
Stijgende materiaalkosten kosten bouwer BAM soms werk
AMSTERDAM (ANP) - De hoge prijzen voor materialen en personeelskosten zorgen er soms voor dat bouwer BAM opdrachten misloopt. "Een aanbesteding duurt soms wel een tijd en nu is de prijs voor staal bijvoorbeeld een stuk hoger. Dan kan de prijs veel hoger uitvallen dan we eerder verwacht hadden", legt topman Ruud Joosten uit. "Soms schrikken opdrachtgevers daarvan en kiezen ze ervoor om naar een concurrent te gaan die de risico's op kostenstijgingen wel wil dragen."
BAM is juist bezig om minder van dat soort risico's te lopen nadat het bedrijf bij met name grote projecten geplaagd werd door kostenoverschrijdingen. In vrijwel alle contracten zijn de materiaalkosten dus afgedekt, waardoor prijsstijgingen doorberekend kunnen worden.
Ook nu nog zijn er kostenoverschrijdingen bij grote infrastructuurprojecten. In de driejarige looptijd van de nieuwe strategie moeten dergelijke projecten worden afgerond en daarmee het risico verdwijnen bij BAM. Bij nieuwe opdrachten wil het bouwconcern niet meer alle risico's dragen, maar die delen met de opdrachtgever.
Tegelijk is de bouwer niet bang dat er veel contracten worden misgelopen. BAM heeft nog altijd voor haast 14 miljard euro aan opdrachten in de boeken staan en krijgt er ongeveer net zoveel bij als er worden afgerond. Zelfs als te grote risico's worden gemeden.
Zeesluis
Bij de projecten waar BAM in het verleden geld op verloor kan mogelijk nog wat geld worden verhaald op de opdrachtgevers. Zo is voor de aanleg van de zeesluis in IJmuiden een zogeheten commissie van wijzen aan het kijken of Rijkswaterstaat ook deels verantwoordelijk is voor de opgelopen kosten.
"Wij hebben dat contract getekend en die kosten gemaakt", zegt Joosten. "Maar Rijkswaterstaat heeft ook nog wijzigingen aangebracht." De topman wil geen voorspelling doen wat voor bedrag BAM terug zou kunnen krijgen van de 112 miljoen euro kostenoverschrijding.
Meer uit Financieel
ADDIS ABEBA (ANP/BLOOMBERG) - Ethiopië verwacht dat vijf Chinese bedrijven in totaal 1,75 miljard dollar (1,56 miljard euro) gaan investeren in het Oost-Afrikaanse land, voornamelijk in de productie van zonnecellen en de exploratie van grondstoffen. Dat meldt de Ethiopische minister van Financiën, Ahmed Shide.
27 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.
43 minuten geledenNEW YORK (ANP) - UnitedHealth Group is dinsdag flink onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse zorgconcern heeft onverwacht topman Andrew Witty vervangen door voormalig topman Stephen Hemsley. UnitedHealth kelderde 17,8 procent.
8 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google heeft dinsdag de grootste update van zijn besturingssysteem Android in jaren aangekondigd. Android is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld en zit bijvoorbeeld in smartphones van Samsung, Oppo, Xiaomi en de eigen Pixel-smartphones.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone. "In het eurogebied voelen we ons helemaal niet onder druk staan, want ik denk dat we van alle centrale banken wereldwijd waarschijnlijk de sterkste wettelijke onafhankelijkheid hebben die mogelijk is", zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Foreign Bankers' Association (FBA) in Amsterdam.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam sloot dinsdag opnieuw hoger. Beleggers waren wel terughoudender geworden, na de opluchting maandag over de afspraken tussen de Verenigde Staten en China om de importheffingen op elkaars goederen flink te verlagen. Laadpalenmaker Alfen ging fors onderuit bij de kleinere fondsen op het Damrak na tegenvallende resultaten en vooruitzichten. Het bedrijf raakte meer dan een kwart van zijn beurswaarde kwijt.
13 uur geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Softwareconcern Microsoft gaat duizenden banen schrappen, met name in de hogere managementlagen. Volgens een woordvoerder gaat het om minder dan 3 procent van het totale personeelsbestand. Microsoft had eind juni wereldwijd 228.000 medewerkers in dienst.
13 uur geleden