Gambia. Nederland verkent samen met Canada "alle mogelijkheden van steun en assistentie" aan Gambia, schreef minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, eerder deze week.
Suu Kyi stelde dinsdag dat er geen sprake is van genocide. Het is volgens haar een binnenlands en een eeuwenoud conflict dat in 2017 weer is losgebarsten door aanvallen op politiemensen door gewapende groepen. Al naar schatting 740.000 Rohingya zijn sinds 2017 naar buurland Bangladesh gevlucht. Voor de jongste vervolging begon, woonden er nog zeker een miljoen Rohingya in Myanmar.
De 74-jarige Suu Kyi werd eerder wereldberoemd als activiste voor de mensenrechten in haar door militairen overheerste land. Ze kreeg daar in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede voor. Sinds 2016 leidt ze de regering, maar heeft het leger ook nog veel in te brengen. Ze zou vrijdag praten met de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken, maar ze heeft dat afgezegd.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De oorlog in Oekraïne zal "niet binnenkort eindigen", zei de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance donderdag in een interview met Fox News.
2 uur geledenBERLIJN (ANP) - Volgens de Duitse politie namen op 1 mei in totaal meer dan 25.000 mensen deel aan de jaarlijkse demonstraties van links en extreemlinks in Berlijn en Hamburg.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse rapper en producer Sean 'Diddy' Combs heeft een schikkingsvoorstel van de openbaar aanklager in zijn rechtszaak officieel afgewezen. Diddy zou schuld moeten bekennen in ruil voor een kortere gevangenisstraf, meldt ABC News. De 55-jarige muzikant staat terecht voor afpersing en mensenhandel voor seksuele uitbuiting. Ook beschuldigen tientallen mensen hem van seksueel wangedrag.
4 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Als het geweld tegen de druzen in Syrië niet stopt zal Israël hard ingrijpen. Daarvoor waarschuwt de Israëlische defensieminister Israel Katz.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De nationale veiligheidsadviseur van de VS, Mike Waltz, wordt de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. President Donald Trump heeft dat gemeld nadat media al over het vertrek van Waltz als veiligheidsadviseur hadden geschreven.
7 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - Het sluiten van de mineralendeal met de Verenigde Staten is het eerste resultaat van de ontmoeting rond de uitvaart van de paus tussen president Donald Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat zegt de laatstgenoemde in een video op Telegram.
7 uur geledenMUSCAT (ANP/RTR/AFP) - De voor zaterdag geplande gesprekken tussen de VS en Iran over het nucleaire programma van Teheran gaan niet door, heeft bemiddelaar Oman bekendgemaakt. De Omaanse minister van Buitenlandse Zaken Badr al Busaidi schrijft op X dat de gesprekken zijn uitgesteld "om logistieke redenen". Een nieuwe datum is nog niet bekend.
9 uur geleden