Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Supermarktmedewerkers gaan komende dagen staken

Supermarktmedewerkers gaan komende dagen staken

DEN HAAG (ANP) - Supermarktmedewerkers leggen de komende dagen verspreid over het land opnieuw het werk neer. Dat doen ze uit onvrede over de opstelling van de werkgevers in het cao-overleg. Volgens vakbond FNV zal het wel om "kleinschalige acties" gaan, die de bond wil gebruiken om de actiebereidheid van het personeel te testen.

Reden voor deze bescheidenheid is dat de vakbond bij de supermarkten niet zo sterk vertegenwoordigd is als bijvoorbeeld in de metaalsector. Veel jongeren die bij supers werken, zullen waarschijnlijk helemaal niet gaan staken. FNV-bestuurder Mari Martens rekent landelijk op hooguit honderd stakers per dag, wat betekent dat er per filiaal hooguit enkele medewerkers mee zullen doen.

Eind vorig jaar was FNV al begonnen met actievoeren. Medewerkers van een distributiecentrum voor Dekamarkt en Dirk van de Broek in Velsen legden toen het werk neer. Maar na de aankondiging van de lockdown schortte FNV de acties tijdelijk op.

Mini-loonsverhoging

Reden om de acties weer op te pakken is de "eenzijdig en zonder akkoord met de bonden" afgekondigde mini-loonsverhoging door supermarktbazen. Medewerkers is verteld dat ze binnenkort een eenmalige loonsverhoging krijgen van 2 tot 2,5 procent.

Martens ergert zich eraan dat de supers door de coronalockdown enorme omzetten en winsten binnenhalen, maar toch niet willen instemmen met zijn looneis van 5 procent. De bond wil ook behoud van toeslagen op zondag en dat werknemers eerder kunnen stoppen met werken als ze dat willen.

Coronaproof

De nieuwe acties zullen volledig coronaproof gebeuren, benadrukt de FNV'er. De vakbond tuigt de komende twee weken op acht plekken in Nederland zogeheten staakstraten op. Daarvoor hebben tientallen medewerkers zich al aangemeld. In Velsen-Noord is dinsdag al meteen actie gevoerd.

De cao's, die op 1 april 2020 afliepen, gelden in de supermarktbranche voor 300.000 medewerkers. Het gaat zowel om winkelpersoneel als medewerkers van distributiecentra. Er zitten ook heel veel jongeren bij die voor hun bijbaan in de supermarkt werken.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

5 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

9 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

10 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

14 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden