Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strijkkwartet Vier32 opent Stadhuisconcerten Tholen

Strijkkwartet Vier32 opent Stadhuisconcerten Tholen

THOLEN - Zaterdagmiddag 18 juni zal de reeks Stadhuisconcerten, zoals die jaarlijks door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten wordt georganiseerd, worden geopend door het Strijkkwartet Vier32.

In een zomers getint programma spelen de vier strijkers kwartetten van Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart, die de titels dragen: “De Leeuwerik” en “Het Jacht-kwartet.

Weense klassieken

Joseph Haydn is misschien niet de ontdekker van het strijkkwartet, maar wel degene die het genre tot ongekende bloei heeft gebracht. Ook de vierdelige vorm danken we aan hem. Goethe, wiens favoriete componist Haydn was, schreef over het strijkkwartet: “Vier intelligente mensen die een conversatie met elkaar voeren.”

Aan het hof van Esterhazy verzorgde Haydn onder meer de kamermuziek. De kwartetten van opus 64 droeg hij op aan de Hongaarse violist Johann Tost, violist in het hoforkest, als dank voor het vinden van een uitgever voor zijn kwartetten. Haydn en Mozart ontmoetten elkaar in Wenen en raakten bevriend. Ze speelden samen in een strijkkwartet. Mozart schrijft in één van zijn brieven dat hij erg veel van z’n leraar en vriend Papa Haydn leerde, vooral over het schrijven van kamermuziek. Hij droeg 6 van z’n prachtigste kwartetten aan hem op, de Haydn-kwartetten. Het Jacht-kwartet is er ééntje van.

Met het oprichten van Strijkkwartet Vier32 ging een hartewens van de leden in vervulling: het spelen, onderzoeken, studeren en ten gehore brengen van klassieke strijkkwartetten. Zij benaderen de muziek zo authentiek mogelijk. Het spelen op oude instrumenten met darmsnaren en kennis van de uitvoeringspraktijk gaan daarbij hand in hand met het zoeken naar zeggingskracht en persoonlijke overgave. Een extra dimensie vormt de stemtoon a = 432 Herz die zij hanteren. Daarmee komen ze zo dicht mogelijk bij de in die tijd gebruikte stemtoon. Ook zou deze stemming de resonantie van de aarde èn van ons hart weerspiegelen.

Aanvang: 15.30 uur. Toegang: vrije gift. Info: www.keldermansconcerten.nl.

Meer uit Tholen

Werkzaamheden landbouwweg Poortvliet worden maandag hervat

POORTVLIET - De werkzaamheden aan de landbouwweg bij Poortvliet (N286) worden vanaf maandag 26 februari hervat. Deze weg wordt aangelegd om het landbouwverkeer te scheiden van het overige verkeer. Hierdoor hoeven de landbouwvoertuigen niet meer door het dorp te rijden.

1 uur geleden
Traumahelikopter geland in Poortvliet vanwege noodsituatie

POORTVLIET - Donderdagmorgen 22 februari om 11.05 uur is een medische noodsituatie ontstaan aan de Stoofstraat in Poortvliet.Voor de noodsituatie kwamen drie ambulances en een traumateam naar de locatie. De traumahelikopter landde hiervoor naast de ambulancepost van Poortvliet.Het is onduidelijk wat de toedracht van de noodsituatie was en hoe het met het slachtoffer gaat.

21 uur geleden
Code geel vanwege storm Louis: Vanavond zeer zware windstoten

ZEELAND - Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor vanavond vanwege de kans op zeer zware windstoten. Storm Louis bereikt dan ons land. "In het binnenland is tijdens stevige buien kans op windstoten van 90-100 km/uur. Later in de avond en komende nacht neemt de wind in kracht af", laat meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline weten.

1 dag geleden
Steekpartij in Sint-Annaland, politie doet onderzoek

SINT-ANNALAND - In de nacht van woensdag op donderdag heeft er een steekpartij plaatsgevonden in Sint-Annaland. Hierbij raakte een man licht gewond. Een vrouw zou hem gestoken en er daarna vandoor zijn gegaan. 

1 dag geleden
Thoolse perenboomgaard wordt tijdelijk een groene ontmoetingsplek

THOLEN - De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg wordt omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek. Met steun van het Stimuleringsfonds Samenleven stelt de gemeente 20.000 euro beschikbaar aan Natuurvereniging Tholen voor dit plan. De scholen en buurtbewoners worden bij het project betrokken.

1 dag geleden
Drie jubilarissen van Vogelvreugd gehuldigd om jarenlange lidmaatschap

THOLEN - Vogelvereniging Vogelvreugd organiseerde op vrijdagavond 9 februari haar jaarlijkse feestavond voor de leden en hun partners in de Meulvliet te Tholen. Ongeveer 35 personen genoten van een heerlijk warm en koud buffet, gevolgd door enkele rondjes bingo met leuke prijzen.

1 dag geleden
'105.000 mensen belanden na een val op de spoedeisende hulp'

SINT PHILIPSLAND - Fysiotherapeut Benjamin Brouwers gaf op woensdag 14 februari een lezing over valpreventie in dorpshuis De Wimpel. De aanwezigen hoorden verbijsterd dat er jaarlijks landelijk 105.000 mensen op de spoedeisende hulp belanden na een val, waarvan bijna de helft na een val in en rond het huis.

2 dagen geleden