
Stijging landbouwgrondprijzen zet door, verwacht de Rabobank
UTRECHT (ANP) - Landbouwgrond zal de komende jaren nog duurder worden, verwacht de Rabobank. Volgens de bank wordt landbouwgrond beperkt te koop gezet, terwijl de vraag daarentegen gestaag zal blijven groeien. Wel zijn er veel onzekerheden die van invloed zijn op de prijzen.
De gemiddelde prijs voor landbouwgrond in Nederland heeft eind 2023 de grens van 80.000 euro doorbroken. Door de Rabobank ondervraagde agrarische taxateurs verwachten in doorsnee dat deze prijs komend jaar met maximaal 5 procent stijgt. In hoeverre de prijzen stijgen in de periode daarna is minder zeker, wat onder meer te maken heeft met marktomstandigheden en onzekerheid over het beleid in Nederland.
Zo is onduidelijk hoeveel agrarische bedrijven gebruik zullen maken van opkoopregelingen. Ook is niet zeker hoeveel bedrijven gedwongen worden te stoppen door nieuw beleid. Mogelijk dat andere agrarische ondernemers de vrijgekomen grond dan juist weer willen toevoegen aan hun bedrijf, wat leidt tot een hogere prijs.
Prijsverschillen
Ondanks die onzekerheden verwacht de Rabobank dat de prijsstijgingen ook op de middellange termijn zullen doorzetten. Dat heeft met name te maken met vraag vanuit niet-agrarische kopers die de prijs opdrijven. Deze partijen willen de grond gebruiken voor bijvoorbeeld verstedelijking of het realiseren van natuur.
De grondprijzen verschillen overigens sterk per provincie, stelt de Rabobank op basis van data van het Kadaster en Wageningen Economic Research. In Zuid-Holland lagen de prijzen eind vorig jaar met 80.800 euro per hectare het dichtst bij het Nederlandse gemiddelde. De uitschieter naar beneden is de provincie Friesland, waar een hectare bijna 61.000 euro waard is. Verreweg het duurste is landbouwgrond in Flevoland, met een prijs van 182.700 euro per hectare.
Kwaliteit grond
Die verschillen hebben volgens de onderzoekers van Rabobank onder andere te maken met regionale verschillen in ruimtevraag voor verstedelijking. Daarnaast speelt kwaliteit van de grond een rol; zo is bouwland meer waard dan grasland. Ook zijn de mogelijkheden voor alternatieve inkomsten van invloed, zoals extra opbrengsten uit wind- en zonne-energie. De Rabobank verwacht dat de verschillen tussen regio's verder toenemen.
Meer uit Financieel
OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt hogere importheffingen in te stellen op staal en aluminium uit de Verenigde Staten als handelsbesprekingen op niets uitlopen. De Canadese regering zegt op 21 juli de tarieven "aan te passen" naar een niveau dat samenhangt "met de vooruitgang die is geboekt met een bredere handelsovereenkomst".
1 uur geledenDAMASCUS (ANP) - Syrië heeft voor het eerst sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 een internationale banktransactie uitgevoerd via het internationale SWIFT-systeem. Het ging om een commerciële transactie met een bank in Italië, zei de gouverneur van de Syrische centrale bank tegen persbureau Reuters.
2 uur geledenHAARLEMMERMEER (ANP) - Schiphol spant een rechtszaak aan tegen de eigenaar van zonnepanelen die zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden. Met een kort geding wil de luchthaven afdwingen dat de eigenaar de zonnepanelen verwijdert. Ze vormen volgens Schiphol een "onaanvaardbaar risico voor de veiligheid".
3 uur geledenWAALWIJK (ANP) - Autodealerbedrijf Van Mossel denkt dat de reparaties voor de grote terugroepactie van Citroëns in Nederland het bedrijf ongeveer zeven tot tien dagen duren. Volgens een woordvoerder verwachten de Citroën-dealers van het concern, die vooral in Noord-Holland zitten, ongeveer 3300 auto's te repareren aan defecte airbags.
4 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Staalconcern ArcelorMittal zegt niet meer te investeren in installaties voor schoner staal in de Duitse plaatsen Bremen en Eisenhüttenstadt. Het is volgens het bedrijf moeilijk om er voldoende geld mee te verdienen, zelfs met honderden miljoenen euro's steun van de Duitse overheid. In Nederland is Tata Steel in gesprek met Den Haag over steun voor dezelfde soort installaties als ArcelorMittal zou bouwen in Duitsland.
5 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De ministers van Financiën van de eurozone hebben ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren. Dat heeft voorzitter Paschal Donohoe van de Eurogroep, de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, bekendgemaakt.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een verlies gesloten. Ook andere Europese beurzen gingen omlaag. De vraag of de Verenigde Staten zich actiever gaan mengen in het wapengeweld tussen Iran en Israël hing duidelijk boven de markt.
6 uur geleden