
Stijgende prijs tarwe maakt brood duurder
DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Brood wordt duurder nu de prijzen voor tarwe wereldwijd de hoogte in schieten. Dat komt onder meer door de moeizame teeltomstandigheden voor het gewas in belangrijke exportlanden, veroorzaakt door bijvoorbeeld droogte, vorst en hevige regenval. En het ziet er volgens kenners ook niet naar uit dat de kosten voor broodbereiding snel zullen dalen.
Op de termijnmarkt in Chicago stegen de tarweprijzen tot het hoogste niveau in negen jaar. In Parijs werd een ton tarwe eerder op de dag voor een recordbedrag van 297 euro verhandeld. Dat was aan het begin van de handelsdag nog 292 euro en bij het slot 293 euro. Sinds september is de prijs voor tarwe met circa een derde gestegen, vooral vanwege de matige oogst in Rusland. Tarwe is het meest geproduceerde gewas ter wereld en wordt gebruikt in tal van vormen van voeding. Behalve voor brood is tarwe ook een belangrijke grondstof voor bijvoorbeeld pizzabodems, couscous of noedels.
De prijsstijging betekent ten eerste een hogere boodschappenrekening voor consumenten. Daarnaast zal het duurdere graan ook de inflatie beïnvloeden. Ook zal tarwe voor minder mensen betaalbaar worden, wat zal zorgen voor meer honger in de wereld. Dat risico speelt al meer dan een jaar. Oogsten in landen als Australië en Argentinië zullen niet voldoende zijn om aan de grote vraag te voldoen. In andere grote landen die graan produceren is het gewas nog niet gereed om te oogsten. Hoewel de wereld veel tarwe heeft, is een groot deel daarvan opgeslagen in landen als China, dat weinig naar het buitenland verscheept.
Voorraden
Rusland, de grootste exporteur van tarwe vorig oogstseizoen, is dit jaar begonnen met het belasten van de export om de voorraden veilig te stellen. Daarbij wil het land de binnenlandse kosten in de hand houden. Rusland heeft laten weten dat er waarschijnlijk een quotum voor de overzeese verkoop zal komen. Die aankondiging veroorzaakte voor prijsstijgingen elders.
Egypte, de grootste afnemer van tarwe, weigerde vorige maand vanwege de hoge prijzen tijdelijk in te slaan. Evengoed blijft de vraag van importeurs groot. Zo bestelde Saudi-Arabië bij zijn laatste aanbesteding twee keer meer tarwe dan voorzien. Landen leggen gewoonlijk voorraden aan voor meerdere maanden, maar regeringen willen niet riskeren dat ze zonder het graan komen te zitten.
Hoewel de opleving van de prijs van tarwe goed nieuws is voor de boeren, kampen ook zij met stijgende kosten. Zo lopen de prijzen van kunstmest wereldwijd op door productietekorten. Daardoor dreigt de oogst volgend seizoen te mislukken. Wintertarwe vormt het leeuwendeel van de voorraden op het noordelijk halfrond. De aanplant daarvan is bijna voltooid. Boeren moeten evengoed nu al een voorraad meststoffen aanleggen om de opbrengst en de kwaliteit in het voorjaar te verhogen. Franse telers maken zich nu al zorgen over een tekort aan meststoffen.
Meer uit Financieel
AMSTELVEEN (ANP) - KLM verwacht de komende weken meerdere vluchten te moeten annuleren die zouden worden uitgevoerd met een Boeing 787. Volgens een woordvoerster gaat het mogelijk om enkele vluchten per dag, maar de maatschappij kan geen exacte cijfers geven. Dat wordt per dag bekeken.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft nogmaals gezegd dat hij Jerome Powell niet zal ontslaan als voorzitter van de Federal Reserve voordat zijn termijn in mei 2026 afloopt. Tegelijk omschreef hij de centrale bankier als "een complete stijfkop" en herhaalde hij zijn oproep aan de Fed om de rente te verlagen.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - Olie- en gasconcern Shell overweegt een overname van branchegenoot BP, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Volgens de bronnen kijkt Shell met adviseurs naar die mogelijke megadeal, maar wacht het bedrijf nog wel op een verdere daling van de beurswaarde van BP voordat het besluit over een mogelijk bod.
4 uur geledenSINGAPORE (ANP/AFP) - Nieuwe Amerikaanse importheffingen op zonnepanelen uit Zuidoost-Azië kunnen volgens experts een kans zijn voor de regio om de eigen energietransitie te versnellen. Vooral voor Chinese fabrikanten die produceren vanuit de regio zijn de vele tarieven slecht nieuws. Daarom denken kenners dat China zal ingrijpen en gaat proberen meer zonnepanelen in Zuidoost-Azië zelf te verkopen.
5 uur geledenMENLO PARK (ANP/AFP) - Meta Platforms blijft zich verzetten tegen een Nigeriaanse miljoenenboete voor schending van lokale dataregels, heeft het socialemediaconcern dit weekend bevestigd. Het bedrijf dreigt naar verluidt zelfs Facebook en Instagram af te sluiten in het meest bevolkte land van Afrika.
7 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BELGA/BLOOMBERG) - China ontkent dat het bedrijven verplicht om data aan autoriteiten door te spelen. Met die boodschap kwam het Aziatische land dit weekend, nadat TikTok vrijdag een forse boete had gekregen in de Europese Unie voor de manier waarop het platform met persoonlijke gegevens omgaat.
8 uur geledenUTRECHT(ANP) - De storing bij de Rabobank is voorbij. Dat meldt een woordvoerder van de bank zaterdagavond. De oorzaak was een technisch probleem.
19 uur geleden