Studenten krijgen onterechte boetes voor studiebeursfraude terug
DEN HAAG (ANP) - Alle studenten die een boete of terugvordering van studiefinanciering hebben gekregen omdat zij fraude zouden hebben gepleegd met de uitwonendenbeurs, krijgen hun geld terug. In het selectieproces was sprake van indirecte discriminatie: studenten uit wijken met veel bewoners met een migratieachtergrond werden veel vaker gecontroleerd. Daarmee is het bewijs voor de fraude in alle gevallen onrechtmatig, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
Minister Eppo Bruins (Onderwijs) trekt in totaal 61 miljoen euro uit om de boetes terug te betalen. Ruim 10.000 studenten, die tussen 2012 en 2023 zijn gecontroleerd en beboet, komen in aanmerking voor de compensatie. Het ministerie meldt later wanneer de (oud-) studenten hun geld terugkrijgen en hoe het proces verder verloopt.
De rechtbank Overijssel oordeelde onlangs in een zaak dat het verkregen bewijs van de vermeende fraude niet rechtmatig was verkregen, en dat het daarmee niet gebruikt mocht worden. Het ministerie wil meer van dergelijke zaken voorkomen, en kiest er daarom voor om van tevoren al te compenseren. Het kabinet zegt ook lessen te hebben getrokken uit de fouten rondom de toeslagenaffaire.
Eerder maakte toenmalig onderwijsminister Robbert Dijkgraaf al excuses voor de "indirecte discriminatie bij de controles van DUO". Hij benadrukte toen dat van directe discriminatie geen sprake was. "Gegevens met betrekking tot afkomst, zoals migratieachtergrond, speelden geen rol."
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Justitieminister David van Weel wil dat er in de Europese Unie vaart wordt gemaakt met de aanpak van onlinekinderporno. Het wetsvoorstel dat donderdag bij de ministers van Justitie op tafel lag, ging Nederland en negen andere lidstaten waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Finland echter te ver. Van Weel hoopt dat er zo snel mogelijk een EU-voorstel komt dat wel voldoende steun kan krijgen.
10 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins gaat niet mee in de kritiek dat hij te weinig betrokken was bij de onderhandelingen tussen de coalitie en een aantal oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. Bij oppositiepartijen en coalitiepartijen als de PVV klonk de afgelopen weken het verwijt dat de bewindsman vroeger had moeten beginnen om steun te vinden voor zijn begroting. Deze vertimmeren is "een parlementair proces waar partijen over gaan", ging de minister voor aanvang van het debat in de verdediging.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Woensdag wordt duidelijk of de coalitie en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 tot een akkoord kunnen komen over de onderwijsbegroting. Het is dan "erop of eronder", zei Mirjam Bikker van de ChristenUnie na een kort overleg. Het probleem is de dekking, aldus Henri Bontenbal van het CDA.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP hebben het overleg met de coalitie over de onderwijsbezuinigingen dinsdagmiddag hervat. "Zolang er geen uitkomst is, kan het beide kanten op", zei ChristenUnie-leider Mirjam Bikker bij binnenkomst op de vraag of de onderhandelingen ook konden mislukken.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de ChristenUnie neemt afstand van de "polariserende" motie van VVD'er Bente Becker over het bijhouden van gegevens van mensen met een migratieachtergrond. In het weekend gaf de SP al aan dat het achteraf verkeerd was geweest om de motie vorige week te steunen.
2 dagen geleden