Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sunshine Cleaners maakt album over verzetsman Dietrich Bonhoeffer

Sunshine Cleaners maakt album over verzetsman Dietrich Bonhoeffer

MIDDELBURG - Sunshine Cleaners heeft een bijzonder album gemaakt. Frontman Sjef Hermans las de gedichten van de Duitse theoloog en verzetsheld Dietrich Bonhoeffer, die in de Tweede Wereldoorlog werd geëxecuteerd. De band presenteert 'Silent Voices' zaterdag 18 mei in de Oostkerk in Middelburg.

Het album van Sunshine Cleaners is onderdeel van een groot project over de 75 jaar geleden opgehangen Dietrich Bonhoeffer. Er verschijnen dit jaar onder meer een boek over hem en er is een toneelstuk in de maak. De theoloog en schrijver van christelijke boeken was één van de grootste tegenstanders van het bewind van Adolf Hitler. Na de mislukte aanslag op de Führer in juli 1944 werd hij vanwege zijn betrokkenheid opgepakt en ter dood veroordeeld.

Roos

Initiatiefnemer van het eerbetoon aan de Duitser is de Roos van Culemborg, een culturele stichting met Rieks Hoogenkamp als voorzitter. Hij is dominee, heeft gewerkt in Zeeland en is een goede vriend van Geert de Heer van Sunshine Cleaners. Hoogenkamp vroeg hem of de band iets wilde doen in het project. “Ik kende Bonhoeffer alleen van naam, maar ben zijn brieven en gedichten, die hij in zijn laatste levensfase maakte, gaan lezen en liet me erdoor inspireren. Het zijn indrukwekkende overdenkingen van iemand die wist dat zijn einde naderde. Ook ben ik me verder in hem gaan verdiepen en kwam uit op een aantal thema’s die hij belangrijk vond”, vertelt Sjef Hermans.

Gospel

Na een eerste liedje, volgde snel een tweede en derde song. Uiteindelijk maakte Hermans tien nummers op basis van net zoveel gedichten die Bonhoeffer in het kamp maakte. Bonhoeffer reisde in zijn jonge jaren naar Amerika waar hij de zwarte kerk bezocht. “Daar hoorde hij gospel en blues, de muziek waardoor wij ons ook laten beïnvloeden.”

Droevig

Hermans vulde de liedjes sober in, in overeenstemming met de droevige laatste levensfase van Bonhoeffer. Hij nam ze in de studio op in minimale bezetting met De Heer, op mandoline en dobro, zangeres Jacqueline Heijmans en hemzelf op zang, gitaar en banjo. Hulp kreeg Sunshine Cleaners van Broeder Dieleman, Gait Klein Kromhof en Wissem Zaïdi.

Indruk

Tijdens het proces raakte Hermans onder de indruk van de theoloog. “Als je leest hoe hij zich verzette tegen Hitler en wat hij daarvoor heeft moeten doorstaan word je stil. Hij was een zeer sterke persoonlijkheid en één van de moedige mensen in onze geschiedenis, die ook zijn eigen twijfels en onzekerheid durfde te uiten.”

Sunshine Cleaners presenteert ‘Silent Voices’ zaterdag 18 mei om 20.30 uur in de Oostkerk in Middelburg. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn te koop bij de Drvkkery. “Daarna willen we het land in met dit programma. We spelen de nummers en vertellen iets over hem.”

Meer uit Middelburg

Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

1 dag geleden
Gemeente Veere stelt nieuwe verordening voor om leegstand woningen aan te pakken

DOMBURG - Gemeente Veere staat voor een groeiende vraag naar woningen en vindt het onwenselijk dat panden zonder geldige reden langdurig leegstaan. Om dit aan te pakken en effectieve maatregelen te kunnen nemen, wordt de invoering van een leegstandsverordening voorgesteld.

1 dag geleden
1000ste inschrijving Middelburg Ontmoet

MIDDELBURG De 1000ste inschrijving op het online community platform Middelburg Ontmoet is een feit. Om dit te vieren kreeg de 1000ste inwoner gistermiddag een taart van wethouder Willemien Treurniet.

1 dag geleden
Gemeente Middelburg stelt grafrechten voor KNIL-militairen vrij tot en met 2050

MIDDELBURG - Het college van gemeente Middelburg heeft besloten de grafrechten voor KNIL-militairen vrij te stellen tot en met 2050. In 2021 was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen aankwamen in Nederland. In het kader hiervan zijn destijds aan de gemeente Middelburg de eerste vragen gesteld vanuit de Molukse wijkraad over hoe de gemeente omgaat met de graven van KNIL-militairen. Er zijn in 2023 en 2024 ambtelijk en bestuurlijk meerdere gesprekken geweest met de Molukse wijkraad over de invulling van een regeling om de grafrechten vrij te stellen. 

1 dag geleden
Westkapelle 800 jaar presenteert een uniek fotoboek van de optocht in 2023

WESTKAPELLE - Op 13 mei 2023 was heel Westkapelle op de been voor de optocht van 800 jaar stadsrechten Westkapelle. Een prachtige dag, waarop het feestjaar op mooie wijze werd geopend. 

2 dagen geleden
Wethouder Tuk wordt kernwethouder Meliskerke

DOMBURG - Wethouder Tuk gaat kernwethouder worden van Meliskerke. Hiermee neemt wethouder Tuk het kernwethouderschap voor Meliskerke over van wethouder De Jonge.

3 dagen geleden
40 Jaar Scouting Blauwe Jungle: een feest voor scouts met een beperking in Middelburg

MIDDELBURG - Op 20 april zal er een groot feest plaatsvinden in verband met het 40-jarig bestaan van Scoutinggroep Blauwe Jungle in Middelburg. Van 13:30 tot 16:30 verzamelen alle Zeeuwse scoutinggroepen met een beperking;  de Blauwe Vogels van de Deltagroep uit Goes en de Jitsers van scouting 't Jagertje uit Hulst, in clubhuis aan de Geerseweg 8.

4 dagen geleden