Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stikstofoverleg begonnen in provinciehuis Den Haag

Stikstofoverleg begonnen in provinciehuis Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag zijn stikstofbemiddelaar Johan Remkes en leden van het kabinet, onder wie premier Mark Rutte, met biologische boeren bijeen om te praten over de stikstofcrisis. Het is de bedoeling dat in de loop van woensdagochtend de andere boerenorganisaties, zoals de land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland en groepen als Agractie en Farmers Defence Force (FDF) bij het overleg aansluiten.

Remkes heeft alle boerenorganisaties uitgenodigd die ook voor het eerdere gesprek over de aanpak van de stikstofproblemen waren gevraagd. Naast Rutte zijn woensdag ook de ministers Henk Staghouwer (Landbouw), Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aanwezig.

Boerenorganisaties zeiden dinsdag alleen te willen ingaan op de uitnodiging voor een nieuw gesprek als dat overleg aan een "harde randvoorwaarde" voldoet. Remkes en het kabinet zouden ermee hebben ingestemd om de punten op de agenda van het overleg te plaatsen. De boerenclubs willen dat er gesproken kan worden over de deadline voor de halvering van de stikstofuitstoot, de PAS-melders, het stikstofkaartje, het inzetten op innovaties en de kritische depositiewaarde (kdw), dat is de vastgestelde grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan. De boeren vinden deze kdw ongeschikt als instrument om de natuur mee te beschermen, het kabinet benadrukt juist dat de kdw nodig is.

Een en ander is volgens LTO afgesproken met onder meer Agractie, Farmers Defence Force, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Producentenorganisatie Varkenshouderij en Biohuis. Ook voormannen Bart Kemp van Agractie en Mark van den Oever van FDF lieten weten dat verschillende boerenorganisaties Remkes hebben gemeld woensdag alleen onder voorwaarden te komen.

Meer uit Binnenland

Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

10 minuten geleden
Openstelling Haringvlietbrug voor scheepvaart duurt nog maanden

UTRECHT (ANP) - De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

54 minuten geleden
Nabestaanden noemen verdachte dubbele moord leugenaar

ZWOLLE (ANP) - Nabestaanden van de twee slachtoffers van de schietpartij in een McDonald's in Zwolle in maart 2022 hebben de verdachte en anderen gevraagd te stoppen met leugens over de familie. Volgens verdachte Veysel Ü. werd hij door de twee slachtoffers bedreigd en afgeperst. "Stop met deze valse beschuldigingen", zei de zoon van een van de slachtoffers dinsdag in de rechtbank.

1 uur geleden
Vermiste man Den Haag mogelijk ontvoerd

DEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds zondagochtend wordt vermist, is mogelijk ontvoerd. Dat meldt de politie dinsdag. Het onderzoeksteam "houdt er sterk rekening mee dat hij tegen zijn wil ergens wordt vastgehouden".

1 uur geleden
Kinderhulpfonds overspoeld met cadeau-aanvragen voor arme kinderen

DEVENTER (ANP) - Niet eerder stonden zoveel kinderen op de wachtlijst van het Nationaal Fonds Kinderhulp voor Actie Pepernoot, bedoeld om kinderen uit arme gezinnen toch een sinterklaascadeau te geven. Het fonds zegt dit jaar overspoeld te zijn met aanvragen. Dinsdag om 12.00 uur stonden er nog 18.684 kinderen op de wachtlijst. "Dat is superveel. Het is niet realistisch om te denken dat we ze allemaal kunnen blij maken", stelt een woordvoerster.

2 uur geleden
VAE als voorzitter bij klimaattop: risicovol maar ook een kans

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd hebben al veel organisaties zich uitgesproken tegen het voorzitterschap van de Verenigde Arabische Emiraten op de komende klimaattop. De kritiek zwol aan toen het land bekendmaakte dat de voorzitter van de COP28 klimaatgezant Sultan Ahmed al-Jaber moest worden, topman bij ADNOC, het staatsoliebedrijf van de VAE. Twee dagen voor het begin van de grote top zien experts het voorzitterschap als "risicovol, maar een potentiële kans".

2 uur geleden
Chemours laat afval in België verbranden als recycling niet kan

DORDRECHT (ANP) - Zo lang recycling in de Verenigde Staten niet mogelijk is, bewaart de Chemours-fabriek in Dordrecht op het eigen terrein afvalwater met daarin herbruikbare stoffen. Het bedrijf hoopt dat het transport hiervan naar de Amerikaanse vestiging in Fayetteville snel hervat kan worden. Als de maximale opslagcapaciteit in Dordrecht wordt bereikt, gaat het water met daarin chemische stoffen naar België om verbrand te worden.

2 uur geleden