Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: ziekteverloop omikron vaak minder ernstig dan bij delta

Studie: ziekteverloop omikron vaak minder ernstig dan bij delta

WASHINGTON (ANP) - Patiënten met de omikronvariant van het coronavirus lopen aanzienlijk minder risico op een ernstig ziekteverloop dan mensen die delta oplopen. Dat komt volgens nieuwssite The Hill naar voren uit een grote Amerikaanse studie, die nog niet is beoordeeld door andere wetenschappers.

Onderzoekers gebruikten gegevens van ruim 52.000 patiënten met omikron en bijna 17.000 met delta in ziekenhuizen van Kaiser Permanente in de staat Californië. Het gaat om informatie van eind 2021, toen beide varianten nog op grote schaal rondgingen. De resultaten waren bemoedigend. Geen enkele patiënt met de omikronvariant hoefde aan de beademing te worden gelegd, tegenover elf deltapatiënten.

Patiënten met omikron komen volgens de onderzoekers ook maar half zo vaak in het ziekenhuis terecht. Ze lopen bovendien 74 procent minder risico om op de intensive care te belanden. Wie toch moet worden opgenomen, heeft een grote kans sneller buiten te staan dan iemand met delta. Ook lag het sterftecijfer veel lager. Er overleed één patiënt met omikron en veertien met delta.

Andere internationale onderzoeken deden al vermoeden dat omikron een minder ernstig ziekteverloop kent. CDC-topvrouw Rochelle Walensky waarschuwde dat de jongste resultaten niet mogen leiden tot gemakzucht. Ze wees erop dat omikron zeer besmettelijk is. Daardoor staan de ziekenhuizen in de Verenigde Staten nog steeds onder grote druk.

Omikron was tijdens de studie bezig aan een opmars in de VS. Daar loopt ook het aantal besmettingen snel op. Er worden dagelijks zo'n 750.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld. De gezaghebbende medische expert Anthony Fauci sprak onlangs het vermoeden uit dat vanwege de hoge besmettelijkheid uiteindelijk "ongeveer iedereen" zal worden blootgesteld aan omikron.

Meer uit Gezond

Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

12 uur geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

1 dag geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

1 dag geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

1 dag geleden
Aantal boosterprikken corona stijgt tot ruim 2 miljoen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2 miljoen mensen hebben inmiddels een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Het aantal gevaccineerde mensen is vorige week met 242.401 gestegen tot 2.086.828. Het priktempo neemt daarmee wel iets af. De vaccinatieronde loopt nog tot en met 22 december.

2 dagen geleden
Apothekersfonds krijgt boetes voor overnames zonder toestemming

DEN HAAG (ANP) - Een fonds voor apothekers krijgt een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), omdat het vestigingen heeft overgenomen zonder goedkeuring van de toezichthouder. Die toestemming is wettelijk verplicht.

2 dagen geleden
WHO: ziektes kunnen in Gaza meer levens kosten dan bommen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat ziektes in de Gazastrook op termijn meer levens kunnen kosten dan bombardementen. Zo'n scenario kan zich voltrekken als het gezondheidssysteem in het kustgebied niet wordt hersteld, zegt een WHO-woordvoerster.

2 dagen geleden