Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: iets latere menstruatie mogelijk door coronavaccinatie

Studie: iets latere menstruatie mogelijk door coronavaccinatie

WASHINGTON (ANP) - Vrouwen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus kunnen mogelijk iets later menstrueren dan ongevaccineerde vrouwen. Het verschil is minder dan één dag en waarschijnlijk slechts van tijdelijke duur. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarmee wetenschappers misverstanden over menstruatiestoornissen na coronavaccinaties uit de wereld willen helpen.

Hoofdauteur Alison Edelman van de Oregon Health & Science University legt aan het Franse persbureau AFP uit dat de ontdekte effecten van een coronavaccinatie op de menstruatie "te verwachten" waren. Hij noemt de uitkomsten "zeer geruststellend".

Onderzoekers gebruikten geanonimiseerde data van 2400 gevaccineerde en 1500 ongevaccineerde vrouwen die hun menstruatie bijhielden via een app. Gedurende drie maanden voorafgaand en drie maanden na afloop van de vaccinatie werden de menstruatiecyclussen gemonitord. Gevaccineerde vrouwen bleken gemiddeld 0,64 dagen later te menstrueren na de eerste vaccinatie en 0,79 dagen na de tweede vaccinatie ten opzichte van ongevaccineerden.

De wetenschappers konden geen oorzaak geven voor de verandering. Vermoedelijk beïnvloedt de vaccinatie het immuunsysteem. De lengte van de menstruatie bleef gelijk. De onderzoekers benadrukken dat veranderingen in de menstruatie allerlei oorzaken kunnen hebben, zoals een infectie, ziekte of stress.

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ontving tot begin vorige maand meer dan 17.000 meldingen van menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie. Er zijn ongeveer 6,4 miljoen vrouwen gevaccineerd. De klachten varieerden van hevige of late menstruatie tot bloedingen na de overgang. Lareb concludeerde naar aanleiding van die meldingen dat het mogelijk is dat vaccinatie leidt tot menstruatiestoornissen. Dat bleek eerder ook uit een Noors onderzoek, waar wetenschappers ook stelden dat het gaat om een "tijdelijk effect".

Meer uit Buitenland

Landbouwminister: nog jaren schade aan land door damdoorbraak

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - De damdoorbaak in de Oekraïense Dnipro-rivier heeft voor grote schade gezorgd aan het boerenland in de regio Cherson. De minister van Landbouw waarschuwt dat de verwoesting nog veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen en dat de boeren er nog jaren last van zullen hebben.

1 uur geleden
Nederlands kind gewond bij steekpartij Annecy

ANNECY (ANP/RTR/AFP) - Een van de kinderen die gewond zijn geraakt bij de steekpartij in de Franse Alpen is Nederlands. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Het motief van de aanvaller is nog altijd onduidelijk. De dader had volgens aanklager Line Bonnet-Mathis vermoedelijk geen terroristisch motief.

1 uur geleden
Boegbeeld conservatieven VS Pat Robertson (93) overleden

WASHINGTON (ANP) - De invloedrijke Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Pat Robertson is overleden. Hij stond bekend als een van de boegbeelden van de christelijke conservatieve beweging in de Verenigde Staten. Robertson stierf volgens zijn organisatie op 93-jarige leeftijd in zijn huis in Virginia Beach.

2 uur geleden
Londen legt nieuwe sancties op aan Belarus voor steun aan Rusland

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk gaat nieuwe sancties aan Belarus opleggen omdat het Oost-Europese land de Russische invasie van Oekraïne faciliteert. President Aleksandr Loekasjenko stond aan het begin van de oorlog toe dat Belarussisch grondgebied werd gebruikt in aanloop naar de invasie.

2 uur geleden
VS schorten voedselhulp op voor miljoenen Ethiopiërs

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten schorten de voedselhulp aan Ethiopië op. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat op grote schaal gedoneerde voedselvoorraden worden verduisterd, bericht The Washington Post. In gelekte documenten staat volgens de krant dat figuren binnen de Ethiopische overheid een sleutelrol speelden.

2 uur geleden
Joran van der Sloot voor uitlevering overgedragen aan FBI

CAJAMARCA (ANP/RTR) - Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.

3 uur geleden
Paus verkeert in goede gezondheid na operatie

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.

4 uur geleden