Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studenten in Zwolle prikken zorgpersoneel

Studenten in Zwolle prikken zorgpersoneel

ZWOLLE (ANP) - Een vaccinatielocatie voor zorgpersoneel in Zwolle wordt "nagenoeg volledig bemenst" door studenten van acht verschillende mbo-opleidingen. Directeur Jan Ernst van Driel van het Deltion College vertelt vrijdag dat er per dag zo'n dertig studenten op de locatie aanwezig zijn om de intake te doen en prikken te zetten. "Dan zijn er verder nog een paar mensen van GGD IJsselland aanwezig."

De mbo-studenten doen opleidingen verschillend van doktersassistent tot verpleegkunde en zijn daardoor al bevoegd om prikken te zetten. Ze zijn ingezet bij een tijdelijke priklocatie om medewerkers van ziekenhuizen en zorginstellingen van een boostervaccin te voorzien. Afgelopen woensdag zijn de studenten begonnen en volgende week wordt de locatie weer opgeheven. "Er is zeker een kans dat de studenten ook in januari ingezet worden bij een andere locatie, dat zijn we nu aan het bespreken", vertelt Van Driel.

De acht scholen, waaronder het Deltion College, hebben zich georganiseerd en zijn rechtstreeks in gesprek gegaan met de regionale GGD. "Dat helpt", vertelt de directeur. Die centrale organisatie ontbreekt volgens hem nog veel bij de landelijke GGD. "De hulp bij de vaccinatielocaties zijn vrijwel allemaal regionaal georganiseerd. Er is geen crisisorganisatie. Dat is het probleem."

Crisissituatie

"Ik sta niet in de schoenen van meneer De Jonge, er zullen heel veel mensen nodig zijn", erkent Van Driel. "Maar in een echte crisissituatie heb je een richting nodig. Dat één iemand zegt: jij doet dit en jij doet dat. Je stuurt bij waar nodig. Als je echt wilt, kun je in januari alle studenten die kunnen prikken uitroosteren van hun opleiding en ze inzetten op grote vaccinatielocaties. Nu is het allemaal vrijwillig en dan blijft het kijken wat er wel past en wat niet."

Meer medische opleidingen laten vrijdag weten door regionale GGD'en benaderd te zijn voor de hulp van hun studenten. Hoeveel van hun studenten ingezet zijn, weten de scholen vaak niet. Ze kunnen soms alleen hun studenten wijzen op vacatures bij de GGD.

De medische faculteit in Maastricht zegt afgelopen donderdag benaderd te zijn door de GGD Zuid-Limburg. Bij hen vroeg de GGD specifiek om artsen, bijvoorbeeld voor supervisie op de vaccinatielocatie, en administratief personeel. "Het is nog niet duidelijk of wij deze medewerkers kunnen vinden", zegt de woordvoerder vrijdag daarover.

Meer uit Binnenland

CKM wil hardere aanpak klanten minderjarige prostituees

DEN HAAG (ANP) - Klanten die moedwillig seks hebben met (minderjarige) slachtoffers van mensenhandel moeten harder aangepakt worden. Ook dient deze groep beter in beeld te worden gebracht. Daarvoor pleit het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in het rapport 'Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2022'.

28 minuten geleden
Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Westerkerk

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

4 uur geleden
Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal dicht

AMSTERDAM (ANP) - Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

4 uur geleden
Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

8 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

12 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

12 uur geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

13 uur geleden