Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Suriname vraagt Nederland om steun bij aanpak wateroverlast

Suriname vraagt Nederland om steun bij aanpak wateroverlast

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse regering heeft Nederland om hulp gevraagd bij de aanpak van de overstromingsproblemen waar Suriname al enkele maanden mee te maken heeft. Dat heeft de Surinaamse ambassadeur Rajendre Khargi aan het ANP bevestigd. Hij overlegt nog over de vraag hoe de Nederlandse hulp er uit moet gaan zien.

Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat maandag weten dat Nederland in nauw overleg staat met Suriname "om te kijken waar en hoe we het beste kunnen helpen". Volgens Buitenlandse Zaken heeft Suriname aan meerdere landen hulp gevraagd. "Daarom is het van belang dat de Nederlandse hulp op de actuele vraag wordt afgestemd. Dat proces is op dit moment gaande."

De Surinaamse president Chan Santokhi heeft eind mei zeven van de tien Surinaamse districten tot rampgebied verklaard, om de kans op hulp vanuit de internationale gemeenschap te vergroten. Twee- tot driehonderd gezinnen hebben hulp nodig omdat hun huizen onder water staan en omdat hun oogsten geheel verloren zijn. Andere bewoners van het rampgebied zijn tijdelijk naar hogere gebieden gegaan of bij familie ingetrokken.

Hulpverlening

In 2006, toen Suriname ook met zware overstromingen te maken had, bood het Nederlandse leger steun. Een transportschip van de Koninklijke Marine was toen tien dagen actief in het rampgebied.

Brazilië, Venezuela en Japan hebben de afgelopen tijd al hulp verleend, onder meer door de inzet van helikopters en het leveren van voedselpakketten, tenten en andere hulpgoederen. Ook het Caribbean Disaster Emergency Management Agency is in actie gekomen. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft de bedrijven die in de Surinaamse wateren naar olie zoeken om hulp gevraagd. Suriname zelf heeft zijn het leger, de brandweer, de politie en de hulporganisatie Medische Zending ingeschakeld.

Grote hoeveelheid regen

De wateroverlast die nu al bijna drie maanden duurt, is het gevolg van de grote hoeveelheden regen die Suriname de afgelopen tijd te verwerken heeft gekregen. Het gebrekkige onderhoud aan afwateringskanalen maakt het extra moeilijk om het vele water snel af te voeren. Deskundigen hebben aangegeven dat de hevige regen nog wel tot augustus kan aanhouden.

Meer uit Binnenland

Justitie heeft nieuwe kroongetuige die verklaart over moorden

AMSTERDAM (ANP) - Justitie heeft een overeenkomst gesloten met een nieuwe kroongetuige die verklaringen heeft afgelegd over meerdere moorden, in ruil voor strafvermindering. Het gaat om moorden in Amsterdam en Rotterdam in 2020 en verschillende geweldszaken. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

18 minuten geleden
NAM kan omstreden oliewinning bij Schoonebeek hervatten

DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasbedrijf NAM kan de oliewinning bij Schoonebeek (Drenthe) hervatten. Dat meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Omwonenden en andere belanghebbenden hebben zes weken de tijd om te vertellen wat zij van dit ontwerpbesluit vinden.

1 uur geleden
Boetebedrag op 1,5 miljoen euro voor te veel mensen in Ter Apel

TER APEL (ANP) - De boete die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet betalen als er meer dan 2000 mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen, heeft een bedrag van 1,5 miljoen euro bereikt. Dit is het maximum dat is gesteld voor het totaal aan dwangsommen van 15.000 euro per overtreding. Het geld gaat naar de gemeente Westerwolde, waarbinnen Ter Apel ligt.

1 uur geleden
China bestrijdt Nederlandse lezing van incident Oost-Chinese Zee

BEIJING (ANP/RTR) - Het Chinese ministerie van Defensie heeft een heel andere uitleg over een incident op de Oost-Chinese Zee dan Nederland afgelopen vrijdag presenteerde. Volgens Beijing was het niet China dat voor een "potentieel onveilige situatie" zorgde, maar juist de aanwezigheid van het Nederlandse schip verhoogde de spanning.

4 uur geleden
Helft van verdachten cybercrime is 25 jaar of jonger

DEN HAAG (ANP) - De helft van de verdachten van cybercrime, die in beeld zijn bij het Openbaar Ministerie en de politie, is 25 jaar of jonger. Het OM en de politie maken zich zorgen over het aandeel jonge verdachten van cybercrime. Dit melden ze in de eerste editie van het rapport Cybercrimebeleid Nederland 2024.

6 uur geleden
GroenLinks-PvdA grootste partij op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao is GroenLinks-PvdA de grote winnaar geworden bij de Europese Parlementsverkiezingen. In totaal zijn er 572 geldige stemmen uitgebracht. Daarvan gingen er 179 naar GroenLinks-PvdA, waarvan 87 naar de op Curaçao geboren Kenville Kleinmoedig. De VVD kreeg 86 stemmen, gevolgd door D66 (65) en de PVV (64).

7 uur geleden
Boete die COA aan Westerwolde betaalt, bereikt maximale bedrag

TER APEL (ANP) - De boete die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet betalen aan de gemeente Westerwolde bereikt dinsdag waarschijnlijk het maximale bedrag van 1,5 miljoen euro. Elke dag dat er meer dan 2000 mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen, volgt een dwangsom van 15.000 euro.

8 uur geleden