
Strikte voorwaarden bij aanleg 5G-netwerken
BRUSSEL (ANP) - Bij de aanleg van snelle 5G-netwerken is het cruciaal spionage en cyberaanvallen door (bedrijven uit) niet-EU-landen te voorkomen. De Europese Commissie heeft daarom met instemming van de lidstaten een soort gereedschapskist samengesteld die de veiligheidsrisico’s moet afdekken. Daarbij worden "alle beschikbare instrumenten" ingezet.
Er komt geen verbod op producten van het Chinese bedrijf Huawei zoals de Amerikaanse regering eist, maar aan telecomproviders worden in de zogenoemde toolbox wel strikte voorwaarden gesteld. Zo moet van leveranciers een risicoprofiel worden gemaakt. Zij kunnen op grond daarvan worden uitgesloten bij de aanleg van de "kritieke en gevoelige" kernnetwerken. In Nederland besloot KPN eerder het 5G-kernnetwerk door een westers bedrijf te laten aanleggen.
De Europese internetinfrastructuur moet vanwege het strategische belang aan "de hoogste veiligheidsstandaarden" voldoen, zegt EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt). In de omslag naar een nog digitalere economie kan de 5G-technologie bijvoorbeeld worden ingezet in de transportsector, gezondheidszorg en landbouw. "Maar alleen als we onze netwerken veilig maken", waarschuwt vicevoorzitter Margrethe Vestager. Het is volgens haar zaak niet te afhankelijk te worden van één leverancier. Nokia en Ericsson leveren naast Huawei ook 5G-apparatuur.
Uitrol digitale ruggengraat
Een goede afstemming tussen EU-landen is onmisbaar. De uitrol van de toekomstige 'digitale ruggengraat’ is echter een zaak van de lidstaten, die eerder al een gezamenlijke inventarisatie van de kwetsbaarheden hebben opgesteld. Van hen wordt verwacht dat ze op 30 april de eerste stappen hebben gezet om de aanbevelingen uit te voeren.
De omzet van de mondiale 5G-markt wordt geschat op 225 miljard euro in 2025. De commissie verwacht dat eind dit jaar de eerste 5G-diensten beschikbaar zijn in 138 Europese steden.
Meer uit Financieel
WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Duitse autofabrikant Volkswagen gaat mogelijk auto's van dochtermerk Audi in de Verenigde Staten produceren vanwege de Amerikaanse importheffing. Dit heeft topman Oliver Blume gezegd tegen de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.
12 uur geledenKYOTO (ANP) - Amerikaanse consumenten kunnen de langverwachte Switch 2 vanaf volgende week donderdag vooruitbestellen, meldt Nintendo. Het Japanse gamesbedrijf had de mogelijkheid om zogenoemde een pre-order te plaatsen voor de Switch 2 in de Verenigde Staten onlangs uitgesteld volgens verschillende media, waaronder techwebsite The Verge. Het bedrijf zou eerst de impact van de Amerikaanse importheffingen willen beoordelen.
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het huizentekort zal tot 2027 oplopen tot 453.000 door de huurbevriezing voor sociale huurwoningen dit en volgend jaar, een maatregel in de voorjaarsnota. Ook in de jaren daarna worden de doelen voor nieuwbouw niet gehaald. Hiervoor waarschuwt woningmarktconsultant Capital Value vrijdag.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid wil gebruikers van Chinese zeeschepen een extra toeslag laten betalen voor iedere keer dat ze aanmeren in de Verenigde Staten. De maatregel is bedoeld om het gebruik van Chinese schepen te ontmoedigen. De Amerikaanse president Donald Trump zegt bezorgd te zijn over de Amerikaanse afhankelijkheid van Chinese bouwers van zeeschepen.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Huishoudens die veel stroom verbruiken en weinig gas, profiteren het meest van de belastingverlaging op energie die het kabinet presenteert in zijn voorjaarsnota. Maar wie veel gas verbruikt profiteert veel minder, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise na een doorrekening. Tegenover een daling van de belasting op elektriciteit staat namelijk een hogere belasting op gas.
16 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering onderzoekt of centralebankvoorzitter Jerome Powell ontslagen kan worden. Dit heeft Kevin Hassett, directeur van de nationale adviesraad voor Economische Zaken van het Witte Huis, vrijdag tegen journalisten gezegd.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Consumentenbond reageert "teleurgesteld" op het gedaalde percentage van de schade die banken hebben vergoed aan slachtoffers van bankhelpdeskfraude. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) meldde eerder vrijdag dat banken in 2024 48 procent van de schade hebben vergoed. De Consumentenbond benadrukt dat dit percentage de afgelopen jaren "flink" is afgenomen.
16 uur geleden