Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Super gaat gemeentehuis Heinkenszand verwarmen

Super gaat gemeentehuis Heinkenszand verwarmen

HEINKENSZAND - Het gemeentehuis in Heinkenszand wordt straks verwarmd met restwarmte van de nieuwe buurman, supermarkt Lidl.

De koelingen in de nieuwe supermarkt staan dag en nacht aan. “De warmte die daardoor vrijkomt vangen we af en gebruiken we om de winkel te verwarmen”, legt Arnold Baas, manager energiezaken bij Lidl Nederland, uit. “Niet al die warmte hebben we zelf nodig en zo kwamen we in gesprek met de gemeente Borsele.” Dat resulteerde in de aanleg van leidingen tijdens de bouw van de supermarkt om de warmte via water te transporteren naar het gemeentehuis. “Een bestaand gebouw op deze manier koppelen aan nieuwbouw is uniek”, stelt Baas, “maar ze staan zó dicht bij elkaar dat het een no brainer is om dit te doen. Door de kleine afstand kan onze restwarmte met een beperkte investering gebruikt worden voor het gemeentehuis.”

Energieneutraal

Naar verwachting kan de supermarkt het gemeentehuis straks zo’n zeven tot negen maanden per jaar verwarmen. Dan hoeft er geen gas verbruikt te worden in het gemeentehuis. “Oude pompen in het gemeentehuis zijn al vervangen om de overgang naar warmtepompen te vergemakkelijken”, vertelt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele. “De warmtepompen worden volgend jaar geplaatst.” Deze duurzame warmtevoorziening helpt Borsele haar doel - energieneutraal in 2045 - te halen. Ook levert het een besparing in euro’s op, maar het is volgens Witkam nog moeilijk te zeggen hoeveel. Dat ligt er bijvoorbeeld aan of het een zachte of strenge winter wordt. “Bij een zachte winter besparen we in het gunstige geval misschien wel veertig procent op het gasgebruik. Daarnaast gaan de warmtepompen langer mee door het gebruik van de restwarmte van Lidl. “We verwachten de investering binnen vijf, maximaal zeven, jaar terug te verdienen.”

Meer uit Beveland

'Begrip in de bouw' Jan Rijn uit Goes gaat vrijdag met pensioen

GOES - Zal Jan Rijn vrijdag nog hard moeten werken? De Goesenaar weet het niet. Hoe dan ook is het zijn laatste werkdag, want zondag wordt Jan 67 jaar en de verkoper van bouwmaterialen gaat met pensioen. "Na 47 jaar, drie maanden en drie weken bij hetzelfde bedrijf", vertelt Jan.

5 uur geleden
Feest in Kamperland voor 101-jarige Andrea Krijnberg-Terbeek

KAMPERLAND - Andrea Krijnberg-Terbeek woont nog zelfstandig in Kamperland en haar huis zat dinsdag gezellig vol visite voor haar 101-jarige verjaardagsfeest. Kinderburgemeester Noor van de gemeente Noord-Beveland trakteerde de jarige op zelfgebakken cupcakes met eentjes en nulletjes erop. Die liet de jarige zich goed smaken. "Zal ik er even mee rondgaan?", vroeg ze kwiek. Op haar respectabele leeftijd zit ze nog vol grapjes, positiviteit en complimentjes. "Je ziet er voornaam uit, als een echte burgemeester, met je mooie, kanten jurk en ketting", zei ze tegen Noor.

6 uur geleden
Profielwerkstukprijs voor Hilde van Doorn en Anne-Marthe Westmaas van Calvijn College Goes

GOES - Hilde van Doorn en Anne-Marthe Westmaas van het Calvijn College in Goes hebben met hun profielwerkstuk de jaarlijkse Jan Penprijs van de Rijksuniversiteit Groningen gewonnen. De leerlingen van vwo 6 vielen donderdag in de prijzen met hun werkstuk over vroegkinderlijk trauma in de klas.

11 uur geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

MIDDELBURG - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten . Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

12 uur geleden
Dode bij botsing auto en lijnbus in Heinkenszand

HEINKENSZAND - In Heinkenszand heeft dinsdag aan het einde van de ochtend een ernstig verkeersongeluk plaatsgevonden. Bij de botsing tussen een lijnbus en een personenauto is de bestuurder van de auto om het leven gekomen, zo bevestigt de politie.

1 dag geleden
N57 bij Oosterscheldekering paar dagen half uur dicht voor hijswerk

KAMPERLAND - Op donderdag 25 en maandag 29 april en woensdag 1 en vrijdag 3 mei is de N57 van De Banjaard, bij Kamperland, tot de Kraaijensteinweg, bij Westenschouwen, tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering. 'We hijsen deze dagen vier bewegingswerken uit voor groot onderhoud', laat Rijkswaterstaat weten. 'Autoverkeer leiden we tijdens de daadwerkelijke afsluiting om via de Zeelandbrug en moet rekening houden met 30 minuten extra reistijd.'

1 dag geleden
Bewonersinitiatief Borsele geeft gemeente een tien

HEINKENSZAND - Vertegenwoordigers van gemeenten en bewonersinitiatieven geven de onderlinge samenwerking in de energietransitie een 6,4 - en op onderdelen zelfs een onvoldoende. Dit blijkt uit de nationale buurkracht monitor 2024, die op 11 april gepresenteerd werd tijdens het netwerkevenement Samen sterk met buurkracht in Utrecht. "Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is", aldus Roel Woudstra, directeur van Buurkracht. "Om de energietransitie tot een succes te maken, is die samenwerking cruciaal. Gelukkig zien we dat de wil er is. Tijdens ons evenement gingen gemeenten en bewoners met elkaar in gesprek." Daarbij kwamen inspirerende voorbeelden langs van gemeenten waar het wél goed gaat. Bewonersinitiatieven uit de gemeenten Borsele en Boekel beoordeelden hun gemeente met het cijfer tien. Zij kregen een oorkonde en vertelden hun verhaal.

2 dagen geleden