Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Subsidie voor vervoersproject Thover

Subsidie voor vervoersproject Thover

THOLEN - Stichting Thover heeft een subsidie van 14.400 euro ontvangen voor een project met aanvullend openbaar vervoer om de bereikbaarheid voor bepaalde doelgroepen zoals ouderen en mindervaliden te vergroten. Gedeputeerde Staten (GS) heeft dat besloten.

DOOR CAROLINE LICHTENBERG 

Stichting Thover heeft op 16 maart 2019 een subsidieaanvraag ingediend met het verzoek om haar projectvoorstel Aanvullend Vervoer Tholen, ook wel het mobiliteitsconcept Thover, te subsidiëren.

Bereikbaarheid

In de motivering van de GS staat: "Op Tholen is de bereikbaarheid van voorzieningen niet voor alle mensen op een goede manier geregeld. Veel mensen redden zich met eigen vervoer of regulier openbaar vervoer. Een deel van de bewoners is afhankelijk van doelgroepenvervoer."

Eenzaamheid

Niet alle mensen kunnen makkelijk met het al bestaande openbaar vervoer naar de plek van bestemming komen. Voor bijvoorbeeld ouderen kan de bus een uitkomst zijn. Zo komen zij makkelijker op plekken waar ze een dagbesteding hebben. Of kunnen ze makkelijker bij verzorgingstehuizen komen. Op deze manier biedt de bus ook een kans om eenzaamheid te bestrijden.

Stap

Stichting Thover wil een bus laten rijden met chauffeurs die op vrijwillige basis werken. Zo houden ze de kosten die de gemeente voor het doelgroepenvervoer maakt laag. Daarnaast is het op die manier voor reizigers goedkoper dan een reguliere bus of taxi. Thover is van plan de prijs per rit onder de twee euro per persoon te houden. Voor de Provincie Zeeland is het project Thover een interessant nieuw mobiliteitsconcept waarmee een stap wordt gezet naar integratie van openbaar- en doelgroepenvervoer.

Personenbus

Zo'n soort initiatief bestaat al in Sint-Annaland. De Schutse Zorg Tholen en de zorgcoöperatie Anna Zorgt hebben een project waarbij een personenbus beschikbaar is gesteld. De coördinatoren, chauffeurs en begeleiders zijn allemaal vrijwilligers van Anna Zorgt. Iedere vrijdagochtend pendelt de bus tussen de woning van de deelnemers en de Jumbo. Mensen worden thuis opgehaald en naar de supermarkt gebracht. Dit blijkt een succes, vandaar dat de stichting het tijd vond dit over de hele gemeente uit te rollen.

Leefbaarheid
Het project Thover heeft ook een maatschappelijk karakter. Wanneer de stichting er namelijk in slaagt om hier een succes van te maken, dan krijgen mensen meer reismogelijkheden dan voorheen. Dat biedt dan ook kansen voor de leefbaarheid van het buitengebied.

Opstartkosten
Aan de provincie Zeeland wordt eenmalig een subsidie van 14.400 euro gevraagd als tegemoetkoming in de kosten voor de opstart van het project. Dit is 32% van de totale opstartkosten. De gemeente Tholen draagt voor 68% bij in de kosten voor organisatie. Met de provinciale subsidie wordt het mogelijk om vrijwilligers te werven, het project te promoten en op een goede manier te monitoren en te evalueren.

Verantwoording

De stichting maakt een rapportage waarin informatie staat over de gemaakte reizen, zoals de herkomsten en bestemmingen van de bus en kwalitatieve gegevens. Verder komen er in het rapport ook kwalitatieve gegevens te staan over de impact op de leefbaarheid. De gegevens worden verzameld via een enquête.

Interesse om vrijwillige chauffeur te worden? Meld je dan via e-mailadres: [email protected]

Meer uit Tholen

De oudste molen van Zeeland - de Stallandse standerdmolen - draait weer

SINT-ANNALAND - Een jaar lang moest molenaar Julian de Jonge lijdzaam toekijken hoe zijn standerdmolen stil stond. Nu de wieken eindelijk zijn vervangen, gaat hij weer met plezier naar zijn molen. "We kunnen er weer vele jaren tegenaan."

42 minuten geleden
Zwaan raakt verstrikt in haak en visdraad haven Tholen, brandweer schiet te hulp

THOLEN - Brandweerlieden en dierenhulpverleners hebben zondag actie ondernomen nadat in Tholen een zwaan werd ontdekt met een vishaak en visdraad om zijn nek. 

6 uur geleden
Tholensebrug eind oktober drie weken dicht, snelheidsbeperking vervalt

THOLEN - De Tholensebrug (N286) is van zondag 27 oktober tot maandag 18 november afgesloten voor het verkeer vanwege werkzaamheden. Rijkswaterstaat vernieuwt in deze periode de voegovergangen, vangrails en het asfalt van de brug. Verkeer wordt omgeleid via de Oesterdam.

1 dag geleden
Zestig bankjes op Tholen worden vervangen of nieuw geplaatst

STAVENISSE - Dinsdag 28 mei zijn door wethouder Moerland de nieuwe zitbankjes en picknicktafels aan het eind van de Veerweg in Stavenisse officieel in gebruik genomen. Naast deze locaties komen er op diverse andere plaatsen in de gemeente Tholen ook nieuwe bankjes bij of worden verouderde bankjes vervangen.

1 dag geleden
Opnieuw minder boetes bij flitspalen Oud-Vossemeer en Tholen

OUD-VOSSEMEER/THOLEN - De flitspalen op Tholen hebben in de afgelopen vier maanden wéér minder boetes uitgedeeld. De flitspaal op de kruising van de Reimersewaalseweg met Nieuwe Postweg registreerde 22 procent minder overtredingen dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de flitspaal langs de Oud-Vossemeersedijk flitst niet meer zo vaak, namelijk 18 procent minder.

1 dag geleden
Tholen krijgt extra talent-podium en meer artiesten op Vrijmibotho

THOLEN - Over een paar weken vindt de negende Vrijmibotho (Vrijdagmiddagborrel Tholen) voor het goede doel plaats op de scheepswerf M. van Duivendijk in Tholen. Op 14 juni kan er vanaf 16.00 uur weer genoten worden van sfeervolle livemuziek en smakelijke gerechten van foodtrucks in het prachtige decor van de jachthaven. Dit jaar is er een primeur op muzikaal niveau: er is een tweede podium waarop (jong) talent zich kan laten horen.De organisatie krijgt vaak aanvragen van artiesten die zouden willen optreden tijdens de Vrijmibotho. Van jong muzikaal (instrumentaal) talent tot upcoming DJ's die draaiuren willen maken op een groter podium. Zo ontstond het idee om een tweede (kleiner) podium te realiseren bij het foodplein voor (akoestische) optredens in het genre singer-songwriter, instrumentale optredens, zangers, zangeressen en beginnende bands.

2 dagen geleden
34e Zevendorpentocht: Zeven afstanden en unieke routes over eiland Tholen

THOLEN - Zaterdag 6 juli wordt voor de 34e keer de Zevendorpentocht eiland Tholen georganiseerd. Dit jaarlijkse wandelevenement op en over het eiland Tholen voert de deelnemers langs vele mooi wegen en plaatsen op het eiland Tholen.

3 dagen geleden