Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: ziekteverloop omikron vaak minder ernstig dan bij delta

Studie: ziekteverloop omikron vaak minder ernstig dan bij delta

WASHINGTON (ANP) - Patiënten met de omikronvariant van het coronavirus lopen aanzienlijk minder risico op een ernstig ziekteverloop dan mensen die delta oplopen. Dat komt volgens nieuwssite The Hill naar voren uit een grote Amerikaanse studie, die nog niet is beoordeeld door andere wetenschappers.

Onderzoekers gebruikten gegevens van ruim 52.000 patiënten met omikron en bijna 17.000 met delta in ziekenhuizen van Kaiser Permanente in de staat Californië. Het gaat om informatie van eind 2021, toen beide varianten nog op grote schaal rondgingen. De resultaten waren bemoedigend. Geen enkele patiënt met de omikronvariant hoefde aan de beademing te worden gelegd, tegenover elf deltapatiënten.

Patiënten met omikron komen volgens de onderzoekers ook maar half zo vaak in het ziekenhuis terecht. Ze lopen bovendien 74 procent minder risico om op de intensive care te belanden. Wie toch moet worden opgenomen, heeft een grote kans sneller buiten te staan dan iemand met delta. Ook lag het sterftecijfer veel lager. Er overleed één patiënt met omikron en veertien met delta.

Andere internationale onderzoeken deden al vermoeden dat omikron een minder ernstig ziekteverloop kent. CDC-topvrouw Rochelle Walensky waarschuwde dat de jongste resultaten niet mogen leiden tot gemakzucht. Ze wees erop dat omikron zeer besmettelijk is. Daardoor staan de ziekenhuizen in de Verenigde Staten nog steeds onder grote druk.

Omikron was tijdens de studie bezig aan een opmars in de VS. Daar loopt ook het aantal besmettingen snel op. Er worden dagelijks zo'n 750.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld. De gezaghebbende medische expert Anthony Fauci sprak onlangs het vermoeden uit dat vanwege de hoge besmettelijkheid uiteindelijk "ongeveer iedereen" zal worden blootgesteld aan omikron.

Meer uit Gezond

Fivoor heeft moeite plek te vinden voor psychiatrische klinieken

DEN DOLDER (ANP) - Zorginstelling Fivoor heeft grote moeite om een nieuwe plek te vinden voor haar psychiatrische klinieken in het Utrechtse dorp Den Dolder. Bij een ervan werd Michael P. behandeld, die in 2017 in de omgeving de 25-jarige Anne Faber om het leven bracht.

1 dag geleden
Inspectie eist verbeteringen bij bevolkingsonderzoek borstkanker

UTRECHT (ANP) - De kwaliteit van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker staat onder druk. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De medewerkers die het onderzoek uitvoeren, hebben te maken met hoge werkdruk en er is veel ziekteverzuim. "Medewerkers werken niet in een cultuur om veilig met elkaar te kunnen leren en reflecteren op wat er beter kan", constateert de inspectie ook.

1 dag geleden
Zorginstituut wil obesitasmedicijn Wegovy niet in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw geneesmiddel tegen overgewicht en obesitas, Wegovy, moet volgens Zorginstituut Nederland niet worden opgenomen in het basispakket. Het instituut heeft daarover een advies uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid). Hoewel het obesitasmedicijn volgens het Zorginstituut bewezen effectief is, zijn er nog grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten.

1 dag geleden
Overlevingskansen kankerpatiënten weer gestegen

UTRECHT (ANP) - De kansen om kanker (langer) te overleven zijn de afgelopen twintig jaar "bemoedigend" gestegen, meldt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

2 dagen geleden
Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

5 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

6 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

6 dagen geleden