Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stille start van het carnavalsseizoen: ‘Een groot feest lijkt er niet in te zitten’

Stille start van het carnavalsseizoen: ‘Een groot feest lijkt er niet in te zitten’

GOES - De gemeente Borsele en de carnavalsverenigingen in Pikpot (Kwadendamme), Kraaienist (Lewedorp) en Paerehat (’s-Heerenhoek) hebben eerder besloten volgend jaar geen optochten te organiseren vanwege de verspreiding van het coronavirus. In Hanzehat (Goes) is er al jaren geen optocht meer, dus deze moest niet worden afgelast. Ondanks de tegenvaller houden alle carnavalsverenigingen hoop dat ze in februari nog iets van het feest kunnen maken.

Hanzehat

Marcel Schouwenaar, alias Prins Kees van Hanzehat, en zijn Artihanzen houden voorzichtig rekening met een jaar zonder carnaval. “Het is een risico dat je een jaar overslaat.”

Het carnavalsfeest van Arti in Goes concentreert zich al jaren in Café Baarends aan de Voorstad. Normaal vindt daar ook het feestje op de elfde van de elfde plaats. “Er staan drie biljarttafels waarop we drie verschillende motto’s leggen. We kiezen er dan eentje uit. Het is altijd een gezellig feestje, met de vaste kern carnavalsvierders”, zegt Schouwenaar voor wie het zijn negende jaar carnaval als prins is. “Maar of we iets kunnen doen is de vraag. In december hakken we de knoop definitief door, maar zoals het er nu uitziet verwachten we niet dat het kan.”

Voor Schouwenaar en de anderen is het een tegenvaller. “Het valt tegen, want we zijn er normaal maanden mee bezig en vinden het ontzettend leuk. In november heb ik altijd een weekje vrij om alles goed neer te zetten en rond carnaval heb ik natuurlijk vakantie. Die vakantie gaat gewoon door”, lacht hij. Het lijkt er op dat het een rustige krokusvakantie wordt. “We kunnen wellicht iets doen op de scholen, onder strikte voorwaarden, maar dat is afwachten. Je kunt er heel weinig van zeggen.” Schouwenaar hoopt dat het geen blijvende gevolgen heeft. “Het is een risico. We zijn al geen grote vereniging, doen veel zelf en hebben het best lastig. Het is afwachten wat onze leden doen nu je een jaartje moet overslaan.”


Foto: Coby Weijers

Paerehat

Ondanks alle beperkingen presenteert De Koenkelpot deze week het nieuwe motto en de jeugdleden. “We willen niet een jaar overslaan, al is het maar om de contacten warm te houden”, zegt secretaris Johan Schrieks. De presentatie vindt online plaats.

Op de elfde van de elfde komen het bestuur, met voorzitter Ton Oosthoek (foto, rechts) en Prins Richard (links), en leden van De Koenkelpot bij elkaar voor een openbare vergadering. Het is de start van het carnavalsseizoen. “Nu doen we het met een filmpje”, zegt Schrieks. Voor het voorjaar houdt hij nog alle opties open. “Van de optocht weten we dat deze niet doorgaat, maar als de horeca weer open mag, kun je wellicht iets doen. Niemand die het weet. Het is duidelijk dat als we iets doen we overleggen met Kwadendamme en Lewedorp en het klein en lokaal is. Een toestroom van publiek wil je in deze situatie niet hebben.”

Rond deze tijd organiseert De Koenkelpot normaal het Oktoberfeest wat een bron van inkomsten is. De grote optocht in Paerehat is in financieel opzicht ook belangrijk “Die inkomsten missen we nu”, zegt Schrieks. “En vorig jaar was al geen goed jaar. We moesten toen de grote optocht afblazen vanwege de storm, maar besloten de prijzen voor de wagens wel uit te keren. Anders hadden ze alle moeite voor niets gedaan.”

Schrieks is benieuwd wat de komende tijd brengt. “We proberen eruit te halen wat erin zit. We zijn nog positief. Als het kan, zetten we onze schouders eronder.”


Foto: Bennie Krajenbrink

Kraaienist

Voor Wim de Kok (links) zat er een bijzonder carnavalsfeest aan te komen, want hij is 33 jaar betrokken bij De Kraaiepikkers. “Het is jammer, maar een groot feest lijkt er niet in te zitten.”

De voormalig Prins Carnaval en huidige voorzitter van de carnavalsvereniging in Lewedorp is realistisch. De drie verenigingen in de Zak van Zuid-Beveland hebben eerder al besloten de optochten in februari te schrappen. Over de rest van het feest is De Kok ook niet erg hoopvol, al passeren tijdens de vergaderingen van De Kraaiepikkers alle mogelijkheden de revue. “Het is koffiedik kijken, maar het wordt moeilijk. Dit is een klap voor onze en andere clubs, al snappen de mensen het wel.”

De elfde van de elfde is elk jaar een belangrijke datum voor De Kraaiepikkers. Op een grote feestavond worden het motto en onder anderen de jeugdprins, -prinses en -nar bekend gemaakt. “En dat zal je net zien. Waar we een paar jaar geleden langs de scholen moesten om kandidaten te zoeken hadden we nu hartstikke veel kinderen.”

De feestavond kan vanwege het coronavirus natuurlijk niet doorgaan. De Kraaiepikkers willen digitaal wel iets doen, maar groots pakken ze niet uit. “Het lijkt een verloren jaar. Onze vereniging kan dat makkelijk aan, maar het is zaak iedereen binnenboord te houden. Stel dat je bouwers hebt die zo’n jaartje rust wel lekker vinden. Wat dan? Het zou jammer zijn als het blijvende gevolgen heeft.”

Meer uit Beveland

Treinverkeer plat na botsing trein botst en vrachtwagen bij 's-Heer Arendskerke

‘s-HEER ARENDSKERKE - Op een spoorwegovergang heeft donderdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden tussen een trein en een vrachtwagen. Dat gebeurde omstreeks 15:55 uur.

9 uur geleden
Ira von Harras nieuwe bestuursvoorzitter van Podium 't Beest in Goes

GOES - Vanaf 1 juni 2023 is Goesenaar Ira von Harras de nieuwe bestuursvoorzitter van Podium ’t Beest in Goes. Ira kijkt er enorm naar uit om zich - naast haar baan als directeur van de Zeeuwse Milieufederatie - bij het bestuur van ’t Beest te voegen, het podium waar zij zelf al vanaf jonge leeftijd kennis maakte met concerten en cultuur.

16 uur geleden
Theaterproductiehuis Zeeland maakt programmering Zeeland Nazomerfestival 2023 bekend

MIDDELBURG - Van vrijdag 25 augustus tot en met zaterdag 2 september staat Zeeland in het teken van theater, dans, muziek en performance. Het Zeeland Nazomerfestival zorgt in deze negen dagen voor verwondering, verbijstering, plezier en stof om over na te denken met producties op bijzondere en waardevolle (buiten)locaties. Makers als Sarah Moeremans, Koen Verheijden, Giovanni Brand, Niek Kortekaas, Maartje Duin, DIEHELEDING, Jantien Fick, Marcos Valster da Costa Ferreira, Club Gewalt, zijn niet bang om pittige maatschappelijke thema’s vol in de bek te kijken. Voorstellingen waarin muziek en een lichte toon, vaak vanuit een gelaagdheid, de boventoon voeren.

16 uur geleden
Muziekliefhebbers uit Goes gezocht

GOES - Johann Sebastian Bach, Erik Satie, Louis Andriessen.... Er zijn zoveel componisten en stromingen om je in te verdiepen. Samen naar muziek luisteren is niet alleen leuk, je gaat ook met andere oren luisteren. Een enthousiaste muziekluisterclub in Goes zoekt uitbreiding.

17 uur geleden
Voetbal en Games tijdens Schenge Freestyle

GOES - Vrijdag 9 juni wordt het openbare gedeelte van Sportpark het Schenge door SMWO omgetoverd tot een speelveld vol gave activiteiten. Voor iedereen vanaf 10 jaar is er wat te doen. De sport- en jongerenwerkers van SMWO en Citytrainers verwelkomen je graag!

1 dag geleden
Goes maakt zich op voor Delta Ride for the Roses

GOES - Goes maakt zich op voor een nieuwe editie van de Delta Ride for the Roses. Vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 juni staan in het teken van fietsen om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.De eerste Zeeuwse Ride for the Roses vond plaats in 2008. ‘Dit was een overweldigend succes en een groep vrijwilligers besloot er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken’, laat de organisatie weten. De Stichting Ride for the Roses werd opgericht. Het evenement groeide en naast de ride in Midden-Zeeland kwamen er ook een ride in Zeeuws-Vlaanderen, een Ladies Night Ride en een Kids Ride. ‘Er zijn sinds de oprichting in 2008 miljoenen opgehaald voor kankeronderzoek.’ProgrammaHet fietsweekeinde begint vrijdag met de Ladies Night Ride vanaf de Grote Markt in Goes. Het programma duurt van 16.30 tot 22.00 uur.Zaterdag staan de ritten vanuit Goes door Midden-Zeeland op de agenda. Voorafgaand aan de start van de 25, 50, 80 en 120 kilometer vanaf het terrein van de Roompot op bedrijventerrein de Poel zingt Patricia Foort het lied ‘the Rose’ van Bette Midler. Deze middag vindt ook de Kids Ride plaats in Terneuzen.Zondag is het tijd voor de fietsroutes door Zeeuws-Vlaanderen vanuit Terneuzen.Vorig jaar is er bij de Delta Ride for the Roses 346.615 kilometer gefietst door 4.865 deelnemers. Zij hebben in totaal 192.503 euro opgehaald voor onderzoeken van KWF Kankerbestrijding.EerbetoonOp 24 februari is Eddie Bogaert, oud-voorzitter van de Delta Ride for the Roses, overleden. ‘In de periode van 2014 tot 2019 was Eddie de drijvende kracht achter onze organisatie. Mede door zijn inspanningen is de Delta Ride for the Roses uitgegroeid tot het grootste fietsevenement van Zeeland.’ Als eerbetoon fietst er dit weekeinde, zowel in Goes als Terneuzen, een ‘Vriendenteam Eddie Bogaert’ mee, met deelnemers die hem goed hebben gekend.Meer informatieKijk voor meer informatie op deltaridefortheroses.nl.

1 dag geleden
Chris Mijnsbergen maakt boek over familienaam

GOES - Chris Mijnsbergen werkt aan een boek over zijn familienaam. Het liefst wil de geboren en getogen Goesenaar alle Mijnsbergens benoemen. Daarom hoopt hij in contact te komen met iedereen in Nederland die de achternaam Mijnsbergen draagt, met een Mijnsbergen is getrouwd of een Mijnsbergen als moeder heeft. “Ik heb al ruim tweehonderd nieuwe namen ontdekt”, vertelt de 70-jarige, elfde-generatie-Mijnsbergen.DOOR BRITTA JANSSENChris Mijnsbergen bracht al eerder boeken uit, bijvoorbeeld over de wijk Goese Meer, waar de geboren en getogen Goesenaar al 29 jaar woont. Hij vindt het leuk om in archieven te speuren. “Het broeide al langer om een boek over de Mijnsbergens te maken. In Goes en omgeving ken ik er aardig wat.”MijsberghVoor zijn ‘projectje’, zoals hij het zelf noemt, is het uitpluiswerk van Rie Dentz-Mijnsbergen een mooie basis. “Haar vader was een neef van mijn vader. Zo’n vijftien jaar geleden heeft ze een genealogie gemaakt en daarin komt onze eerste voorouder te voorschijn in 1632. Hij heette Mijsbergh en woonde in Willemstad. Vandaaruit ontstonden er uiteindelijk twee takken. Eentje vestigde zich eerst in Bergen op Zoom en van daaruit ging er eentje naar Goes en vervolgens naar Walcheren.” Inmiddels zijn de Mijnsbergens uitgewaaierd door het hele land, maar de meesten wonen nog steeds in het zuidwesten. Mijnsbergen weet uit onderzoek dat in 2007 256 personen de naam Mijnsbergen droegen. Bij de huidige generatie kinderen stopt zijn onderzoek, omdat er een wet in de maak is dat kinderen de achternaam van zowel vader als moeder mogen aannemen. “Er zijn straks zoveel combinaties mogelijk dat het onduidelijk wordt”, legt Mijnsbergen, die zelf geen kinderen heeft, uit. Daarnaast bemoeilijkt de privacywet AVG ook het achterhalen van persoonsgegevens om in contact te komen met Mijnsbergens.BuitenlandHet is Mijnsbergens idee om een boek samen te stellen met honderd tot honderdvijftig familiepagina’s, met foto’s en geboorte- en overlijdensdatums, themapagina’s, zoals ‘Mijnsbergens en sport’ en zo’n honderd profielpagina’s voor jonge Mijnsbergens, waarin ze over zichzelf kunnen vertellen. “Ik heb ook al Mijnsbergens in Roemenië, Frankrijk en Amerika getraceerd, dus een hoofdstuk Mijnsbergens in het buitenland zit er ook aan te komen.” Een gemene deler - naast hun naam - heeft Mijnsbergen nog niet kunnen ontwaren in de levens van al die opgespoorde Mijnsbergens. “Vroeger kwamen ze veelal uit de arbeidersklasse, maar nu doen ze van alles.” Er zijn genoeg interessante verhalen te vertellen. Zo ging Chris Mijnsbergen zelf jarenlang de wereld over als bowlingcoach. “Een ingenieur Mijnsbergen uit Arnemuiden heeft in de Eerste Kamer gezeten en Karel Mijnsbergen uit Bergen op Zoom vervaardigde de glas-in-loodramen in theater De Maagd in die stad en emigreerde later naar Australië.”Een rode lijn in uiterlijk is hem ook nog niet opgevallen. “Ik lijk dan ook meer op mijn moeder, is me altijd verteld”, glimlacht de Goesenaar.FamiliedagZijn planning is om dit jaar in contact te komen met zoveel mogelijk Mijnsbergens en alle takken met namen te maken en volgend jaar de profielpagina’s. “Onlangs heb ik nog een achterneef in Rotterdam gevonden.” Mijnsbergen heeft één zus, maar zijn vader komt uit een gezin van negen. “Het boek wordt alleen voor Mijnsbergens uitgebracht. Het lijkt me heel mooi als het rond de vierhonderd exemplaren worden.” Als er dan ook nog een familiedag uit voortkomt, is Mijnsbergen helemaal tevreden. “Voor nu heb ik er al veel plezier in om alles in kaart te brengen. Ik hoop dat het boek in 2025 klaar is.”ContactChris Mijnsbergen wil graag zoveel mogelijk naamgenoten opsporen. Mijnsbergens die met hem in contact willen komen kunnen voor meer informatie terecht op https://www.mijnsbergen.net/.

2 dagen geleden