
'Studenten moeten met honderden euro's minder rondkomen'
DEN HAAG (ANP) - Studenten moeten door de coronacrisis met honderden euro's minder per maand zien rond te komen. Dat zeggen de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United. Ze luiden al bijna twee maanden de noodklok over het uitblijven van financiële steun voor dit inkomensverlies.
Volgens de organisaties kiezen veel werkgevers ervoor om geen NOW-steun (tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) aan te vragen voor oproepkrachten of uitzendkrachten, en zetten bedrijven veel studenten aan de kant. Hierdoor hebben studenten sinds het uitbreken van de crisis gemiddeld zo’n 530 euro per maand aan inkomen verloren, becijferen de organisaties. Dat komt neer op ongeveer de helft van een gemiddeld studentenbudget.
Uit protest gaan studenten woensdag massaal politici aanspreken op Twitter onder de hashtag #nietmijnschuld en #duurtlang. "Er wordt de komende dagen verder onderhandeld over een nieuwe NOW-regeling", legt voorzitter Bas van Weegberg van FNV Young & United uit. "Laat één ding helder zijn: wij laten niet gebeuren dat studenten en flexwerkers minder gecompenseerd worden dan vaste medewerkers." Voorzitter Alex Tess Rutten van LSVb vult aan: "We wachten al weken op een extra noodoplossing voor studenten die tussen wal en schip vallen. Elke dag maken studenten de afweging: huur betalen, boodschappen doen of achterlopen op je zorgverzekering. Dat is onacceptabel."
Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 zijn studenten in hoge mate financieel afhankelijk geworden van extra inkomsten uit bijbanen. Om de structurele afhankelijkheid van de bijbaan te verminderen voeren de LSVB en FNV Young & United sinds vorig jaar gezamenlijk actie voor afschaffing van het leenstelsel en herinvoering van een basisbeurs.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
20 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd bijna 10 procent lager gezet.
22 minuten geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
1 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De export van China is in april opnieuw flink gestegen. Vooral naar andere Aziatische landen en Europa nam de Chinese uitvoer toe. De Chinese export naar de Verenigde Staten nam echter fors af door de hoge importheffingen op Chinese goederen van de Amerikaanse president Donald Trump.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
3 uur geleden