Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strenge nieuwe maatregelen gelden tot 1 juni, definitief streep door evenementen

Strenge nieuwe maatregelen gelden tot 1 juni, definitief streep door evenementen

THOLEN - Het kabinet heeft zojuist nieuwe, strenge maatregelen geïntroduceerd. Het gaat om drie onderwerpen: samenkomsten worden verboden tot 1 juni, burgemeesters krijgen meer mogelijkheden om te handhaven en er gaan boetes ingezet worden. De nieuwe maatregelen betekenen onder andere dat evenementen rondom Koningsdag en Bevrijdingsdag niet door kunnen gaan.

Premier Rutte startte de persconferentie met lof voor alle mensen die zich goed aan de regels houden. "De meeste van ons houden zich aan de afspraken. Kijk naar lege straten, snelwegen en perrons. Bij heel veel mensen is de boodschap geland. Daar wil ik hulde over zeggen", liet Rutte weten. Tegelijkertijd haalde hij uit naar de mensen die níet de regels volgen. Daarbij richtte hij zich voornamelijk op jongeren. "Asociaal gedrag moet stoppen. Daarom worden de maatregelen aangescherpt. Zo bereik je het effect dat we willen: ouderen beschermen en voorkomen dat het zorgstelsel overbelast raakt."

De drie belangrijke maatregelen:

Alle samenkomsten worden verboden tot 1 juni, zonder ondergrens.

Er wordt geen grens van 100 mensen meer gehanteerd. Alle bijeenkomsten en evenementen worden verboden. En dat is tot 1 juni 2020, in plaats van tot 6 april. Alleen voor bruiloften en uitvaarten is er een kleine uitzondering. "Als we het virus willen controleren, dan hebben we geen andere keuze", stelt Grapperhaus. Voor scholen komen er alternatieve regels. Daarover wordt later meer bekend gemaakt.

Burgemeester krijgen meer mogelijkheden om te handhaven

Burgemeesters moeten via een noodverordening makkelijker kunnen optreden. Dat geldt bij locaties, groepsvorming en voor winkels. Burgemeester mogen bijvoorbeeld specifieke locaties gaan sluiten, zoals stranden en parken. Dat gebeurt in principe alleen als mensen er geen afstand houden. Zo kan de burgemeester straks ook winkels dwingen om de maatregelen beter na te leven, en anders kan de winkel gesloten worden.

Ook krijgen burgemeesters de bevoegdheid om een verbod op groepsvorming in te voeren. Dat geldt als drie of meer mensen niet de 1,5 meter in acht nemen en ze geen huishouden vormen. 

Boetes gaan ingezet worden

Om alle maatregelen na te laten leven, kunnen boetes worden ingezet. Dat geldt voor organisaties en winkels die zich niet aan de regels houden, maar ook voor mensen individueel. "En dat worden hoge boetes", aldus Grapperhaus. "Bij bedrijven gaat het om 4000 euro, bij individuelen om 400 euro."

Quarantaine
Ook quarantaine wordt verder aangescherpt. Als één persoon koorts heeft in een gezin, moet het gehele gezin voortaan thuis blijven. Kappers en nagelstudios móeten dicht. En fysiotherapeuten mogen enkel nog werken als er een indicatie is van een arts.

Ook is het dringende advies om geen bezoek van meer dan 3 mensen meer uit te nodigen. En wanneer je bezoek hebt, moet je minimaal anderhalve meter afstand houden.

Meer uit Tholen

Twee dagen lang feest voor 75-jarig jubileum PJZ

THOLEN - De Plattelands Jongeren Zeeland (PJZ) vierden afgelopen weekend het 75-jarig bestaan met twee feestavonden in de schuur van de familie Geluk.

3 uur geleden
Aan de keukentafel bij Daan Adriaansen: 'ICT was altijd mijn hoofdkey'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Daan Adriaansen. 

1 dag geleden
Vrijmibotho steunt dit jaar niet één, maar twee goede doelen

THOLEN - Ook dit jaar vindt er op Tholen in juni weer een Vrijmibotho plaats. En dit jaar steunt het evenement niet één, maar twee lokale goede doelen.

2 dagen geleden
Weerbericht Tholen: 'Hoge zonkracht tijdens lang pinksterweekend'

THOLEN - De dagen worden langer en dit betekent dat de zon steeds feller kan gaan schijnen. Komende dagen wordt op uitgebreide schaal zonkracht 7 bereikt. Dat meldt Weeronline.Vergeet dus niet zonnebrandcrème te gebruiken als je midden op de dag naar buiten gaat!

3 dagen geleden
Sarah maakte de afgelopen vijf jaar 150 duiken: 'Tholen heeft iets wat België niet heeft'

In vijf jaar tijd maakte Sarah zo’n 150 duiken. Afgelopen weekend was zij ook aanwezig bij het duikkamp op Tholen. Haar twee kinderen (13 en 16 jaar) duiken ook. Zij zijn ooit uit verveling op vakantie begonnen met duiken. 

4 dagen geleden
Bruno heeft al 45 jaar duikervaring: 'Op plaatsen zoals Tholen doen wij 40 duiken per jaar'

Met zijn 45 jaar duikervaring noemt Bruno Goyvaerts zichzelf ‘een ouwe rakker’. Hij geeft aan zo’n beetje de hele wereld al verkend te hebben. Maar op plaatsen als de Oosterschelde komt hij toch nog wel het meest. “Op dit soort plaatsen doen wij zo’n 30 tot 40 duiken per jaar.”

5 dagen geleden
Proef met wasbare luiers vanaf morgen van start

THOLEN - In Tholen en Reimerswaal start vanaf morgen een proef met wasbare luiers. In beide gemeenten begint een groep jonge ouders met het gebruiken van de herbruikbare luiers. Met de proef willen de gemeenten jonge ouders stimuleren de enorme hoeveelheid luierafval te beperken.

6 dagen geleden