
Strafproces tegen geschorste president Yoon van start in Seoul
SEOUL (ANP/AFP/RTR) - Het strafrechtelijk proces tegen de geschorste Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol is donderdagochtend (lokale tijd) gestart in hoofdstad Seoul. Yoon is de eerste zittende president van het land die terechtstaat.
De 64-jarige voormalige officier van justitie zit gevangen sinds zijn arrestatie vorige maand voor het uitroepen van de militaire noodtoestand begin december. Daarmee wilde hij het parlement, waar de oppositie de meerderheid heeft, buitenspel zetten. Yoon is aangeklaagd voor het leiden van een opstand.
Yoons advocaat zei in de rechtbank dat de noodtoestand niet was afgekondigd om de staat "te verlammen", maar om het volk te attenderen op de "wetgevende dictatuur van de grootste oppositiepartij, die de regering had verlamd". De zitting in de rechtbank duurde ruim een uur. Yoon was aanwezig, maar zei niets. De volgende hoorzitting is op 24 maart.
Afzettingsprocedure
Yoon schokte het land met de afkondiging van de noodtoestand. Het parlement dwong hem de maatregel na zes uur in te trekken. De president wordt ervan verdacht het parlement te hebben willen afsluiten om te voorkomen dat parlementariërs de noodtoestand zouden opheffen. Ook zou hij belangrijke politici hebben willen arresteren. Yoon ontkende dit eerder.
Zijn advocaten stellen dat het onderzoek onwettig is verlopen en trekken ook de rechtmatigheid van de aanklacht in twijfel. Zij beweren dat het binnen Yoons macht als president lag om een staat van beleg af te kondigen. Bij een veroordeling kan hij levenslang of de doodstraf krijgen. De doodstraf wordt echter nog maar zelden opgelegd in het land en ter dood veroordeelden worden in de praktijk niet meer geëxecuteerd.
Er loopt ook een afzettingsprocedure tegen de president. Het parlement stuurde Yoon vanwege de noodtoestand weg met een motie van afzetting. Het constitutioneel hof moet nog beslissen of Yoon mag terugkeren of wordt ontslagen. Experts verwachten het besluit in maart.
Meer uit Buitenland
GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft de Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander vrijgelaten, meldt persbureau Reuters. De 21-jarige man is in de Gazastrook overgedragen aan het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) en op weg naar Israëlisch grondgebied.
45 minuten geledenJERUZALEM (ANP/DPA/AFP/RTR) - De Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander reist na zijn vrijlating mogelijk naar Qatar voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat berichten meerdere Israëlische media. Voorwaarde is wel dat de gezondheidstoestand van Alexander dat toelaat.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties zoals UNICEF, Artsen zonder Grenzen (AzG), CARE en Oxfam herhalen hun oproep aan Israël om zijn blokkade van de Gazastrook op te heffen. Dat doen ze nu de internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt dat hongersnood dreigt door de aanhoudende voedseltekorten.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Kremlin heeft boos gereageerd op Europese druk om voor middernacht op maandag in te stemmen met een bestand. "Rusland accepteert geen ultimatums, dat is ongepast. Je kunt niet op zo'n manier tegen Rusland praten", zei woordvoerder Dmitri Peskov.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP/RTR) - Israël heeft rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd om de arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en oud-minister van Defensie Yoav Gallant in te trekken. Die bevelen werden in november uitgevaardigd in een onderzoek naar de oorlog in de Gazastrook.
4 uur geledenBONN (ANP) - De internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt voor een "kritiek risico" op hongersnood in de Gazastrook. Voedsel en andere humanitaire hulp komen al twee maanden het gebied niet meer binnen, waardoor de voorraden de komende weken op dreigen te raken.
5 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de nieuwe paus uitgenodigd voor een bezoek aan Oekraïne. Dat deed hij in hun eerste gesprek, dat over de oorlog in Oekraïne ging.
6 uur geleden