Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Streefgetal van 50.000 bedden voor Oekraïners in zicht

Streefgetal van 50.000 bedden voor Oekraïners in zicht

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten realiseerden sinds maandag ruim 2500 extra bedden voor gevluchte Oekraïners. Met de nu 49.393 beschikbare bedden is het streefgetal van 50.000 bijna gehaald.

In maart stelden de 25 veiligheidsregio's zich ten doel om 50.000 opvangplekken vrij te maken voor Oekraïense vluchtelingen. Dat aantal moest halverwege mei worden gehaald, maar komt nu dus in zicht. In aanloop naar de zomer moet het aantal opvangplekken doorgroeien naar 75.000.

Deze week meldden zich relatief veel Oekraïners bij de gemeentelijke opvang. Door zowel deze stijging als de stijging van het aantal beschikbare bedden, bleef de bezettingsgraad van de bedden steken op 82 procent. Wel zijn er de afgelopen weken sterke schommelingen zichtbaar in de beschikbaarheid van opvangplekken en het aantal mensen dat zich meldt.

Sinds dinsdag schreven 1450 Oekraïense vluchtelingen zich in bij Nederlandse gemeenten. In totaal zijn er daarmee 61.060 Oekraïners geregistreerd. 40.522 mensen hebben onderdak gevonden bij de gemeentelijke opvang. Ruim 20.000 vluchtelingen hebben onderdak elders, bijvoorbeeld bij gastgezinnen.

Meer uit Binnenland

Rutte ziet nog geen groot grondoffensief in Rafah, is wel bezorgd

DEN HAAG (ANP) - De militaire operatie van Israël in Rafah in het zuiden van de Gazastrook is volgens demissionair premier Mark Rutte nog niet het grote grondoffensief dat al langer wordt aangekondigd. Wel heeft hij "hele grote zorgen" over de militaire operatie.

46 minuten geleden
Tientallen demonstranten bij universiteitsbieb in centrum Utrecht

UTRECHT (ANP) - Ruim vijftig mensen demonstreren bij de Universiteitsbibliotheek in Utrecht tegen de situatie in de Palestijnse gebieden. Na een bericht van de regionale zender RTV Utrecht zegt de Universiteit Utrecht met de demonstranten te willen praten. "Ons uitgangspunt is dat we willen kijken of we duidelijke afspraken kunnen maken. We hebben huisregels, maar op de inhoud van dat gesprek willen we nu nog niet vooruitlopen", aldus een woordvoerster.

52 minuten geleden
Rutte: nu Amalia zichtbaarder wordt, gaat ze meer kosten maken

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat prinses Amalia vanaf 1 januari haar onkostenvergoeding van 1,5 miljoen per jaar niet meer gaat terugstorten. Ze wil het geld gebruiken voor het opbouwen van een secretariaat en reserveringen voor woon- en werkverblijf. "Haar studie vordert en ze wordt steeds zichtbaarder", zei Rutte in een toelichting aan de pers.

58 minuten geleden
Politie slaat in op demonstranten UvA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag ingeslagen op betogers die meedoen aan een demonstratie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. Zeker twee agenten zouden een wapenstok hebben gebruikt. Het gebeurde ter hoogte van het Holocaust Namenmonument.

1 uur geleden
Honderden betogers bij nieuwe demonstratie UvA

AMSTERDAM (ANP) - Bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben zich dinsdagmiddag honderden mensen verzameld om solidariteit te uiten met pro-Palestijnse studenten die daar maandag een protestkamp opzetten en door de politie uiteindelijk werden verwijderd.

1 uur geleden
Sywert van Lienden wint kort geding over geld voor advocaat

AMSTERDAM (ANP) - Sywert van Lienden heeft het kort geding gewonnen tegen Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) om een geldbedrag dat hij nodig heeft om een advocaat te kunnen betalen in de mondkapjesaffaire. Het gaat om een bedrag van 100.000 euro waar volgens de rechter onterecht beslag op is gelegd en dat bedoeld is voor rechtsbijstand.

2 uur geleden
Pro-Palestijns protest op campus TU Delft

DELFT (ANP) - Enkele tientallen mensen hebben dinsdag op het terrein van de TU Delft gedemonstreerd tegen het Israëlische optreden in de Gazastrook. Volgens de universiteit ging het om 35 tot 40 mensen. Tegen het einde van de middag maakten ze een einde aan hun protest, zoals beloofd. "Hun tent is afgebroken, de kartonnen borden zijn verwijderd. Een klein groepje zit nog in de zon in het gras. Het is vredig verlopen", aldus de universiteit.

2 uur geleden