Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strandje Baarland kan er straks weer vier jaar tegenaan

Strandje Baarland kan er straks weer vier jaar tegenaan

BAARLAND - Het strandje van Baarland krijgt er volgende maand 20.000 kubieke meter zand uit de Westerschelde bij. Dan is er weer genoeg zand om de komende vier jaar te kunnen recreëren op het strandje, laat de gemeente Borsele weten.

Sinds jaren werken Comfortcamping Scheldeoord en de gemeente Borsele samen aan het herstel en onderhoud van het strandje van Baarland. ‘Sinds 1965 was er al sprake van een gemeentelijk recreatiestrand, maar door bijvoorbeeld slibstortingen en de dijkverzwaring in 1988 waren het strandje en haar recreatiefunctie verloren gegaan’, aldus de gemeente.

In 2006 is het strand voor het eerst in ere hersteld door een zandopspuiting van ruim 20.000 kubieke meter. ‘Omdat de Vlaamse overheid de vaargeul van de Westerschelde onderhoudt, zag Rijkswaterstaat de kans om tegen de laagst maatschappelijke kosten het strandje op te spuiten. In plaats van het gebaggerde zand af te zetten buiten de vaargeul van de Westerschelde, deden de partijen de toezegging om enkel tegen de meerkosten het zand door de rainbow-techniek op te spuiten. Dat opspuiten gaat met een snelheid van 60 kubieke meter per minuut.’

Stroming en storm

Sindsdien krijgt het strandje iedere vier jaar nieuw zand. Dat is noodzakelijk, omdat zand wegspoelt door de stroming en het stormseizoen. De Borselse wethouder Arno Witkam vertelde onlangs dat uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid PFAS in het zand uit de Westerschelde minimaal is. “Dat betekent dat het gebruikt kan worden voor de opspuiting. En het water is ook veilig om in te zwemmen.” 

Het strandje is vanaf maandag 6 maart niet meer toegankelijk voor publiek in verband met de voorbereidende werkzaamheden. Tijdens het opspuiten is het strand gesloten voor publiek in verband met gevaar van drijfzand. Vanaf de Zeedijk zijn de werkzaamheden wel te bekijken. Het werk is naar verwachting eind maart klaar.

Meer uit Beveland

Openstelling subsidie Gebiedsgerichte Aanpak Wonen

MIDDELBURG - Vanaf 11 april 2024 kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor het toekomstbestendig maken van bestaande woningen of nieuwsbouw, in combinatie met het verbeteren van de openbare ruimte.

10 uur geleden
Kennisevent voor Zeeuwse ondernemers bij De Mythe in Goes

Op dinsdag 16 april organiseren de Bevelandse gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal in samenwerking met Zeeland Business een gratis kennisevent voor (startende) ondernemers in Goes. Het event wordt gehouden bij Theater De Mythe en bestaat uit een ondernemersmarkt, meerdere workshops en diverse interactieve presentaties. Toegang voor dit event is kosteloos.

12 uur geleden
Vriendinnendagen met heerlijk lenteweer in Goes

GOES - Het weerbericht belooft een heerlijke voorjaarseditie van de Vriendinnendagen in Goes. Vrijdag en zaterdag is er veel te doen in en om de binnenstad.

13 uur geleden
Zeeuwen terug uit Den Haag: 'Een mooie dag, maar we zijn er nog niet'

HEINKENSZAND/DEN HAAG - Een delegatie van zo'n zestig Zeeuwen heeft demissionair minister Rob Jetten van Energie en Klimaat woensdag de Zeeuwse voorwaarden overhandigd voor grote energieprojecten, zoals nieuwe kerncentrales. Jetten zegde toe er voor de zomervakantie inhoudelijk op te reageren. "We kunnen spreken van een mooie dag", concludeerde de Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis bij thuiskomst, "maar we zijn nog niet klaar."

1 dag geleden
Plan voor Park de Remise Hoedekenskerke komt op stoom

HOEDEKENSKERKE - Geduld is voor ondernemers Marco Harthoorn en Peter Heeren geen overbodige luxe bij het realiseren van hun eerste toeristische project. Maar ze zetten door en na meer dan tien jaar hebben ze nu de vergunningen rond voor Park de Remise bij Hoedekenskerke. "Als we over twee, tweeënhalf jaar kunnen verhuren, ben ik tevreden", zegt Harthoorn.

1 dag geleden
Tycho Zoon is voorleeskampioen van de provincie Zeeland

MIDDELBURG - Met hooggespannen verwachtingen zitten de regionale finalisten met hun leesboek op schoot. Op de beurt mogen ze voorlezen aan een zaal vol publiek in ZB Bibliotheek van Zeeland. Wie wordt de Zeeuwse Voorleeskampioen?

2 dagen geleden
Kliko uitgebrand in 's-Gravenpolder

's-GRAVENPOLDER - De brandweer is dinsdagavond uitgerukt voor brand in een afvalcontainer in de Egelantierstraat in 's-Gravenpolder.

2 dagen geleden