Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stijgend Shell helpt AEX-index aan kleine winst

Stijgend Shell helpt AEX-index aan kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag mede dankzij een ruime plus voor zwaargewicht Shell licht hoger geëindigd. Het olie- en gasconcern dikte 2,8 procent aan nadat branchegenoot BP een recordwinst in de boeken had gezet als gevolg van de hoge prijzen voor olie en gas afgelopen jaar. Vorige week maakte ook Shell bekend dat het een recordwinst had behaald in 2022.

Ook chipbedrijf ASMI stond bij de winnaars met een plus van 1,5 procent. Branchegenoot Besi kreeg er 0,6 procent bij en chipmachinemaker ASML haalde een bescheiden plusje van 0,1 procent. Universal Music Group was de grootste daler en verloor 2,2 procent.

Beleggers wachtten verder op een speech van Jerome Powell. De baas van de Federal Reserve spreekt later op de dag in Washington en investeerders zijn vooral benieuwd of hij iets zal zeggen over de toekomstige rentestappen van de Amerikaanse centrale bank. De rentevrees keerde namelijk weer terug na het recente sterke Amerikaanse banenrapport. De sterke arbeidsmarkt geeft de Fed meer ruimte om de rente verder te verhogen in de strijd tegen de inflatie.

Douwe Egberts

De AEX sloot 0,1 procent hoger op 753,09 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1012,73 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen tot 0,2 procent omlaag. De Londense beurs won 0,4 procent, onder aanvoering van BP (plus 6,8 procent). Ook Shell, dat naast Amsterdam ook een notering in Londen heeft, stond bij de kopgroep.

JDE Peet's verloor 0,3 procent bij de middelgrote bedrijven op Beursplein 5. Het moederbedrijf van koffiemerken als Douwe Egberts en L'Or heeft een cao-conflict met het personeel dat dreigt met een staking. Metalenbedrijf AMG ging 7,5 procent omhoog en stond bovenaan. Laadpalenmaker Alfen verloor 3,8 procent en was de hekkensluiter.

Heineken

In Parijs won BNP Paribas 2,6 procent. De Franse bank zag de winst in het vierde kwartaal met bijna 7 procent dalen door hogere kosten. Wel werd de winstdoelstelling voor 2025 opgeschroefd en gaat de bank voor 5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

Carlsberg zakte 2,4 procent in Kopenhagen, na tegenvallende resultaten van de Deense bierbrouwer. Concurrent Heineken daalde 0,7 procent in Amsterdam. Het Duitse energiebedrijf Siemens Energy zag zijn kwartaalverlies ruimschoots verdubbelen en werd 2,3 procent lager gezet in Frankfurt.

De euro was 1,0706 dollar waard, tegen 1,0726 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,7 procent tot 76,87 dollar. Brentolie werd 3 procent duurder op 83,45 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Heineken zag bierverkoop begin dit jaar aantrekken

AMSTERDAM (ANP) - Heineken heeft in de eerste drie maanden van dit jaar meer bier verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt de bierbrouwer in zijn kwartaalresultaten. Ook de omzet steeg, vooral door prijsverhogingen. Topman Dolf van den Brink spreekt van een "bemoedigende start van 2024". Vorig jaar daalden de verkoopvolumes nog.

32 minuten geleden
Schiphol verwacht 10 procent meer reizigers in meivakantie

SCHIPHOL (ANP) - Luchthaven Schiphol verwacht tijdens de meivakantie, die komend weekend begint, 10 procent meer reizigers dan vorig jaar. Vanaf 26 april vertrekken dagelijks gemiddeld ruim 70.000 reizigers vanaf Schiphol.

41 minuten geleden
Heineken, KPN en ASMI centraal op Damrak na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag uit naar de resultaten van bierbrouwer Heineken, telecomconcern KPN en chiptoeleverancier ASMI. Heineken verkocht afgelopen kwartaal meer bier en zag de omzet stijgen. In alle regio's van het bedrijf was sprake van groei. Volgens topman Dolf van den Brink blijven de economische omstandigheden uitdagend en onzeker, maar houdt Heineken vast aan zijn jaarverwachtingen.

41 minuten geleden
KPN verhoogt winstverwachting door overname Youfone

DEN HAAG (ANP) - Telecombedrijf KPN heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer winst en omzet geboekt. Bovendien heeft het concern zijn winstverwachting voor heel 2024 verhoogd als gevolg van de overname van branchegenoot Youfone.

58 minuten geleden
ConsumentenClaim begint actie tegen Apple voor trage iPhones

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten die een iPhone 6, 7 en SE van Apple hebben gekocht hebben recht op compensatie voor de schade die ze hebben geleden door de bewuste vertraging van deze modellen door het Amerikaanse techconcern. Dat meldt ConsumentenClaim die samen met Stichting Aequitas Belangenbehartiging een claim is gestart tegen Apple.

2 uur geleden
Trump krijgt voor miljard dollar extra aandelen in zijn mediagroep

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse voormalige president Donald Trump krijgt extra aandelen in zijn mediagroep, ter waarde van meer dan een miljard dollar naar de huidige koers.

3 uur geleden
Boerenorganisaties komen met crisisplan voor mestaanpak

DEN HAAG (ANP) - Verschillende boerenorganisaties zijn met een crisisplan gekomen voor een Nederlandse mestaanpak. LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide stellen voor dat boeren vrijwillig hun veestapel inkrimpen en daar dan een jaarlijkse vergoeding voor krijgen.

8 uur geleden