Supers klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen
WOERDEN (ANP) - Tientallen supermarkten klagen dat ze in juni te weinig vergoeding hebben gekregen voor het inzamelen van statiegeldflessen en -blikjes. Statiegeld Nederland zoekt uit of de ondernemers die zich hebben gemeld bij branchevereniging het Vakcentrum een vergoeding kunnen krijgen, bevestigen de organisaties na berichtgeving door de NOS.
Het gaat om een periode van drie weken waarin door het mooie weer veel blikjes en flessen met drinken werden geconsumeerd. Dit leidde toen tot grote drukte bij de telcentra. Daarom werd besloten de zakken met flessen en blikjes die door supermarkten werden ingeleverd niet afzonderlijk uit te tellen, maar een vaste vergoeding per zak te betalen. Die vergoeding werd bepaald op basis van een marktgemiddelde, met een extra marge zodat de supers geen nadeel zouden ondervinden van de maatregel.
Daar ging het volgens het Vakcentrum mis. Zeker 31 supermarktondernemers, onder meer franchisenemers van een grote keten als PLUS, klaagden dat de vaste vergoeding die ze ontvingen lager was dan het bedrag dat het inleveren van statiegeldflessen en -blikjes hen normaal oplevert. Het verschil zou volgens het Vakcentrum variëren per ondernemer, van enkele honderden euro's tot meer dan duizend euro.
Meldpunt
Het meldpunt sluit pas later deze week, dus mogelijk melden zich nog meer ondernemers met hetzelfde probleem. Statiegeld Nederland heeft toegezegd per locatie te kijken of de vastgestelde gemiddelde vergoeding volstaat, of dat een compensatie op zijn plaats is. Inmiddels worden de zakken weer zoals gebruikelijk geteld en vergoed.
Over statiegeld is de laatste tijd veel te doen. De Stichting Afvalfonds Verpakkingen, die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van verpakkingen, heeft recent een waarschuwingsbrief ontvangen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vanwege het niet halen van het inzameldoel voor plastic flessen. Vorig jaar werd maar 68 procent van alle plastic flesjes ingeleverd, ver beneden de wettelijk verplichte doelstelling van 90 procent. De inspectie wil verbetering zien, gestoeld op een analyse en een plan, waarmee de doelen wel worden behaald.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel staat komende week vooral in het teken van een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. De ECB vergadert donderdag over de rente in het eurogebied en zal dan naar alle waarschijnlijkheid opnieuw met een renteverlaging komen.
1 uur geledenROME (ANP/BLOOMBERG) - De regering van de Italiaanse premier Giorgia Meloni rekent voor volgend jaar op een sterkere economische groei. Volgens de krant Il Sole 24 Ore wordt een plus van 1,3 of 1,4 procent voorspeld.
4 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De situatie bij het Duitse autoconcern Volkswagen is "alarmerend" en er zijn grote veranderingen nodig om het voortbestaan van het bedrijf te verzekeren. Dat heeft Volkswagen-topman Oliver Blume geschreven in een commentaar voor de krant Bild.
6 uur geledenTHESSALONIKI (ANP/AFP) - De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis wil dat de minimumlonen en pensioenen omhoog gaan om zo de koopkracht van Griekse huishoudens te versterken en de welvaart in het land te vergroten. Dat heeft Mitsotakis gezegd bij de opening van een internationale vakbeurs in de stad Thessaloniki.
7 uur geledenAUSTIN (ANP) - De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen ziet geen "rode seinen" voor het financiële systeem na de stevige koersverliezen op de beurs vorige week, mede door zorgen bij beleggers over een afzwakkende Amerikaanse economie en arbeidsmarkt. Dat heeft Yellen gezegd tegen persbureau Bloomberg.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Autoconcern Stellantis roept wereldwijd bijna 1,5 miljoen auto's terug. Het gaat om RAM 1500 pick-uptrucks. De wagens kampen met een softwarestoring in het antiblokkersysteem (ABS) waardoor het risico op botsingen groter is. De meeste auto's, ruim 1,2 miljoen, worden teruggeroepen in de Verenigde Staten.
1 dag geledenPARIJS (ANP/RTR) - De Europese auto-industrie riskeert miljarden euro's aan boetes als de vraag naar elektrische auto's niet snel aantrekt. Daarvoor waarschuwt topman Luca de Meo van autofabrikant Renault zaterdag op radiozender France Inter. Fabrikanten krijgen vanaf 2025 te maken met strengere eisen aan de CO2-uitstoot van nieuwe auto's. Maar door de trage vraag naar elektrische auto's, vreest De Meo de nieuwe doelstelling niet te halen.
1 dag geleden