Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Super gaat gemeentehuis Heinkenszand verwarmen

Super gaat gemeentehuis Heinkenszand verwarmen

HEINKENSZAND - Het gemeentehuis in Heinkenszand wordt straks verwarmd met restwarmte van de nieuwe buurman, supermarkt Lidl.

De koelingen in de nieuwe supermarkt staan dag en nacht aan. “De warmte die daardoor vrijkomt vangen we af en gebruiken we om de winkel te verwarmen”, legt Arnold Baas, manager energiezaken bij Lidl Nederland, uit. “Niet al die warmte hebben we zelf nodig en zo kwamen we in gesprek met de gemeente Borsele.” Dat resulteerde in de aanleg van leidingen tijdens de bouw van de supermarkt om de warmte via water te transporteren naar het gemeentehuis. “Een bestaand gebouw op deze manier koppelen aan nieuwbouw is uniek”, stelt Baas, “maar ze staan zó dicht bij elkaar dat het een no brainer is om dit te doen. Door de kleine afstand kan onze restwarmte met een beperkte investering gebruikt worden voor het gemeentehuis.”

Energieneutraal

Naar verwachting kan de supermarkt het gemeentehuis straks zo’n zeven tot negen maanden per jaar verwarmen. Dan hoeft er geen gas verbruikt te worden in het gemeentehuis. “Oude pompen in het gemeentehuis zijn al vervangen om de overgang naar warmtepompen te vergemakkelijken”, vertelt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele. “De warmtepompen worden volgend jaar geplaatst.” Deze duurzame warmtevoorziening helpt Borsele haar doel - energieneutraal in 2045 - te halen. Ook levert het een besparing in euro’s op, maar het is volgens Witkam nog moeilijk te zeggen hoeveel. Dat ligt er bijvoorbeeld aan of het een zachte of strenge winter wordt. “Bij een zachte winter besparen we in het gunstige geval misschien wel veertig procent op het gasgebruik. Daarnaast gaan de warmtepompen langer mee door het gebruik van de restwarmte van Lidl. “We verwachten de investering binnen vijf, maximaal zeven, jaar terug te verdienen.”

Meer uit Beveland

Zeeuwse Milieufederatie klaagt Nederlandse staat aan voor PFAS-verontreiniging

MIDDELBURG - De Zeeuwse Milieufederatie heeft samen met toen andere belangenorganisaties de Staat der Nederlanden aangeklaagd voor de schadelijke gevolgen van PFAS-verontreiniging. De organisaties hebben Knoops' advocaten in de arm genomen en de rechtszaak begint op 7 augustus bij de rechtbank in Den Haag. In de rechtszaak wordt onder meer verwezen naar de hoge concentraties PFAS in de Westerschelde.

2 uur geleden
24-uurs evenement in Omnium Goes: CIOS Zuidwest-Nederland steunt Het Vergeten Kind

GOES - Donderdag om 9.00 uur is een evenement bij CIOS Zuidwest-Nederland begonnen: studenten zijn gedurende 24 uur non-stop in beweging, allemaal voor het goede doel. In samenwerking met stichting Het Vergeten Kind zullen de studenten geld inzamelen om kwetsbare kinderen een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Het evenement vindt plaats in het Omnium in Goes en is open voor publiek, met vrije inloop.

5 uur geleden
Brandweer lang bezig met brand in hybride auto 's-Heer Arendskerke

's-HEER ARENDSKERKE - De brandweer heeft donderdagochtend haar handen vol gehad aan een in brand gevlogen hybride auto. Het voertuig is uitgebrand.

6 uur geleden
Belgische ministers bezoeken energie-eiland dat wordt gebouwd in Vlissingen-Oost

VLISSINGEN-OOST - In Vlissingen-Oost worden momenteel de fundamenten gelegd voor een baanbrekend project: het Prinses Elisabeth Energie Eiland voor de Belgische kust. Het eerste van de 23 immense betonnen caissons is bijna gereed. Deze mijlpaal trok vandaag hoog bezoek uit België naar Vlissingen-Oost, waar de bouw van deze innovatieve constructie plaatsvindt. De Belgische premier Alexander De Croo, minister van Energie Tinne Van der Straeten en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine een bezoek aan de caissonwerf in Vlissingen.

22 uur geleden
Expositie over 165 jaar katholieke kerk in Ovezande

OVEZANDE - In dit jaar waarin Ovezande 700 jaar bestaat, viert de katholieke kerk in het dorp het 165-jarig bestaan. 'Daarmee is de kerk de oudste nog originele katholieke kerk van deze regio', aldus de kerkgemeente, die een expositie organiseert.

1 dag geleden
Groot feest op nieuw groen schoolplein De Zuidvliet in Kortgene

KORTGENE - IKC De Zuidvliet in Kortgene heeft een nieuw, groen schoolplein en dat is donderdag groots gevierd.

2 dagen geleden
Verbouwde VEG-kerk in Goes vanaf mei weer in gebruik

GOES - Na een verbouwing van enkele maanden wordt de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) aan de Beatrixlaan te Goes begin mei weer in gebruik genomen.

2 dagen geleden