Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strandje Baarland kan er straks weer vier jaar tegenaan

Strandje Baarland kan er straks weer vier jaar tegenaan

BAARLAND - Het strandje van Baarland krijgt er volgende maand 20.000 kubieke meter zand uit de Westerschelde bij. Dan is er weer genoeg zand om de komende vier jaar te kunnen recreëren op het strandje, laat de gemeente Borsele weten.

Sinds jaren werken Comfortcamping Scheldeoord en de gemeente Borsele samen aan het herstel en onderhoud van het strandje van Baarland. ‘Sinds 1965 was er al sprake van een gemeentelijk recreatiestrand, maar door bijvoorbeeld slibstortingen en de dijkverzwaring in 1988 waren het strandje en haar recreatiefunctie verloren gegaan’, aldus de gemeente.

In 2006 is het strand voor het eerst in ere hersteld door een zandopspuiting van ruim 20.000 kubieke meter. ‘Omdat de Vlaamse overheid de vaargeul van de Westerschelde onderhoudt, zag Rijkswaterstaat de kans om tegen de laagst maatschappelijke kosten het strandje op te spuiten. In plaats van het gebaggerde zand af te zetten buiten de vaargeul van de Westerschelde, deden de partijen de toezegging om enkel tegen de meerkosten het zand door de rainbow-techniek op te spuiten. Dat opspuiten gaat met een snelheid van 60 kubieke meter per minuut.’

Stroming en storm

Sindsdien krijgt het strandje iedere vier jaar nieuw zand. Dat is noodzakelijk, omdat zand wegspoelt door de stroming en het stormseizoen. De Borselse wethouder Arno Witkam vertelde onlangs dat uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid PFAS in het zand uit de Westerschelde minimaal is. “Dat betekent dat het gebruikt kan worden voor de opspuiting. En het water is ook veilig om in te zwemmen.” 

Het strandje is vanaf maandag 6 maart niet meer toegankelijk voor publiek in verband met de voorbereidende werkzaamheden. Tijdens het opspuiten is het strand gesloten voor publiek in verband met gevaar van drijfzand. Vanaf de Zeedijk zijn de werkzaamheden wel te bekijken. Het werk is naar verwachting eind maart klaar.

Meer uit Beveland

Twee aanhoudingen in onderzoek naar mishandeling in Rilland

RILLAND - De politie heeft zaterdagochtend twee verdachten aangehouden in Rilland. Ze worden er van verdacht om in de nacht van 24 op 25 maart een 42-jarige man uit Rilland te hebben mishandeld. Het slachtoffer raakte hierbij gewond.

20 uur geleden
Verkenner Rabelink adviseert coalitie van BBB, SGP, CDA en VVD

MIDDELBURG - Een coalitie van BBB, SGP, CDA en VVD, met twee gedeputeerden voor de eerste partij. Dat acht verkenner Gerard Rabelink de meest kansrijke optie voor een nieuw dagelijks provinciebestuur. Rabelink schrijft het in zijn verslag dat hij vandaag, vrijdag 31 maart, overhandigde aan Kees Hanse van de BoerBurgerBeweging. Laatstgenoemde gaat het verslag de komende dagen eerst met zijn fractie bespreken en vervolgens met alle andere partijen.

1 dag geleden
'Door die heerlijke houtgeur ben ik blijven hangen'

GOES - In een hoekje van het Ambachtscentrum ruikt het al bij de drempel heerlijk naar hout. Hier timmeren en zagen Dingeman de Feiter en Albert van Egeraat er met andere handige vrijwilligers op los. Ze hanteren daarbij ouderwetse boormachines en andere tot de verbeelding sprekende gereedschappen. Dit ambacht brengen ze graag over op kinderen.

1 dag geleden
Vrachtwagen gekanteld op bypass Deltaweg (N256) bij Zandkreeksluis

WILHELMINADORP - Op de bypass van de Deltaweg (N256) bij de Zandkreeksluis, de grens van de gemeenten Goes en Noord-Beveland, is vrijdag een vrachtwagen gekanteld. Daardoor moest de bypass in beide richtingen worden afgesloten. De hoofdrijbaan, de weg ‘rechtdoor’, bleef wel beschikbaar.Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur toen de tankwagen vanaf de ophaalbrug kwam en de bocht nam aan de zuidzijde van de bypass. De chauffeur van de vrachtwagen raakte gewond en is door ambulancemedewerkers behandeld. De chauffeur zat niet bekneld en hoefde volgens de politie niet naar het ziekenhuis te worden gebracht. De brandweer werd ook opgeroepen en heeft hand- en spandiensten verleend.

1 dag geleden
Weekendweerbericht: zaterdag regen, zondag zon

GOES - Het eerste weekeinde van april laat wisselend weer zien. ‘Zaterdag overheerst de bewolking en valt er geruime tijd regen, zondag is het droog en laat de zon zich zien’, meldt weerbureau Weeronline. ‘De temperatuur vertoont een dalende trend. Zondagmiddag is het 8 tot 11 graden.’

1 dag geleden
Binnenkijken bij Ambachtscentrum Goes: Romy en Dennis zijn creatieve duizendpoten

GOES - In het Ambachtscentrum in Goes staat het atelier van illustratoren Romy Sterkman en Dennis Menheere vol met hun handwerk. Romy, die ook styliste en hoedenontwerpster is, verkoopt er ook vintage kleding.

2 dagen geleden
Busje op z'n kop in sloot bij Westerscheldetunnelweg

BORSSELE - Langs de Westerscheldetunnelweg (N62) bij Borssele is donderdagmiddag een personenbusje op zijn kop in een ondiepe sloot beland.

2 dagen geleden