Suriname vraagt Nederland om steun bij aanpak wateroverlast
PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse regering heeft Nederland om hulp gevraagd bij de aanpak van de overstromingsproblemen waar Suriname al enkele maanden mee te maken heeft. Dat heeft de Surinaamse ambassadeur Rajendre Khargi aan het ANP bevestigd. Hij overlegt nog over de vraag hoe de Nederlandse hulp er uit moet gaan zien.
Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat maandag weten dat Nederland in nauw overleg staat met Suriname "om te kijken waar en hoe we het beste kunnen helpen". Volgens Buitenlandse Zaken heeft Suriname aan meerdere landen hulp gevraagd. "Daarom is het van belang dat de Nederlandse hulp op de actuele vraag wordt afgestemd. Dat proces is op dit moment gaande."
De Surinaamse president Chan Santokhi heeft eind mei zeven van de tien Surinaamse districten tot rampgebied verklaard, om de kans op hulp vanuit de internationale gemeenschap te vergroten. Twee- tot driehonderd gezinnen hebben hulp nodig omdat hun huizen onder water staan en omdat hun oogsten geheel verloren zijn. Andere bewoners van het rampgebied zijn tijdelijk naar hogere gebieden gegaan of bij familie ingetrokken.
Hulpverlening
In 2006, toen Suriname ook met zware overstromingen te maken had, bood het Nederlandse leger steun. Een transportschip van de Koninklijke Marine was toen tien dagen actief in het rampgebied.
Brazilië, Venezuela en Japan hebben de afgelopen tijd al hulp verleend, onder meer door de inzet van helikopters en het leveren van voedselpakketten, tenten en andere hulpgoederen. Ook het Caribbean Disaster Emergency Management Agency is in actie gekomen. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft de bedrijven die in de Surinaamse wateren naar olie zoeken om hulp gevraagd. Suriname zelf heeft zijn het leger, de brandweer, de politie en de hulporganisatie Medische Zending ingeschakeld.
Grote hoeveelheid regen
De wateroverlast die nu al bijna drie maanden duurt, is het gevolg van de grote hoeveelheden regen die Suriname de afgelopen tijd te verwerken heeft gekregen. Het gebrekkige onderhoud aan afwateringskanalen maakt het extra moeilijk om het vele water snel af te voeren. Deskundigen hebben aangegeven dat de hevige regen nog wel tot augustus kan aanhouden.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Minister-president Dick Schoof en burgemeester Femke Halsema houden zondag een toespraak tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.
1 uur geledenASSEN (ANP) - De politie heeft camerabeelden vrijgegeven van de inbraak bij het Drents Museum in Assen. Het gaat om zwart-wit bewakingsbeeld waarop te zien is hoe drie mensen een buitendeur forceren, daarna is er een explosie te zien. Volgens de politie wisten de personen op deze manier het museum in te komen.
8 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Defensie moet groeien naar zeker 100.000 mensen, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Gijs Tuinman. Het is voor het eerst dat een bewindsman van het ministerie aangeeft hoe groot het moet worden.
8 uur geledenTILBURG (ANP) - De tien mannen die vrijdagavond werden opgepakt bij een samenkomst van leden van de verboden motorclub Satudarah zijn vrijgelaten. Dat meldt een politiewoordvoerster.
12 uur geledenBOEKAREST (ANP) - De Roemeense premier Marcel Ciolacu heeft in Roemeense media beklemtoond dat de buit van de overvallers in het Drents Museum snel moet worden teruggevonden en terug moet naar Roemenië. Het gaat voor zover bekend om een gouden helm en gouden armbanden die tot het historische erfgoed van Roemenië behoren en die onderdeel zijn van wat de Dacische schat wordt genoemd.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) heeft zaterdag met de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie van Amsterdam overlegd over de aanpak van verboden demonstraties. Dat gebeurde in aanloop naar de verboden actie van Extinction Rebellion (XR) op een deel van de A10 in de hoofdstad bij het oude hoofdkantoor van ING.
12 uur geledenBOEKAREST (ANP) - De roofoverval in het Drents Museum in Assen waarbij Roemeense historische gouden kunstschatten zijn ontvreemd, was volgens de directeur van het Nationaal Historisch Museum in Boekarest, Ernest Öberlander-Târnoveanu, een zeer gerichte actie van de drie daders. De overval duurde maar twee minuten en de Gouden Helm van Cotofenesti en drie Dacische gouden armbanden zijn door de daders buitgemaakt, zei de museumdirecteur tegen Roemeense media.
13 uur geleden