
'Streektoneel leeft echt in Zeeland'
YERSEKE – Toneelvereniging Kom t'r us ni kiek'n brengt vanaf zaterdagavond (1 februari) vier maal haar jaarlijkse voorstelling op de planken. Dit keer speelt de club, die al zijn stukken in het Zeeuws opvoert, 'Een Waterdicht idee 2.0'.
Dat doet ze voor het eerst niet één maar twee keer in Wemeldinge, omdat de animo hier de voorgaande jaren groot bleek.
Spanning
De Yersekse vereniging is ruim veertig jaar geleden opgericht. De aanleiding was een actie om geld in te zamelen voor de verbouwing van de hervormde kerk. De spelers hadden zoveel lol dat ze besloten een club op te richten. Die bestaat nu uit negen spelers, een regisseuse, twee souffleuses en zes decorbouwers. Volgens voorzitter Philip Dijkwel staat het plezier nog steeds centraal. “We vinden het allemaal ontzettend leuk om toneel te spelen. De meeste lol hebben we op de oefenavonden, want tijdens de voorstellingen is er toch vaak wat spanning.”
Afslankinstituut
Niet alleen vinden de spelers van de vereniging het belangrijk om zelf veel te lachen, ook willen zij hun publiek een leuke avond bezorgen. Daarom kiezen zij er altijd voor een komedie of blijspel op te voeren. “We spelen geen zware stukken. Gewoon lekker lachen. We proberen een plezierige avond voor de toeschouwers te creëren door de dingen een beetje uit te vergroten. Onze nieuwe voorstelling gaat bijvoorbeeld over een afslankinstituut. Er komen personages langs die allemaal verschillende therapieën ondergaan. Er gebeurt van alles. Sommige stukjes hebben we zelf bedacht en een groot deel van de voorstelling is in dialect, dus we hebben de teksten moeten aanpassen. Het is een heel herkenbaar thema voor veel mensen. Ook hebben we geprobeerd dingen uit de omgeving mee te pakken, zodat het nog meer vertrouwd voelt voor het publiek.”
Streektoneel
Dijkwel vindt dat er behoorlijk wat verenigingen in de regio zijn, zoals in Schore, Hansweert en Baarland. "Aangezien onze voorstellingen en die van andere groepen goed bezocht worden, vind ik dat het streektoneel hier echt leeft. Wat het ledenaantal betreft gaat het bij ons de afgelopen jaren ook goed. We hebben een periode gehad dat het bijna gebeurd was, maar na een oproep hebben we genoeg spelers kunnen werven om door te gaan.”
Datums
De show is op zaterdagavond 1 februari te zien in dorpshuis De Meiboom in Krabbendijke, op vrijdagavond 7 en zaterdagavond 8 februari in dorpshuis De Wemel in Wemeldinge en op zaterdagavond 15 februari in mfc Tehaere in Yerseke. Kijk voor kaarten op www.toneelyerseke.nl.
BIJDRAGE JESSICA ROVERS
Meer uit Beveland
EINDEWEGE - Begin volgend jaar start de aanleg van glasvezel bij bedrijventerrein Eindewege.
14 uur geledenHEINKENSZAND - Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente één. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.
15 uur geledenHEINKENSZAND - Voor de elfde keer organiseren de gezamenlijke kerken van Heinkenszand hun jaarlijkse kerstdiner voor alleenstaande ouderen in Heinkenszand. Een initiatief dat 12 jaar geleden is geboren, elk jaar is georganiseerd en slechts werd onderbroken door de coronabeperkingen.
1 dag geledenGOES - Voor Stadsboerderij Kom Us Kieke in Goes, een dagbestedingslocatie van zorgorganisatie Gors, begint volgend jaar de bouw van een nieuw pand aan de Watervlietweg.
1 dag geledenWISSENKERKE - De provincie Zeeland verleent subsidie voor twee projecten die de beschikbaarheid voor zoet water in Zeeland stimuleren. Er gaat 134.851 euro naar een praktijkproef met zogeheten kreekruginfiltratie op Noordgouwe en 27.000 euro naar landschappelijke inpassing van zoetwaterbassins op Noord-Beveland.
1 dag geledenGOES - Hij is het niet, maar Cees van den Bos klinkt al aardig ingeburgerd als Goesenaar. De burgemeester van Urk is voorgedragen als burgervader van Goes en hij blijkt de gemeente goed te kennen. “Ik heb een Schouws accent, want ik ben geboren en getogen op Schouwen-Duiveland, maar ik hou van Goes en kan niet wachten om er aan de slag te gaan", vertelt de 43-jarige Van den Bos. “Ik heb op de havo gezeten in Goes en er meerdere stages gelopen. Met mijn gezin bezoek ik Goes ook regelmatig. De gemeente heeft zoveel plussen dat ik deze kans niet kon laten lopen", zegt hij over de vacature die vrijkwam nadat Margo Mulder in juni vertrok als burgemeester van Goes.
1 dag geledenGOES - De NVBS, vereniging van spoor- en tramliefhebbers, organiseert vrijdag 8 december in hotel Terminus in Goes een lezing. Jan Strooband gaat in op 'Turkije voordat de toeristenstroom op gang kwam'.
2 dagen geleden