Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Supers klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen

Supers klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen

WOERDEN (ANP) - Tientallen supermarkten klagen dat ze in juni te weinig vergoeding hebben gekregen voor het inzamelen van statiegeldflessen en -blikjes. Statiegeld Nederland zoekt uit of de ondernemers die zich hebben gemeld bij branchevereniging het Vakcentrum een vergoeding kunnen krijgen, bevestigen de organisaties na berichtgeving door de NOS.

Het gaat om een periode van drie weken waarin door het mooie weer veel blikjes en flessen met drinken werden geconsumeerd. Dit leidde toen tot grote drukte bij de telcentra. Daarom werd besloten de zakken met flessen en blikjes die door supermarkten werden ingeleverd niet afzonderlijk uit te tellen, maar een vaste vergoeding per zak te betalen. Die vergoeding werd bepaald op basis van een marktgemiddelde, met een extra marge zodat de supers geen nadeel zouden ondervinden van de maatregel.

Daar ging het volgens het Vakcentrum mis. Zeker 31 supermarktondernemers, onder meer franchisenemers van een grote keten als PLUS, klaagden dat de vaste vergoeding die ze ontvingen lager was dan het bedrag dat het inleveren van statiegeldflessen en -blikjes hen normaal oplevert. Het verschil zou volgens het Vakcentrum variëren per ondernemer, van enkele honderden euro's tot meer dan duizend euro.

Meldpunt

Het meldpunt sluit pas later deze week, dus mogelijk melden zich nog meer ondernemers met hetzelfde probleem. Statiegeld Nederland heeft toegezegd per locatie te kijken of de vastgestelde gemiddelde vergoeding volstaat, of dat een compensatie op zijn plaats is. Inmiddels worden de zakken weer zoals gebruikelijk geteld en vergoed.

Over statiegeld is de laatste tijd veel te doen. De Stichting Afvalfonds Verpakkingen, die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van verpakkingen, heeft recent een waarschuwingsbrief ontvangen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vanwege het niet halen van het inzameldoel voor plastic flessen. Vorig jaar werd maar 68 procent van alle plastic flesjes ingeleverd, ver beneden de wettelijk verplichte doelstelling van 90 procent. De inspectie wil verbetering zien, gestoeld op een analyse en een plan, waarmee de doelen wel worden behaald.

Meer uit Financieel

Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

1 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

2 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

4 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

5 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

6 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

7 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

8 uur geleden