Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stichting Gewoon Wonen begint nu echt aan zijn droom

Stichting Gewoon Wonen begint nu echt aan zijn droom

OOST-SOUBURG – Na jaren van keihard werken, is deze week in Oost-Souburg gestart met de bouw van de woonzorgvoorziening voor Stichting Gewoon Wonen. Het ouderinitiatief was al sinds 2014 op zoek naar een geschikte locatie en vond deze samen met de gemeente Vlissingen en woningcorporatie Zeeuwland op de voormalige schoollocatie aan de Molenweg.

Geerard Labeur is namens alle ouders van de acht bewoners betrokken bij het project. Hij weet nog precies hoe het zo’n zeven jaar geleden allemaal begon. “We zijn overal geweest, maar dit is voor ons de perfecte plek.”

Besef

Van de week stond hij samen met zijn zoon, één van de toekomstige bewoners, op de bouwplaats. Toen kwam het besef. “Hier hebben we met z’n allen al die tijd naartoe gewerkt, nu wordt het zichtbaar en tastbaar.”

Gewoon Wonen bestaat sinds 2015 als een stichting, Labeur legt het initiatief nog een keer uit. “Het is een groep van acht ouderparen, van kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Op deze manier proberen we zoveel mogelijk betrokken te zijn bij de verdere invulling van het leven van onze kinderen, zodat je zelf de regie kunt voeren. In een instelling is dat om allerlei redenen bijna niet te doen.”

Begeleiden

Hij zegt dat zij nu kunnen bepalen met wie en waar hun kinderen gaan wonen. “En wie er voor ze gaan zorgen en op welke wijze. Je bent samen met alle betrokken partijen medeverantwoordelijk voor het wonen en begeleiden van je kind. Je geeft de zorg uit handen, maar op een waardevolle manier.”

En dus gingen ze op zoek naar de mogelijkheden voor het bouwen van een woonvoorziening. “Er waren drie locaties waar we uit konden kiezen. Uiteindelijk hebben we voor de Molenweg gekozen, omdat dat midden in een wijk ligt. We hoorden achteraf dat de gemeente ook hoopte dat we voor deze plek zouden gaan.”

Droom

Halverwege 2018 was het bouwplan klaar, leek alles in kannen en kruiken, maar het was toen toch even schrikken. “We zouden samen met Arduin ‘de stenen gaan stapelen’, omdat de kavel voor ons alleen te groot was. Maar Arduin werd overgenomen en stapte eruit.”

De gemeente Vlissingen en Zeeuwland stelden het ouderinitiatief al snel een ‘droomalternatief’ voor en dus kon het plan toch doorgaan. In juli moet het klaar zijn. “Acht levensloopbestendige en volwaardige appartementen. Met een woonkamer, slaapkamer, keukenblok, sanitair en eigen voordeur. Onder hetzelfde dak, met een gezamenlijke woonkamer en keuken.” De bewoners hebben een leeftijd tussen de 29 en 37 jaar en zijn nog niet allemaal op de hoogte van de plannen, maar zoon Wilbert al wel. “De plattegrond hangt boven zijn bed, het liefst gaat hij iedere dag kijken, hij kan niet wachten.” Een belangrijke stap. “Het is goed voor ze. Een eigen leven opbouwen met bekwame mensen die ze vanuit het hart begeleiden en verzorgen in een respectvolle, warme en veilige omgeving.” Een droom die werkelijkheid wordt. “Het is nu echt gestart.”

Meer uit Vlissingen

Boom valt op beveiligingsbusje in Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Een medewerker van een beveiligingsbedrijf is maandagmiddag met de schrik vrijgekomen nadat er door het stormachtige weer een boom op het voertuig viel.

15 uur geleden
Souburger (30) werd meerdere keren gestoken

OOST-SOUBURG - De persoon die gisteren gewond raakte bij een steekpartij in Oost-Souburg is een 30-jarige man uit die plaats. Volgens de politie had hij meerdere steekwonden. De aangehouden verdachten zijn 17 en 18 jaar oud.De politie kreeg zondag rond 21.50 uur meldingen over een conflict in het dorp. Hierbij zou iemand zijn gezien met een mes. Voor de politie reden om direct met meerdere eenheden ter plekke te gaan. Omstanders meldden vervolgens bij de agenten dat in een steeg aan het Zeelandiaplein een gewonde man lag. Deze werd inderdaad aangetroffen. De man werd met spoed per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.Volgens de eerste verklaringen is het slachtoffer op het Zeelandiaplein gestoken. Op het moment dat agenten hier arriveerden, waren de daders er echter al vandoor. "Omdat het vermoeden was dat de verdachten in een woning aan de Platanenstraat zouden zijn, zijn ook daar agenten naartoe gegaan. In de betreffende woning zijn vervolgens twee jongemannen van 17 en 18 jaar aangehouden", zo meldt de politie. De twee zitten nog vast voor verder onderzoek.

19 uur geleden
Gewonde bij steekpartij Oost-Souburg, meerdere aanhoudingen

OOST-SOUBURG - De politie doet onderzoek naar een steekpartij die zondagavond plaatsvond op het Zeelandiaplein in Oost-Souburg. Een persoon raakte gewond. Meerdere (jonge)mannen zijn door de politie meegenomen.

1 dag geleden
STEC brengt de komedie Bravo op de planken van De Blazer

OOST-SOUBURG - De Souburgse toneelvereniging STEC gaat in mei de komedie Bravo spelen in verenigingsgebouw De Blazer aan de Ritthemsestraat. Het is de tweede keer dat de toneelvereniging weer een voorstelling brengt sinds een lange stop ten gevolge van corona. De voorstellingen die STEC vorig jaar speelden waren een succes en beide keren helemaal uitverkocht.

1 dag geleden
Mae Uku gaat nu echt verbouwen

OOST-SOUBURG - Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar het gebouw van de Stichting Mae Uku in de Molukse wijk gaat nu toch echt gerenoveerd worden. "We zijn in 2018 begonnen met gesprekken met de gemeente om het gebouw over te kunnen nemen," brengt Theo Izaac van Mae Uku in herinnering. "Sinds 6 september vorig jaar hebben we het pand in eigendom en is alles in gang gezet en begin mei beginnen we met de verbouwing." 

1 dag geleden
Moeten de bomen op het Oranjeplein eraan geloven?

OOST-SOUBURG - Het gaat niet goed met de oude beeldbepalende bomen op het Oranjeplein. Uit beantwoording van vragen over de bomen die de Partij Souburg-Ritthem (PSR) aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen heeft gesteld, blijkt dat de bomen aan het afsterven zijn.

3 dagen geleden
Willem-Jan Buijs neemt afscheid van strandpaviljoen Panta Rhei

VLISSINGEN - Het Nollestrand zonder Willem-Jan Buijs is haast onvoorstelbaar, maar toch zal Vlissingen eraan moeten wennen. Willem-Jan loopt er al sinds 1983 rond toen zijn ouders strandpaviljoen De Nolle kochten, een 'consumptietent' werd dat toen nog genoemd. Hij nam het paviljoen in 1996 over en bouwde het uit tot één van de meest succesvolle horecagelegenheden van Vlissingen: Panta Rhei. Maar nu is het klaar: "Je moet dit met honderddertig procent inzet kunnen doen wil je het goed doen. Ik merkte dat ik niet meer de power had om me er volledig in te storten, dan is het beter om te stoppen."

4 dagen geleden