
Studie: 2 op 3 wil dat overheid wijst op risico langdurige Covid
DEN HAAG (ANP) - Twee op de drie Nederlanders (67 procent) wil dat de overheid wijst op de risico's van langdurige klachten na een corona-infectie. Dat melden de makers van de EO-podcast Long Covid, de Schaduwpandemie, die een onderzoek lieten uitvoeren onder meer dan duizend respondenten.
Uit dat onderzoek blijkt verder dat één op de zeven ondervraagden langdurige corona met een burn-out vergelijkt en dat 9 procent vindt dat mensen met langdurige Covid geen recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Vooral jongeren zijn sceptisch over langdurige coronaklachten, melden de onderzoekers. Zo noemt één op de tien jongeren langdurige Covid geen echte ziekte en denkt een kwart van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar dat de klachten worden veroorzaakt door psychologische factoren.
Onlangs bleek uit grootschalig bevolkingsonderzoek van onder meer het UMC Groningen en het Radboudumc dat een op de acht mensen die besmet raken met corona, daar Long Covid aan overhoudt, oftewel langdurige klachten. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid of spierpijn. De klachten nemen weinig af en kunnen veel impact hebben op de kwaliteit van leven.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er is meer onderzoek nodig naar de werking van een Amerikaanse behandeling voor een hersenschudding. Dat is de uitkomst van een studie door het Amsterdam UMC. Onderzoekers zien dat een meerderheid van de patiënten na de behandeling minder last heeft van klachten, maar snappen nog niet hoe dat kan.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.
4 dagen geleden