Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studenten Delft, Groningen en Twente strijden in zonneautorace

Studenten Delft, Groningen en Twente strijden in zonneautorace

AGADIR (ANP) - Studententeams uit Delft, Groningen en Twente nemen het deze week in Marokko tegen elkaar op in de zonneautorace Solar Challenge. Met racewagens die rijden op zonne-energie proberen de drie Nederlandse en nog vier andere teams tot en met vrijdag zo snel mogelijk 2500 kilometer af te leggen.

De race die start en finisht in de West-Marokkaanse havenstad Agadir is het alternatief voor de World Solar Challenge in Australië, die wordt gezien als het wereldkampioenschap zonneracen. Door strenge Australische coronabeperkingen lukte het niet om die race te organiseren.

Het nieuwe evenement in Marokko is met zeven teams een stuk kleiner dan de laatste in Australië in 2019, toen er volgens Classic Events zo’n vijftig auto’s aan de start verschenen. De Nederlandse organisator van de zonnerace zegt dat behalve de Japanse afgevaardigden wel alle topteams dit jaar aanwezig zijn.

De organisatie kreeg een krappe week van tevoren te maken met het vliegverbod vanuit de Marokkaanse overheid. Dat geldt sinds donderdag voor vluchten van en naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De race liep geen gevaar, omdat alle teams al aanwezig waren, aldus een woordvoerder. De organisatie heeft medewerkers en media via Brussel laten vliegen.

Iedere dag wordt een route van ongeveer vijfhonderd kilometer verreden over de openbare weg door gebergtes en door de woestijn. Het team dat over alle dagen genomen met zijn zonnewagen de snelste tussentijden heeft genoteerd, wint. De finish is vrijdagmiddag.

Meer uit Binnenland

Overijssel neemt stikstofmaatregelen om boeren te helpen

ZWOLLE (ANP) - Landbouwgrond in handen van de provincie Overijssel mag de komende tijd niet bemest worden, kondigt de provincie Overijssel vrijdag aan. Dat moet de stikstofuitstoot in 2023 verminderen. De stikstofruimte die hiermee ontstaat, wordt ingezet om niet te hoeven ingrijpen bij boeren die nog geen natuurvergunning hebben.

28 minuten geleden
Borsele: bewoners goed informeren bij komst kerncentrales

BORSELE (ANP) - Als het kabinet definitief ervoor kiest om in het dorp Borssele (Zeeland) twee nieuwe kerncentrales te bouwen, dan moeten inwoners zo goed mogelijk op de hoogte worden gehouden welke gevolgen dat voor ze heeft, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Vrijdag werd bekend dat het kabinet de voorkeur geeft aan Borssele voor de komst van de nieuwe kerncentrales.

43 minuten geleden
Veel last van lawaai F-35's, maar gedoogd om veiligheid Nederland

VENRAY (ANP) - Bewoners rond vliegbasis De Peel hebben tijdens een testdag op 18 oktober last gehad van het kabaal van overvliegende F-35 straaljagers. Desondanks lieten veel van hen weten het belangrijk te vinden dat Nederland een sterke defensie heeft, nodig om Nederland te beschermen. Dat is de uitkomst van een vrijdag gepubliceerd belevingsonderzoek na vluchten door F-35's vanaf de voormalige luchtmachtbasis.

45 minuten geleden
Amsterdam komt met subsidie voor activiteiten slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam stelt volgend jaar 400.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners en organisaties die een activiteit willen organiseren rond de afschaffing van de slavernij. In 2023 wordt herdacht dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied werd afgeschaft.

52 minuten geleden
Slechtere toetsen door te veel CO2 in de klas

MAASTRICHT (ANP) - Hoe meer CO2 in een klaslokaal rondgaat, hoe minder goed basisschoolleerlingen presteren op hun toetsen, meldt de Universiteit Maastricht op basis van onderzoek. De slechte luchtkwaliteit vertraagt zo de ontwikkeling van leerlingen, met name als het gaat om rekenen en lezen.

1 uur geleden
JOGG: verbod op kindermarketing ongezond eten is goede stap

DEN HAAG (ANP) - Dat het kabinet van plan is om op kinderen gerichte reclame voor ongezond eten en drinken aan banden te leggen, is "een onwijs goede stap, maar nog lang niet genoeg, we zijn nog lang niet klaar". Dat zegt Marjon Bachra, directeur van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), een organisatie die zich inzet voor een gezondere leefstijl.

1 uur geleden
Begeleider medisch kinderdagverblijf vervolgd voor ontucht

DEN BOSCH (ANP) - Een 56-jarige man die bij een medisch kinderdagverblijf in Waalre werkte, wordt door het OM vervolgd voor ontucht en het bezit van kinderporno. Hij zou op het kinderdagverblijf ontucht hebben gepleegd met een 5-jarig jongetje.

1 uur geleden