Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studenten betalen volgend collegejaar 105 euro meer collegegeld

Studenten betalen volgend collegejaar 105 euro meer collegegeld

DEN HAAG (ANP) - Studenten op de universiteit en in het hbo moeten vanaf september 2023 een bedrag van 2314 euro betalen om te mogen studeren, 105 euro meer dan in het collegejaar dat binnenkort van start gaat. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs naar aanleiding van berichtgeving in universiteitsblad DUB.

Normaal gesproken volgt de verhoging van het collegegeld de inflatie in april. Maar omdat die dit jaar zo uitzonderlijk hoog was, heeft het kabinet gekeken naar de gemiddelde inflatie over twaalf maanden. Met deze nieuwe rekenmethode wil het kabinet voorkomen dat studenten worden verrast als de inflatie plots omhoog schiet en daarmee ook hun collegegeld.

De verhoging van het collegegeld in september 2023 pakt door de nieuwe rekenmethode lager uit. Volgens de oude methode zouden studenten dan 2420 euro moeten betalen, maar het uiteindelijke bedrag wordt ruim 100 euro lager door de nieuwe berekening. Dijkgraaf wil het lesgeld op het mbo op dezelfde manier gaan verhogen.

Technische maatregel

"Ik hoor en begrijp de zorgen van studenten over de stijgende kosten voor onder meer boodschappen en energie", zegt de minister in een toelichting. Hij noemt het een "technische maatregel" die hij hoe dan ook had willen doorvoeren en die losstaat van eventuele koopkrachtmaatregelen voor studenten.

In het aankomende studiejaar, dat in september begint, moeten voltijdstudenten in het hoger onderwijs 2209 euro betalen. Een jaar eerder bedroeg het collegegeld slechts 1084 euro omdat het kabinet studenten financiƫle ademruimte wilde geven in coronatijd.

Meer uit Binnenland

Ook redacties AD, Parool, FD en NU.nl leggen uur werk neer

DEN HAAG (ANP) - Ook de redacties van het AD, Het Parool, Het Financieele Dagblad (FD) en NU.nl zullen donderdagochtend een uur het werk neerleggen uit onvrede over de lopende cao-onderhandelingen. Dat heeft Milen van Boldrik aan het ANP laten weten namens de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), die de redacties ondersteunt bij de onderhandelingen.

9 minuten geleden
400 aanmeldingen voor piekbelastersregeling stikstof

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan vierhonderd veehouders die nabijgelegen natuurgebieden zwaar vervuilen, hebben zich aangemeld voor een uitkoopregeling die op zogenoemde 'piekbelasters' is gericht, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook zijn er tot nu toe 358 aanmeldingen binnengekomen voor de algemene stoppersregeling die in het leven is geroepen om de stikstofuitstoot te verminderen. Bij nog eens 215 aanmeldingen was het de boer, die de aanvraag deed, niet duidelijk of die in aanmerking komt voor de algemene of de gerichte regeling. Daarmee komt het totaal op bijna duizend aanvragen.

13 minuten geleden
Asieladvocaat: meer mogen werken doet recht aan asielsituatie

AMSTERDAM (ANP) - Dat asielzoekers in afwachting van hun asielprocedure vanaf nu meer dan 24 weken per jaar mogen werken, doet recht aan de asielsituatie van dit moment. Dat zegt advocaat Igna Oomen namens de Vereniging Asieladvocaten & -Juristen Nederland. "Zeker nu die procedure vijftien maanden of meer duurt. Dan al die tijd duimen zitten draaien is voor niemand gezond."

14 minuten geleden
COA: zonder structurele oplossingen blijft druk op opvang hoog

TER APEL (ANP) - De druk op de asielopvang blijft hoog zolang er geen structurele oplossingen komen. En de mensen die in de asielopvang werken, lopen op hun laatste benen, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten.

35 minuten geleden
Kabinet past regels aan: asielzoeker mag direct hele jaar werken

DEN HAAG (ANP) - Na de uitspraak woensdag van de Raad van State, past het kabinet de regels aan waardoor asielzoekers per direct wel meer dan 24 weken per jaar mogen werken. Dat maximum, dat het UWV hanteerde bij het geven van werkvergunningen aan asielzoekers, is onrechtmatig volgens de hoogste bestuursrechter.

36 minuten geleden
Politie gaat uit van opzet na brand in gemeentehuis Soest

SOEST (ANP) - De brand die in de nacht van maandag op dinsdag korte tijd woedde in het gemeentehuis van Soest is aangestoken. Dat meldt de politie. Er zijn voldoende aanwijzingen voor en die worden allemaal onderzocht, zegt een woordvoerster.

52 minuten geleden
Miljoenen voor Utrechts onderzoek naar duurzame oplossing PFAS

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht heeft 2,45 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gekregen om onderzoek te doen naar duurzame methodes om PFAS te verwijderen en te vernietigen. De universiteit heeft voor het onderzoek een voormalige brandblusoefenlocatie op de eigen campus verontreinigd met PFAS, chemische stoffen die in veel producten voorkomen, maar die heel moeilijk afbreekbaar zijn. Onderzoekers van allerlei faculteiten en onderzoeksgroepen gaan in dit PFAS Living Lab aan de slag, aldus de universiteit woensdag.

56 minuten geleden