Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studentenintroducties na twee coronajaren onverminderd populair

Studentenintroducties na twee coronajaren onverminderd populair

UTRECHT (ANP) - De introductieweken voor studenten lijken even populair als voor de coronapandemie. In verschillende steden is het aantal aanmeldingen net zo hoog als drie jaar geleden. Voor de Groningse KEI-week, de grootste introductieweek van Nederland, hebben 5000 aankomende studenten zich ingeschreven. Daar komen er naar verwachting op de startdag maandag nog zo'n 400 tot 500 bij.

Een jaar eerder, toen er nog een maximumcapaciteit zat aan evenementen en een coronatoegangsbewijs nodig was, werd het "uitzonderlijk hoge aantal" van 5500 deelnemers gehaald. "Dit jaar hopen we ook richting dat aantal te gaan", aldus KEI-voorzitter Lars Elthingh. Hoewel de week tijdens corona dus ook veel deelnemers trok, zijn de meeste online-activiteiten uit die tijd losgelaten. "De kracht zit in het fysieke gedeelte. Mensen spreken, de stad zien en ervaren."

Ook in Utrecht gaan de introductiefestiviteiten volgende week van start. De Utrechtse Introductie Tijd (UIT) verwacht zo'n 3700 mensen in de stad, evenveel als voor de pandemie. Ook hebben 200 mensen zich ingeschreven voor het onlineprogramma. De UIT houdt juist wel vast aan dat overblijfsel uit de coronatijd. "De UIT moet voor iedereen zijn die Utrecht wil leren kennen", legt een woordvoerder van de organisatie uit. "Ook voor mensen die niet bij het fysieke deel kunnen of willen zijn."

Voor het eerst mogen ook mbo'ers meedoen

Dit jaar mogen voor het eerst ook mbo'ers meedoen aan de UIT. Volgens de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB MBO) is Utrecht zelfs de eerste grote studentenstad in Nederland waar mbo'ers deel kunnen nemen. In Utrecht waren 200 plekken gereserveerd voor mbo'ers, 26 hebben zich aangemeld. Dat lijkt wellicht niet veel, aldus de UIT-woordvoerder, maar als er nieuwe instellingen meedoen aan de introductietijd dan "moet dat altijd groeien". Mbo'ers waren tot dusver uitgesloten van de introductietijd, onder meer omdat de deelnemers veelal onder de 18 zijn. "Maar er zijn ook minderjarige hbo'ers en wo'ers die meedoen." Minderjarigen krijgen een ander polsbandje, waardoor ze geen alcohol kunnen kopen.

In andere studentensteden, zoals Leiden, zijn mbo'ers niet welkom. "We hebben geen wens gehoord vanuit de mbo's om mee te doen", verklaart een woordvoerster van het Leidse introductieprogramma EL CID. Of het wel zou mogen als de mbo'ers zich volgend jaar melden, weet ze niet. "Het is aan de onderwijsinstellingen om dit te onderzoeken. " Aan de EL CID doen 3500 mensen mee, eveneens vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Meer uit Binnenland

Actievoerders bij Eurovision in Concert roepen op tot boycot Songfestival

AMSTERDAM (ANP) - Rond de veertig mensen demonstreerden zaterdagmiddag voor de deur van Eurovision in Concert in AFAS Live in Amsterdam, waar dertig deelnemers van het Eurovisie Songfestival later optreden met hun inzending voor het festival. De demonstranten riepen deelnemers en publiek op om het songfestival te boycotten omdat Israël, dat niet meedoet aan deze preparty, optreedt tijdens het Eurovisie Songfestival.

29 minuten geleden
Man (21) uit Delft opgepakt om explosie in Pijnacker vorige week

PIJNACKER (ANP) - Een 21-jarige man uit Delft is vrijdag opgepakt in verband met een ontploffing bij een woning aan de Thorbeckelaan in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Dit meldt de politie zaterdagmiddag. De woning liep in de nacht van 6 op 7 april veel schade op.

3 uur geleden
Cyberaanval op boekenleverancier, mogelijk bankgegevens gestolen

EDE (ANP) - Distributeur van onder meer schoolboeken Iddink Learning Materials in Ede is donderdag geraakt door een cyberaanval. Er zijn vermoedelijk persoonlijke data buitgemaakt of ingezien, maar het bedrijf zoekt nog uit hoeveel en welke. Iddink Learning Materials levert boeken en lesmateriaal aan middelbare scholen en aan leerlingen rechtstreeks. Het bedrijf zegt meteen te hebben ingegrepen.

4 uur geleden
KLM vliegt niet meer over Iran en Israël

SCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt per direct niet meer over Iran en het grootste deel van Israël. Dit doet de luchtvaartmaatschappij "uit voorzorg" na signalen dat een Iraanse aanval op Israëlische doelen ophanden is. KLM blijft wel vliegen op de Israëlische stad Tel Aviv, aan de kust van de Middellandse Zee.

5 uur geleden
Wegblokkade klimaatactivisten bij provinciehuis Haarlem beëindigd

HAARLEM (ANP) - Een blokkade van een weg langs het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem door Extinction Rebellion (XR) en de actiegroep Kappen met Kolen is zaterdagochtend beëindigd. Dat meldt de gemeente Haarlem. Vijf mensen zijn opgepakt.

6 uur geleden
Politie onderzoekt ontvoering in Amsterdam, slachtoffer ongedeerd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie onderzoekt een ontvoering die woensdagmiddag plaatsvond in Amsterdam-Buitenveldert. Dit meldt de politie zaterdagochtend. De ontvoerde man is later ongedeerd teruggevonden. Een verdachte is opgepakt.

9 uur geleden
Vertegenwoordiging in Teheran en Erbil zondag dicht om spanningen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran (Iran) en het consulaat in Erbil (Irak) blijven zondag 14 april uit voorzorg gesloten voor publiek. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten vanwege de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

9 uur geleden