
Stijgende prijs tarwe maakt brood duurder
DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Brood wordt duurder nu de prijzen voor tarwe wereldwijd de hoogte in schieten. Dat komt onder meer door de moeizame teeltomstandigheden voor het gewas in belangrijke exportlanden, veroorzaakt door bijvoorbeeld droogte, vorst en hevige regenval. En het ziet er volgens kenners ook niet naar uit dat de kosten voor broodbereiding snel zullen dalen.
Op de termijnmarkt in Chicago stegen de tarweprijzen tot het hoogste niveau in negen jaar. In Parijs werd een ton tarwe eerder op de dag voor een recordbedrag van 297 euro verhandeld. Dat was aan het begin van de handelsdag nog 292 euro en bij het slot 293 euro. Sinds september is de prijs voor tarwe met circa een derde gestegen, vooral vanwege de matige oogst in Rusland. Tarwe is het meest geproduceerde gewas ter wereld en wordt gebruikt in tal van vormen van voeding. Behalve voor brood is tarwe ook een belangrijke grondstof voor bijvoorbeeld pizzabodems, couscous of noedels.
De prijsstijging betekent ten eerste een hogere boodschappenrekening voor consumenten. Daarnaast zal het duurdere graan ook de inflatie beïnvloeden. Ook zal tarwe voor minder mensen betaalbaar worden, wat zal zorgen voor meer honger in de wereld. Dat risico speelt al meer dan een jaar. Oogsten in landen als Australië en Argentinië zullen niet voldoende zijn om aan de grote vraag te voldoen. In andere grote landen die graan produceren is het gewas nog niet gereed om te oogsten. Hoewel de wereld veel tarwe heeft, is een groot deel daarvan opgeslagen in landen als China, dat weinig naar het buitenland verscheept.
Voorraden
Rusland, de grootste exporteur van tarwe vorig oogstseizoen, is dit jaar begonnen met het belasten van de export om de voorraden veilig te stellen. Daarbij wil het land de binnenlandse kosten in de hand houden. Rusland heeft laten weten dat er waarschijnlijk een quotum voor de overzeese verkoop zal komen. Die aankondiging veroorzaakte voor prijsstijgingen elders.
Egypte, de grootste afnemer van tarwe, weigerde vorige maand vanwege de hoge prijzen tijdelijk in te slaan. Evengoed blijft de vraag van importeurs groot. Zo bestelde Saudi-Arabië bij zijn laatste aanbesteding twee keer meer tarwe dan voorzien. Landen leggen gewoonlijk voorraden aan voor meerdere maanden, maar regeringen willen niet riskeren dat ze zonder het graan komen te zitten.
Hoewel de opleving van de prijs van tarwe goed nieuws is voor de boeren, kampen ook zij met stijgende kosten. Zo lopen de prijzen van kunstmest wereldwijd op door productietekorten. Daardoor dreigt de oogst volgend seizoen te mislukken. Wintertarwe vormt het leeuwendeel van de voorraden op het noordelijk halfrond. De aanplant daarvan is bijna voltooid. Boeren moeten evengoed nu al een voorraad meststoffen aanleggen om de opbrengst en de kwaliteit in het voorjaar te verhogen. Franse telers maken zich nu al zorgen over een tekort aan meststoffen.
Meer uit Financieel
HEERLEN (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft de afgelopen vijf jaar zeker 500 miljoen euro uitgekeerd om te zorgen dat mensen alsnog het pensioen kregen waar ze recht op hadden. Tot 1995 bouwden tweeverdieners te weinig op en vervolgens maakten zij maar in beperkte mate gebruik van een aanvullingsregeling, bevestigt een woordvoerder van het grootste fonds van Nederland in aanloop naar een uitzending van het MAX-programma Meldpunt vrijdagavond.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - A-merkfabrikanten stellen dat in Nederlandse supermarkten veel promoties en aanbiedingen zijn, waardoor consumenten aan de kassa ongeveer net zoveel betalen voor hun boodschappen als in omringende landen. Ze reageren daarmee op een uitzending van het programma LUBACH. Daarin zei presentator Arjen Lubach dat A-merkfabrikanten allemaal "keihard misbruik maken" van de Nederlandse consument.
47 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Noodfonds Energie verwacht op zeer korte termijn te moeten sluiten, omdat er veel meer vraag is naar de steun dan er geld in de pot zit. Sinds de heropening dinsdag zijn er al meer dan 120.000 aanvragen binnengekomen. "Als dit tempo aanhoudt, raakt het beschikbare budget van 56,3 miljoen euro, afkomstig van de Rijksoverheid, binnen enkele dagen uitgeput", waarschuwt het fonds.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse bedrijf Betonblock mag voor het aanbieden van eigen producten op zijn website niet meer veelvuldig het woord 'Lego' gebruiken. Dat heeft de rechter in Den Haag besloten in een rechtszaak van de Deense speelgoedfabrikant LEGO tegen de Noord-Hollandse verkoper van betonmallen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Zwitserse president Karin Keller-Sutter heeft in Washington gesprekken gevoerd met de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent over de handel. Volgens Keller-Sutter is Zwitserland deel van een groep van vijftien landen die een soort voorkeursbehandeling krijgen van de Verenigde Staten bij handelsgesprekken. Dat noemt zij gunstig.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten en India zijn in gesprek over een handelsdeal, waaronder sectoren als landbouw en e-commerce vallen. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Zo zouden de VS meer landbouwproducten naar India kunnen exporteren en krijgen Amerikaanse webwinkels als Amazon betere toegang tot de Indiase markt voor e-commerce.
3 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - China heeft besloten om vrijstellingen van invoertarieven te verlenen voor bepaalde vliegtuigonderdelen, waaronder straalmotoren. Dat heeft de topman van de Franse motorfabrikant Safran vrijdag laten weten.
3 uur geleden