
Studenten krijgen hulp astronauten bij plannen voor betere wereld
NOORDWIJK (ANP) - Studenten krijgen de kans om een jaar lang te werken aan innovaties waarvan zij denken dat die de wereld kunnen veranderen. Ze krijgen daarbij hulp van astronauten en andere deskundigen. Hun ideeën mogen overal over gaan, "van de aarde en de mensheid tot technologie, kunstmatige intelligentie en meer".
Astronaut André Kuipers heeft het project NL MOONSHOTS '24 zondag gelanceerd. Dat deed hij tijdens de open dag van ruimtevaartcentrum ESTEC in Noordwijk, tijdens het Weekend van de Wetenschap.
Studenten van mbo's, hogescholen en universiteiten hebben tot januari om hun ideeën aan te dragen. Teams uit Groningen, Delft en Eindhoven hebben zich al aangemeld. Over hun ideeën willen de initiatiefnemers nog niets zeggen.
Scholen bezoeken
Het project loopt tot 2 oktober volgend jaar. Dan is Nederland gastheer van een congres van de internationale club van astronauten, de Association of Space Explorers. "Dan is het twintig jaar na mijn eerste ruimtereis", legt Kuipers uit.
Het congres is van 29 september tot en met 6 oktober volgend jaar in Noordwijk. Meer dan honderd mensen die in de ruimte zijn geweest, komen daar naartoe om te bespreken hoe ruimtevaart de maatschappij vooruit kan helpen, en om jongeren te inspireren. Ook gaan ze het land in om scholen te bezoeken. Het congres wordt georganiseerd door de ruimtevaartorganisatie van Nederland, het Netherlands Space Office. Dat krijgt steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Geneesmiddel
Tijdens het astronautencongres zal Kuipers een nieuw project onthullen. Basisscholieren en middelbare scholieren kunnen volgend schooljaar hun eigen satellieten en verkenners ontwerpen en bouwen.
Het woord moonshot ontstond in de jaren 60, toen de Verenigde Staten in een paar jaar tijd erin slaagden mensen naar de maan en terug te brengen. Tegenwoordig heeft het ook een andere betekenis gekregen, namelijk een ambitieus idee met mogelijk grote gevolgen. In 2020 sloegen wetenschappers bijvoorbeeld wereldwijd de handen ineen om samen te werken aan een geneesmiddel tegen het coronavirus, en er loopt ook een moonshot tegen kanker.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
21 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
23 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden