
Suriname vraagt Nederland om steun bij aanpak wateroverlast
PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse regering heeft Nederland om hulp gevraagd bij de aanpak van de overstromingsproblemen waar Suriname al enkele maanden mee te maken heeft. Dat heeft de Surinaamse ambassadeur Rajendre Khargi aan het ANP bevestigd. Hij overlegt nog over de vraag hoe de Nederlandse hulp er uit moet gaan zien.
Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat maandag weten dat Nederland in nauw overleg staat met Suriname "om te kijken waar en hoe we het beste kunnen helpen". Volgens Buitenlandse Zaken heeft Suriname aan meerdere landen hulp gevraagd. "Daarom is het van belang dat de Nederlandse hulp op de actuele vraag wordt afgestemd. Dat proces is op dit moment gaande."
De Surinaamse president Chan Santokhi heeft eind mei zeven van de tien Surinaamse districten tot rampgebied verklaard, om de kans op hulp vanuit de internationale gemeenschap te vergroten. Twee- tot driehonderd gezinnen hebben hulp nodig omdat hun huizen onder water staan en omdat hun oogsten geheel verloren zijn. Andere bewoners van het rampgebied zijn tijdelijk naar hogere gebieden gegaan of bij familie ingetrokken.
Hulpverlening
In 2006, toen Suriname ook met zware overstromingen te maken had, bood het Nederlandse leger steun. Een transportschip van de Koninklijke Marine was toen tien dagen actief in het rampgebied.
Brazilië, Venezuela en Japan hebben de afgelopen tijd al hulp verleend, onder meer door de inzet van helikopters en het leveren van voedselpakketten, tenten en andere hulpgoederen. Ook het Caribbean Disaster Emergency Management Agency is in actie gekomen. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft de bedrijven die in de Surinaamse wateren naar olie zoeken om hulp gevraagd. Suriname zelf heeft zijn het leger, de brandweer, de politie en de hulporganisatie Medische Zending ingeschakeld.
Grote hoeveelheid regen
De wateroverlast die nu al bijna drie maanden duurt, is het gevolg van de grote hoeveelheden regen die Suriname de afgelopen tijd te verwerken heeft gekregen. Het gebrekkige onderhoud aan afwateringskanalen maakt het extra moeilijk om het vele water snel af te voeren. Deskundigen hebben aangegeven dat de hevige regen nog wel tot augustus kan aanhouden.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.
4 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.
10 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.
12 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.
14 uur geleden