Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stichting staat terecht voor verstrekken van wietolie

Stichting staat terecht voor verstrekken van wietolie

ZWOLLE (ANP) - Stichting Suver Nuver, die zich bezighoudt met het verstrekken van wietolie, moet zich donderdag verantwoorden voor de strafrechter van de rechtbank in Zwolle. Het Openbaar Ministerie wil van de rechter een uitspraak of de stichting en haar voorman Rinus Beintema met het verstrekken van wietolie de Geneesmiddelen- en de Opiumwet overtreden.

De politie onderschepte bij postsorteercentra in Eindhoven en Zwolle pakketjes van de stichting. Medicinale wiet of wietolie is niet verboden, maar mag alleen verstrekt worden met een vergunning. De stichting Suver Nuver heeft zo'n vergunning niet.

De 54-jarige Beintema uit Sneek verstrekt aan circa 20.000 donateurs wietolie. De uitkomst van de strafzaak heeft grote gevolgen voor de gebruikers van de olie. Volgens advocaat Tim Vis gaat het om een principiële zaak. "De vraag is of dit onder het strafrecht valt of dat het productieproces door de NVWA gemonitord moet worden." Volgens Vis zijn er donateurs die zonder gebruik onder meer chronische pijn ervaren.

Meer uit Binnenland

Nederland betreurt besluit Nicaragua om banden te verbreken

DEN HAAG (ANP) - "Het verbreken van diplomatieke banden door Nicaragua is een uitzonderlijke stap en hoogst ongebruikelijk. Het is ook niet de wens van Nederland." Dat is de reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de beslissing van de regering in Managua om per direct de diplomatieke relatie te verbreken.

2 uur geleden
Steun voor kleine ondernemers met tijdelijke betalingsproblemen

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers met tijdelijke betalingsproblemen kunnen steun krijgen door versoepeling van betalingsregelingen bij de Belastingdienst. Tijdens corona werden deze regelingen versoepeld en dat blijft nu zo. Dat heeft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) bekendgemaakt. De versoepelingen zijn vooral bedoeld om kleinere bedrijven maatwerk te bieden.

3 uur geleden
Afspraken over uitzetten uitgeprocedeerde Marokkanen lijken nabij

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken met Marokko over het terugsturen van burgers die niet in Nederland mogen blijven, gaan de goede kant op. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de banden tussen Nederland en Marokko "verbeterd, inclusief op terugkeer". Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zegt dat de verhouding "goed en constructief is". Of er al afspraken gemaakt zijn over terugkeer, zoals NRC zaterdag meldt, willen de ministeries desgevraagd niet zeggen.

3 uur geleden
Reisadvies Burkina Faso aangescherpt na staatsgreep

DEN HAAG (ANP) - Voor delen van Burkina Faso is het reisadvies aangescherpt na de staatsgreep van afgelopen vrijdag. In alle gebieden langs de grenzen met de buurlanden wordt reizen ontraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. In die gebieden geldt code rood, omdat het er gevaarlijk is en actieve gewapende terreurgroepen er aanslagen, gijzelingen en ontvoeringen plegen. Buitenlandse Zaken waarschuwt dat het geen hulp kan bieden aan reizigers die daar in de problemen komen.

3 uur geleden
Jeugdbeschermers gaan staken voor verlaging werkdruk

UTRECHT (ANP) - Werknemers van de Jeugdbescherming beginnen vanaf maandag 10 oktober met werkonderbrekingen in het hele land. Dat meldt FNV Jeugdzorg. Eerst wordt een deel van de bureaudiensten geschrapt, die draaien om telefonische bereikbaarheid. Later wordt mogelijk opgeschaald naar het volledig stoppen met bureaudiensten en fors minder huisbezoeken.

6 uur geleden
Nicaragua verbreekt banden met Nederland en stuurt EU-gezant weg

MANAGUA (ANP/RTR/AFP) - Nicaragua verbreekt de diplomatieke banden met Nederland per direct. De dictator van het Centraal-Amerikaanse land, Daniel Ortega, noemt Nederland "menselijke misère" en stelt dat Den Haag zich "herhaaldelijk bemoeizuchtig, interventionistisch en neokoloniaal" heeft opgesteld, meldden plaatselijke media.

8 uur geleden
Duizenden mensen proberen weer te stoppen met roken

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de negende keer wordt gehouden.

11 uur geleden