Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stijgende prijs tarwe maakt brood duurder

Stijgende prijs tarwe maakt brood duurder

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Brood wordt duurder nu de prijzen voor tarwe wereldwijd de hoogte in schieten. Dat komt onder meer door de moeizame teeltomstandigheden voor het gewas in belangrijke exportlanden, veroorzaakt door bijvoorbeeld droogte, vorst en hevige regenval. En het ziet er volgens kenners ook niet naar uit dat de kosten voor broodbereiding snel zullen dalen.

Op de termijnmarkt in Chicago stegen de tarweprijzen tot het hoogste niveau in negen jaar. In Parijs werd een ton tarwe eerder op de dag voor een recordbedrag van 297 euro verhandeld. Dat was aan het begin van de handelsdag nog 292 euro en bij het slot 293 euro. Sinds september is de prijs voor tarwe met circa een derde gestegen, vooral vanwege de matige oogst in Rusland. Tarwe is het meest geproduceerde gewas ter wereld en wordt gebruikt in tal van vormen van voeding. Behalve voor brood is tarwe ook een belangrijke grondstof voor bijvoorbeeld pizzabodems, couscous of noedels.

De prijsstijging betekent ten eerste een hogere boodschappenrekening voor consumenten. Daarnaast zal het duurdere graan ook de inflatie beïnvloeden. Ook zal tarwe voor minder mensen betaalbaar worden, wat zal zorgen voor meer honger in de wereld. Dat risico speelt al meer dan een jaar. Oogsten in landen als Australië en Argentinië zullen niet voldoende zijn om aan de grote vraag te voldoen. In andere grote landen die graan produceren is het gewas nog niet gereed om te oogsten. Hoewel de wereld veel tarwe heeft, is een groot deel daarvan opgeslagen in landen als China, dat weinig naar het buitenland verscheept.

Voorraden

Rusland, de grootste exporteur van tarwe vorig oogstseizoen, is dit jaar begonnen met het belasten van de export om de voorraden veilig te stellen. Daarbij wil het land de binnenlandse kosten in de hand houden. Rusland heeft laten weten dat er waarschijnlijk een quotum voor de overzeese verkoop zal komen. Die aankondiging veroorzaakte voor prijsstijgingen elders.

Egypte, de grootste afnemer van tarwe, weigerde vorige maand vanwege de hoge prijzen tijdelijk in te slaan. Evengoed blijft de vraag van importeurs groot. Zo bestelde Saudi-Arabië bij zijn laatste aanbesteding twee keer meer tarwe dan voorzien. Landen leggen gewoonlijk voorraden aan voor meerdere maanden, maar regeringen willen niet riskeren dat ze zonder het graan komen te zitten.

Hoewel de opleving van de prijs van tarwe goed nieuws is voor de boeren, kampen ook zij met stijgende kosten. Zo lopen de prijzen van kunstmest wereldwijd op door productietekorten. Daardoor dreigt de oogst volgend seizoen te mislukken. Wintertarwe vormt het leeuwendeel van de voorraden op het noordelijk halfrond. De aanplant daarvan is bijna voltooid. Boeren moeten evengoed nu al een voorraad meststoffen aanleggen om de opbrengst en de kwaliteit in het voorjaar te verhogen. Franse telers maken zich nu al zorgen over een tekort aan meststoffen.

Meer uit Financieel

Tesla verlaagt prijzen in VS en China nu verkoop tegenvalt

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft dit weekend de prijzen van zijn elektrische auto's in China en de Verenigde Staten verlaagd. Daarmee probeert de Amerikaanse fabrikant de tegenvallende verkopen tegen te gaan. Ook de software die nodig is om Tesla-auto's zelfstandig te laten rijden wordt in de VS nu voor een lagere prijs aangeboden.

1 uur geleden
Kredietbeoordelaar S&P kijkt positiever naar Griekenland

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings kijkt positiever naar Griekenland. Het bureau heeft het vooruitzicht voor de Griekse kredietwaardigheid verhoogd van stabiel naar positief. Dat betekent dat er een verhoging van de kredietstatus van Griekenland kan komen.

1 dag geleden
Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

LONDEN (ANP) - Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

1 dag geleden
Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd. Volgens hem is er geen tijd te verliezen voor Scholz omdat er over anderhalf jaar parlementsverkiezingen in Duitsland zijn.

1 dag geleden
Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

1 dag geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

1 dag geleden
Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

1 dag geleden