Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studentenintroducties na twee coronajaren onverminderd populair

Studentenintroducties na twee coronajaren onverminderd populair

UTRECHT (ANP) - De introductieweken voor studenten lijken even populair als voor de coronapandemie. In verschillende steden is het aantal aanmeldingen net zo hoog als drie jaar geleden. Voor de Groningse KEI-week, de grootste introductieweek van Nederland, hebben 5000 aankomende studenten zich ingeschreven. Daar komen er naar verwachting op de startdag maandag nog zo'n 400 tot 500 bij.

Een jaar eerder, toen er nog een maximumcapaciteit zat aan evenementen en een coronatoegangsbewijs nodig was, werd het "uitzonderlijk hoge aantal" van 5500 deelnemers gehaald. "Dit jaar hopen we ook richting dat aantal te gaan", aldus KEI-voorzitter Lars Elthingh. Hoewel de week tijdens corona dus ook veel deelnemers trok, zijn de meeste online-activiteiten uit die tijd losgelaten. "De kracht zit in het fysieke gedeelte. Mensen spreken, de stad zien en ervaren."

Ook in Utrecht gaan de introductiefestiviteiten volgende week van start. De Utrechtse Introductie Tijd (UIT) verwacht zo'n 3700 mensen in de stad, evenveel als voor de pandemie. Ook hebben 200 mensen zich ingeschreven voor het onlineprogramma. De UIT houdt juist wel vast aan dat overblijfsel uit de coronatijd. "De UIT moet voor iedereen zijn die Utrecht wil leren kennen", legt een woordvoerder van de organisatie uit. "Ook voor mensen die niet bij het fysieke deel kunnen of willen zijn."

Voor het eerst mogen ook mbo'ers meedoen

Dit jaar mogen voor het eerst ook mbo'ers meedoen aan de UIT. Volgens de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB MBO) is Utrecht zelfs de eerste grote studentenstad in Nederland waar mbo'ers deel kunnen nemen. In Utrecht waren 200 plekken gereserveerd voor mbo'ers, 26 hebben zich aangemeld. Dat lijkt wellicht niet veel, aldus de UIT-woordvoerder, maar als er nieuwe instellingen meedoen aan de introductietijd dan "moet dat altijd groeien". Mbo'ers waren tot dusver uitgesloten van de introductietijd, onder meer omdat de deelnemers veelal onder de 18 zijn. "Maar er zijn ook minderjarige hbo'ers en wo'ers die meedoen." Minderjarigen krijgen een ander polsbandje, waardoor ze geen alcohol kunnen kopen.

In andere studentensteden, zoals Leiden, zijn mbo'ers niet welkom. "We hebben geen wens gehoord vanuit de mbo's om mee te doen", verklaart een woordvoerster van het Leidse introductieprogramma EL CID. Of het wel zou mogen als de mbo'ers zich volgend jaar melden, weet ze niet. "Het is aan de onderwijsinstellingen om dit te onderzoeken. " Aan de EL CID doen 3500 mensen mee, eveneens vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Meer uit Binnenland

Van der Burg: 1700 extra plekken minderjarige asielzoekers nodig

DEN HAAG (ANP) - Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet geregeld wordt, dreigt het risico dat deze kinderen buiten moeten slapen of gaan zwerven op zoek naar onderdak. De staatssecretaris roept in zijn brief alle gemeenten "dringend op om dit absolute dieptepunt te voorkomen".

14 minuten geleden
Kamer baalt: verbod gokreclame mogelijk niet 2023 al van kracht

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer baalt ervan dat een verbod op gokreclames per januari 2023 mogelijk niet wordt gehaald. Het wetsvoorstel dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in petto heeft, moet eerst nog langs de Raad van State voor advisering. Op de VVD na wilden de aanwezige partijen in een debat daar veel spoed achter zetten, zodat het misschien nog lukt om nog dit jaar de hele procedure af te ronden. Weerwind hoopt eveneens dat het lukt, zeker met de druk van de Kamer in de rug.

1 uur geleden
Experts: nieuwe wet biedt klokkenluiders onvoldoende bescherming

DEN HAAG (ANP) - Het wetsvoorstel bescherming klokkenluiders leidt niet tot verbetering van de bescherming van klokkenluiders; werknemers die misstanden melden. Daarover zijn de experts het eens die hun bezwaren en aanbevelingen tot verbetering in een gesprek met de Tweede Kamer naar voren brachten.

1 uur geleden
NS vreest meer verschraling dienstregeling door personeelstekort

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen zijn bang dat de dienstregeling nog verder afgeschaald wordt als er niet op tijd extra personeel gevonden wordt, bevestigt de NS na berichtgeving van De Telegraaf. Topman Bert Groenewegen zei donderdagmiddag tegen personeel dat de komende weken "cruciaal" zijn voor het bedrijf.

1 uur geleden
Advocaat na aanhouden Mallorcaverdachte: van meineed geen sprake

LELYSTAD (ANP) - Advocaat Irene Stas vindt het zeer onterecht dat haar cliƫnt Martijn T. donderdagmiddag is aangehouden voor liegen onder ede in de Mallorcazaak. Van meineed is geen sprake, zegt Stas. "Het dient geen enkel belang in dit proces." Ze is in afwachting van het verhoor bij de politie, waarvan nog niet bekend is wanneer dat plaatsvindt.

2 uur geleden
Wet onder nieuw pensioenstelsel loopt weer vertraging op

DEN HAAG (ANP) - De wet die nodig is voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, zal niet per 1 januari ingaan. Minister Carola Schouten schrijft in antwoorden op Kamervragen dat ze de invoering van de wet uitstelt naar 1 juli 2023. De komende weken buigt de Tweede Kamer zich nog drie keer over de ingewikkelde wet, en de Eerste Kamer moet er ook nog over debatteren.

3 uur geleden
Mallorcaverdachte heeft spijt van video en uitdelen eerste klap

LELYSTAD (ANP) - De 20-jarige Lars van den H. uit Hilversum heeft tijdens het Mallorcaproces verklaard spijt te hebben van het uitdelen van een van de eerste klappen tijdens de gewelddadige uitgaansnacht op Mallorca in juli vorig jaar. Het spijt hem ook dat hij na afloop ervan stoer op de vechtpartij terugkeek in een video op Snapchat.

3 uur geleden